Nu mai pierde nopțile

Nimic nu poate înlocui un somn bun.

(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.

Nu există în acest moment nici un medicament, supliment, exercițiu sau sistem pentru a înlocui somnul în totalitate.

Știu că pentru unii somnul pare pierdere de timp și că nu știu care genii sau oameni de succes dorm doar 3 sau 4 ore în fiecare noapte.

Nu e cazul. Cel puțin nu acum. Ca să ajungi să te saturi cu 3 ore de somn bun pe noapte și cu un pui de somn în timpul zilei, ai nevoie de o pregătire intensă și de o scădere treptată, nu bruscă, a numărului de ore de somn.

Și asta în timp ce viața ta este echilibrată și îți poți controla emoțiile excelent, asemenea unui călugăr asiatic.

Nu e cazul meu.

Așa că voi vorbi din perspectiva mea. Eu personal am nevoie de minimum 7 ore de somn pe noapte că să fiu în regulă. Țintesc către 8 ore, dar nu reușesc mereu. Iar dacă vreodată trec de 9 ore nu mă simt ok.

La tine s-ar putea să fie diferit. Dar nu total diferit, pentru că media de 8 ore de somn pe noapte nu a izvorât din basme, ci din studii științifice. Diferă în funcție de sex, vârstă și organism în sine.

Ideea de bază este să nu pierzi nopțile.

Adică să te concentrezi pe a avea un somn bun. Un somn bun îți regenerează organismul, reduce stările de anxietate, te ajută în procesul de slăbire sau de reglare a greutății și îți alimentează mușchiul autocontrolului.

Regenerarea organismului este un beneficiu evident. În timpi ce dormi organismul se repară și își reface rezervele de energie astfel încât să fii vrednic și vesel.

Dacă vrei să slăbești, să știi că somnul iarăși este de ajutor. Te ajută să elimini toxinele din corp și îți reglează glicemia. Plus că în timp ce dormi nu poți să mănânci, dacă îmi permiți o glumă.

Lipsa de odihnă scade glicemia și produce acea poftă de mâncare, poftă de dulce, poftă de alcool, poftă de țigări.

Lipsa de odihnă acționează uneori exact ca atunci când te trezești mahmur după o noapte de petrecere stropită din belșug cu alcool.

Uneori poate fi o senzație de rău fizic însoțită de dureri de cap, lipsă de energie și senzație de vomă.

Alteori e însoțită de o senzație de foame profundă, dar nu foame de orice, ci foame de alimente semipreparate, dulciuri sau chipsuri.

Lipsa de odihnă favorizează atacurile de panică.

Primul meu atac de panică a fost în 2017. Eram în Constanța și am crezut că mor. Mă luase din senin, fără să mă aștept. A fost un atac de panică combinat cu o scădere de glicemie sau de calciu. Oricum, a fost nasol.

Nu băusem alcool cu o seară înainte și mă odihnisem relativ bine.

Totuși, pentru că nu dădeam în general 2 bani pe somn, nopțile pierdute s-au adunat, nopțile cu sub 6 ore de somn pe noapte s-au adunat și m-a lovit realitatea când îmi era lumea mai dragă.

Știu că a fost atac de panică pentru că nu a fost ultimul. Am mai avut și altele de atunci. Unele chiar prelungite. Aveam zile întregi la rând de stări de anxietate.

Și m-am plimbat pe la o groază de doctori realizând tot felul de analize care îmi demonstrau negru pe alb că sunt perfect sănătos, clinic vorbind.

În 2020, culmea – anul pandemic 2020 când toată lumea intra în panică, viața mea s-a schimbat. Atacurile de panică au scăzut și au dispărut aproape complet într-un an de zile.

Au fost mai multe schimbări pozitive realizate în viața mea. Voi vorbi despre toate la un moment dat. Însă una dintre aceste schimbări pozitive s-a concentrat pe odihnă și pe un somn de calitate.

Un alt lucru bun pe care îl face somnul este să odihnească ceea ce psihologii denumesc mușchiul autocontrolului. Este o formulare la sensul figurat, bineînțeles.

Un mușchi devine mai puternic pe măsură ce este antrenat.

Este corect.

Însă un mușchi nu poate deveni mai puternic doar prin antrenament. Unui mușchi îi trebuie și odihnă pentru a se dezvolta. Altfel cedează.

Oricât de puternică ar fi voința dezvoltată în timp, până și oamenii care se controlează foarte bine cedează dacă văd zi de zi o tentație în ochii lor.

Una dintre soluții este să faci să dispară tentația cu totul, pe sistemul ”Nu am, nu mănânc.

Însă nu e singura soluție.

Persoanele pe care le vezi tu că se abțin de la dulciuri sau care poate nu poftesc așa de mult la mâncare nesănătoasă nu au fost înzestrate de la natură cu mai multă voință decât tine sau decât mine.

Uneori pur și simplu acele persoane dorm mai bine dacă îți vine să crezi.

Dacă te-ai obișnuit să îți bați joc de somn, să te culci la ore târzii și să fii mereu o persoană obosită, eu zic că nu te duci deloc în direcția bună. Dar poate că nu ești de acord cu mine. Pentru că oricum vei avea dreptate.

Dacă tu crezi că este bine să dormi mai puțin, ai dreptate. Dacă tu crezi că este bine să dormi mai mult și mai bine și că ar trebui să îmbunătățești ceva în sensul ăsta, iar ai dreptate.

Dacă tu crezi ceva anume cu tărie, ai dreptate. Sistemul nostru de credințe nu poate fi învins de argumente logice. Ceea ce crezi este ceea ce crezi.

Dacă tu crezi că vei avea succes legat de ceva, ai șanse mari să ai dreptate. Dacă tu crezi că nu vei avea succes legat de ceva, ai șanse la fel de mari să ai dreptate.

Cert este totuși că timpul trece în defavoarea noastră din punct de vedere biologic. Îmbătrânim și nu mai rezistăm la fel ca pe vremuri.

Vestea bună este că dacă începi să te odihnești, organismul tău este suficient de deștept și de puternic pentru a-și reveni foarte rapid.

Nu înseamnă că vei rezolva multele nopți de somn prost cu o singură noapte de somn bun. Dar dacă vei începe să te concentrezi pentru a avea un somn odihnitor și de calitate, treptat vei începe să capeți odihna mult dorită.

Uneori îți poți reveni după 3 săptămâni, alteori după 3 luni.

Ceea ce măsori obții. Prin urmare, poți folosi chiar și o brățară de monitorizare a somnului, un Apple Watch sau orice alt smartwatch pentru a dezvolta un obicei nou și bun legat de somn.

Cert este că merită să-ți îmbunătățești somnul începând de azi, de acum.

Pe mine m-a ajutat foarte mult un exercițiu mental despre care am citit în cartea ”Trezește uriașul din tine”, scrisă de Anthony Robbins.

Era o întrebare interesantă legată de cum te vezi la 90 de ani sau de cum te vezi la ce vârstă îți dorești tu să ajungi pe final de viață.

Dacă ai o moștenire genetică bună, dacă nu te îmbolnăvești de vreo boală incurabilă sau dacă nu ți se întâmplă vreun accident, ai șanse să trăiești până la 90 de ani, fie că vrei tu sau nu vrei.

Zic că fie că vrei sau nu vrei, pentru că uneori vorbesc cu unii oameni și ei îmi spun că nu vor să trăiască mai mult de 80 de ani. Alții chiar îmi spun de 70 de ani. Că nu vor să fie bătrâni și bolnavi și să devină o povară pentru alții.

Ușor de dat astfel de declarații când ai 20 sau 30 de ani.

Însă nu controlezi exact data morții tale, așa cum nu controlezi nici data nașterii tale. Prin urmare, imaginează-ți că vei ajunge să trăiești până la 90 de ani. Indiferent că vrei sau nu.

Cum vrei să fie atunci?

Vrei să fii bătrân, bolnav, la pat, să te chinui cu tubul de oxigen după tine și să îți schimbe cineva scutecul?

Sau vrei să fii într-o formă decentă pentru vârsta respectivă? Într-o formă care să-ți permită să-ți vezi nepoții cu strănepoți în timp ce îți rezervi încă o croazieră excentrică?

Acțiunile bune pe care le faci astăzi pentru tine te ajută și astăzi și mâine.

Tot ceea ce faci bine în prezent te ajută la dublu.

Îți îmbunătățesc și prezentul și viitorul.

De aceea este important să te odihnești bine.

Pentru un somn bun și odihnitor este recomandată o saltea bună, o temperatură ușor mai răcoroasă și beznă totală în cameră.

Scoate acum televizorul din dormitor dacă poți. Scoate telefonul mobil sau tableta din dormitor și folosește un ceas deșteptător. Sau ține telefonul cât mai departe de tine dacă nu ai de ales.

Fără ecrane înainte cu 45 de minute înainte de somn. Dormitorul e doar pentru somn și sex. Nimic altceva.

Este normal să ai insomnii dacă în aceeași cameră mănânci, ronțăi chipsuri sau pop-corn, te uiți la televizor, stai pe telefon sau lucrezi pe laptop.

Trebuie să îți obișnuiești creierul că în dormitor se doarme și atât.

Și că nu există alte elemente și declanșatori de distragere. Nu, dacă nu poți adormi nu trebuie să existe alternativa ”Mai stau un pic pe telefon dacă tot îl am lângă mine. Că poate mă ia somnul.

Apoi, nu te culca cu stomacul plin. Lasă măcar 2 ore să se digere mâncarea de la ultima masă. Nu pe stomacul gol, că și foamea îți dă bătăi de cap.

Dar nici un caz să nu mănânci și să te culci pentru că deși vei avea senzația că ești mai obosit și că adormi mai repede, somnul nu va fi de calitate.

Nici alcoolul nu e bun. Degeaba ai senzația că alcoolul te ajută să dormi. El te ajută să adormi rapid, dar somnul per total va fi jalnic pentru că dacă îți vei măsura graficele de pe brățara de somn vei observa aproape zero minute sau ore de somn adânc atunci când consumi alcool.

Nu în ultimul rând, fii atent la ce mănânci. Evită balonarea produsă de anumite alimente sau de băuturi carbogazoase.

Nici apa în exces nu este bună pentru că te va face să te trezești des și să mergi la baie, ceea ce îți va fracționa somnul.

Par mult chestii la care trebuie să fii atent, dar nu sunt. Te obișnuiești.

Nu vei reuși într-o zi după ce ai implementat toate sfaturile.

Nici în 7 zile.

Și nici în 3 săptămâni. Deși după 3 săptămâni vei vedea îmbunătățiri notabile.

Dar după 3 luni deja vei începe să devii alt om.

După 6 luni vei privi somnul altfel. Cu mai mult respect. 

Odihna este importantă.

Iar pentru un somn bun nici o investiție nu este prea mică.

Nu mai pierde nopțile.

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.