Legea antifumat a intrat în vigoare. Acum ce facem? Numai articole despre asta?

Legea antifumat a intrat în vigoare în România de pe 16 martie 2016. Această lege spune că nu ai voie să fumezi în spații publice închise. Prin spațiu public închis este definit un perimetru încadrat de 2 pereți și un acoperiș. Mai nou am aflat că este interzisă și țigara electronică. Legea pedepsește atât fumătorii cât și proprietarii de spații publice. Mai nasol pe unii decât pe alții.

Bun, legea antifumat a intrat în vigoare. Acum ce facem? Păi, așteptăm. Îi dăm credit. Vedem ce se întâmplă. Părerile sunt împărțite și e frumos așa. Unii zic că va afecta economia, alții zic că e bine. Restaurantele vor pierde unii clienți, dar vor câștiga în paralel alți clienți. E firesc.

Eu sper doar să nu se mute serile de bere acasă la cineva, doar pentru simplul fapt că acasă poți fuma. Pentru că vor crește apelurile la 112 de la vecinii care se vor sătura de hăhăială și gălăgie. Nu știu dacă s-au gândit prea mulți la aspectul ăsta, dar eu sper ca petrecerile să nu se mute înapoi în bloc. Atât. În rest, eu cred că fumătorii vor găsi soluții și se vor adapta. De fapt, sunt plăcut surpins că există destul de mulți fumători care susțin sau nu au vreo problemă cu legea asta.

Multă lume zice că această lege e bună doar pentru țările civizilate și că România nu face parte din ele. Greșit. Până nu încerci nu înveți. Da, poate românii sunt un pic mai vehemenți. Dar pe rețelele sociale. Nu fac ei mișcări de stradă pentru chestii mai importante, dapă-i pentru chestia asta de bun simț. Majoritatea se vor conforma, stați liniștiți. Și e ok tura asta.

Un amic îmi povestea că atunci când au băgat legea antifumat în Anglia oamenii au reacționat la fel. Că se duce de râpă economia, că scad vânzările, că etc. Da, a fost o scurtă perioadă de tranziție, după care multă lume a început să aprecieze beneficiile acestei legi.

Când a jucat Steaua cu Bayern în CL am fost în Munchen. Pe vremea aia nu se fuma în spații închise. Și nu murea nimeni. Ulterior au avut o perioadă mai permisivă în Germania cu fumatul. Acum înțeleg că au revenit la legea antifumat de ceva timp. Le-au încercat pe toate băieții. Dacă vrem să fim țară civilizată trebuie să începem cu schimbări mici. Iar asta e una dintre ele. Și bat pariu că unii se vor gândi la un moment dat (nu acum) să renunțe la fumat. Se vor gândi măcar. De ce? Pentru că fumatul e un viciu, un obicei pe care îl practici cu plăcere în anumite medii. Dacă mediul se schimbă s-ar putea să te ajute să faci și tu niște schimbări.

În rest, vor veni zilele astea articole după articole pe site-uri de știri sau pe bloguri legate de legea antifumat: ce zic patronii, ce zic fumătorii, ce fel de impact a avut legea în weekend etc. Așteptați-vă la asta. Dar după aia hai să trecem peste și hai să ne vedem de viață așa. Oamenii se vor adapta, iar la vară își vor aduce aminte de această lege doar când nu vor găsi loc pe terase. Scriam aici că cei care vând țigări electronice ar trebui să-i dea tare cu publicitatea. Greșit :). Cei care fac și amenajează terase pentru baruri și restaurante ar trebui să-i de-a tare cu promovarea :). Nu de alta, dar nimeni nu vrea creșteri de preț la amenajări terase.

despre legea antifumat

Imagine ”party acasă” via Shutterstock

Vă las cu o piesă de-a lui Macanache: ”Ai noroc în sănătate, dar fumezi numai gazon…

11 comentarii la „Legea antifumat a intrat în vigoare. Acum ce facem? Numai articole despre asta?”

  1. Ce e foarte interesant ca cei care au achizitionat pergole retractabile de la http://www.pergole-retractabile.ro acum se pot bucura si de clientii fumatori pe terasa, astfel investitia se amortizeaza mult mai repede. Alte beneficii ale acestor sisteme sunt: imagine WOW, vizibilitate mai buna datorita sistemului de iluminare HD, protectie la vreme rea si intemperii, confort pentru ca pergolele se pot actiona la telecomanda sau printr-o aplicatie a telefonului mobil. Pergolele se pot accesoriza cu inchideri din sticla https://www.pergole-retractabile.ro/accesorii/inchideri-din-sticla deasemenea automatizate, si datorita acestor inchideri automatizate se poate fuma pe terasa pentru ca acestea nu pot fi considerati pereti ci balustrada atunci cand sunt stranse. Pentru discutii legat de aceste sisteme ne puteti contacta la 0770 444 888.
    Gabriel iti multumesc din suflet pentru oportunitatea de a lasa un comentariu aici.

    Răspunde
  2. Nu știu în alte domenii despre care scrii ești la fel de diletant dar cu articolul asta ai dat complet pe lângă poartă. Un primul rând legea a intrat în vigoare pe 17 martie nu pe 16. Halal început ai avut.țigară electronică a fost tot timpul prinsă în lege deci nu e ceva mai nou… Până acum legea permitea existența restaurantelor de nefumatori. ddacă ești tu așa sigur ca vor câștiga noi clienți restaurantele cum îți explici ca nu au apărut până acum restaurante exclusiv pt nefumatori ? Eu tot nu înțeleg cum nu vedeți această lege ca una care-ți îngrădește libertatea? Dacă dau ăștia mâine o lege ca muzică rock e interzisă în spațiu închis ce faceți? Săriți toți ăștia și aplaudați? Ca vouă nu va place rock ul? Și ca așa e mai civilizat?

    Răspunde
    • Man, Mihai, înțelg ceea ce spui. Tocmai de aia este deschis la comentarii pe blog :). Dacă o bulesc, primesc cu drag feedback. Eu mi-am dat cu părerea, tu la fel etc. E ok :)

      Răspunde
  3. Buna dimineata Romania ! Locuiesc intr o tara in care fumatul in spatiile publice inchise este interzis de vreo 2-3 ani, nu mai stiu exact, deci nu legea este o problema pentru mine, ci faptul ca la voi spatiu inchis = un acoperis si doi pereti???pai asta inseamna ca imi ramin doua iesiri deschise, prin care bate vintul!!!! Oare cei care dau legile in Romania sint mai catolici decit Papa? Locuiesc in Franta, tara micilor bistrouri si cafenele la tot pasul, patronii s-au adaptat cu terase exterioare semi-inchise iarna, deschise vara sau semi inchise cind ploua si unde fumatorii au acces fara nici o problema atita vreme cit exista doua iesiri deschise. Drept este ca locuiesc intr o tara in care turismul este pe primul loc si in care numarul cafenelelor, restaurantelor si bistrourilor tipic francez cred ca este aproape de numarul locuitorilor, deci statul nu vrea sa piarda bani nici el si nici patronii localurilor!!! Legea nu interzice fumatul in parcuri in apropiere de locurile de joaca ale copiilor, copii care multi au parinti fumatori acasaa, asta tine de bunul simt al parintilor ,nu imi interzice sa fumez in statia de autobuz etc. bref un spatiu inchis = patru pereti si un acoperis! Probleme cu renuntatul la fumat vine de la tine insuti nu de la o lege care te obliga sa faci asa ceva, ca renuntarea la orice de altfel, cu cit este mai interzis cu atit este mai tentant.
    Si apropo de interzis hai sa va dau un exemplu, in Olanda este interzis tabacul dar nu este interzisa marijuana, sint cafenele si localuri la tot pasul unde poti intra si trage un joint, dar daca il vrei amestecat cu tabac trebuie sa il fumezi sub un clopot de sticla inchis, am ramas blocata cind intrebind de ce trebuie sa il fumez intr un spatiu inchis mi s a raspuns pentru ca contine tutun??!!!!??? Dar in acelasi timp este tara in care nu vezi oameni drogati ascunsi pe mai stiu eu unde! Deci totul este atit de relativ!
    o zi buna

    Răspunde
  4. ‘Neața,
    Numărul de urgență 112 nu este pentru sesizări cu privire la încălcarea Legii Antifumat.. bine, asta e o recomandare din partea autoritatilor

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.