Nu exista un anumit grad de integritate

Citeam de curând într-o carte câte ceva despre integritate. Și mi-a plăcut ce am auzit acolo. Hai să vedem înainte de toate care este cea mai recentă definiție pentru integritate.

Ce înseamnă integritate?

INTEGRITÁTEs. f.1. Însușirea de a fi integru; cinste, probitate; incoruptibilitate. 2. Însușirea de a fi sau de a rămâne intact, întreg. 3. (În sintagma) Integritate teritorială = principiu de bază al dreptului internațional potrivit căruia fiecare stat are dreptul să-și exercite deplin și nestingherit suveranitatea asupra teritoriului său. – Din fr.intégrité.

Trebuie să menționez că în acest articol fac referire la însușirea umană de a fi integru, nu la integritatea fizică sau teritorială. Jack Welch, fostul președinte General Electric, avea o vorbă foarte bună legată de integritate în cartea sa, Câștigătorii. El spune că integritatea nu trebuie să se afle pe lista de valori a unei companii. Integritatea trebuie să existe din start în orice companie. Integritatea trebuie să fie o chestie subînțeleasă în orice companie, nu să fie nevoie să o declarăm pe lista cu cele x valori ale companiei noastre.

Și mare dreptate are. Pentru că nici o companie nu va ajunge la performanțe reale fără integritate (țepele pe care le-au dat companiile celor care acum se află în discuții cu DNA, nu înseamnă performanțe reale).

Însă nu despre această chestie legată de integritate vreau să vă spun, ci despre ce scrie în titlul articolului. Nu există un anumit grad de integritate. Nu există o scară de la 1 la 10 a integrității. Nu poți să fii mai puțin integru sau mai mult integru. Ești integru sau nu ești integru. Atât. E alb sau negru. Nu există 50 de nuanțe de gri :)

Dacă ai în față un morman de bani din care furi 2 lei, tot lipsă de integritate se cheamă, la fel ca și atunci când îi furi pe toți. Cam asta e, pe scurt, povestea cu această valoare numită integritate. Nu de alta, dar aud mereu discuții despre acest subiect și este important să știm ce urmărim și cum urmărim atunci când vorbim de integritate. Dacă îți conturezi deciziile și stilul de management în baza acestei valori, este bine să știi când nu trebuie să faci compromisuri legate de integritate sau lipsa ei. Niciodată.integritate

Sursă foto: integritate via Shutterstock

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.