5 tipuri de Hobby-uri pentru dezvoltare personală sigură, rapidă și eficientă

În ultimii 2 ani viața mea s-a schimbat radical în bine. Am slăbit, am pus masă musculară, mă odihnesc mai bine, am mai multă energie, pot munci mai mult, câștig mai mult și, culmea, am mai mult timp liber.

Am obținut aceste rezultate făcând, dar mai ales menținând unele schimbări. Cugetând eu la ele, mi-am dat seama că toate schimbările pe care le-am făcut le-am menținut cu plăcere, nu doar cu efort sau doar cu sacrificiu.

De ce? Pentru că toate aceste schimbări s-au conturat în jurul a 5 hobby-uri care m-au ajutat pe toate planurile. Iată care sunt ale mele. Poate te inspiră și pe tine să-ți alegi 5 hobby-uri astfel.

Un hobby care să-ți aducă bani

Da, banii sunt importanți în primul rând pentru a-ți întreține celelalte hobby-uri care nu-ți aduc bani. Consider că este important pentru fericirea ta să faci bani realizând ceea ce îți place.

Nu va fi mereu plăcut și în nici un caz nu va fi ușor dacă vrei să fii performant pe domeniul tău. Însă per ansamblu trebuie să-ți placă. De aceea sursa ta de venit trebuie să aibă legătură cu un hobby.

În cazul meu este marketingul online. Iubesc marketingul online încă din 2012 și aproape în fiecare zi mă străduiesc să învăț ceva nou. Și neapărat să aplic ceea ce am învățat. Pentru că acțiunea e cheia.

Degeaba știi dacă nu faci.

Nu toată lumea poate face marketing online sau vrea să facă asta. Unii sunt pasionați de mecanică, de motoare, de grădinărit, de gătit sau de picturi pe bob de orez. Orice ai face, fă-o cu pasiune și îți va aduce mai mulți bani.

Un hobby care să te țină în formă

Ai nevoie de un hobby care să te țină în formă. O formă fizică bună aduce cu sine o grămadă de beneficii: speranța la o viață mai lungă și mai sănătoasă, încredere în sine, mai multă energie și odihnă mai bună.

În viață ai tot felul de provocări și tentații. Pentru a le face față cu zâmbetul pe buze și cu un nivel însemnat de energie, trebuie să te simți bine în corpul tău. Trebuie să aloci timp zilnic pentru corpul tău.

Fie că mergi la o clinică de estetică pentru tratamente faciale și corporale, fie că ieși la plimbare cu bicicleta, că alergi, că faci fitness sau că practici orice altă formă de sport, trebuie să pui chestia asta în prim plan.

Și nu trebuie să fie o corvoadă. Stabilește-ți acest obicei ca un hobby și apoi ține-te de el cu pasiune. Vei vedea că este nevoie de o simplă recadrare din corvoadă în hobby și lucrurile vor arăta altfel.

Eu fac fitness cel puțin 5 zile pe săptămână, minimum 45 de minute. Nu ratez niciodată două zile la rând fără sport. Îmi place să fac asta, mă face să mă simt bine și îmi oferă o grămadă de energie.

Te încurajez și pe tine să găsești o activitate care să te țină în formă. Important este să îți placă și să o practici cu regularitate timp de minim un an de zile. Declară din prima acea activitate un hobby și îți va fi mai simplu.

Un hobby care să te țină creativ

Ai nevoie de un hobby care să te țină creativ. Creativitatea este importantă în orice domeniu. Creativitatea este printre puținele forme de plus valoare umană ce nu poate fi încă înlocuită de inteligența artificială.

Indiferent de ceea ce faci în viața de zi cu zi, ai nevoie de un hobby diferit care să-ți dezvolte creativitatea. Iar creativitatea asta poate fi antrenată dacă practici deliberat acel hobby.

Creierul nu este un mușchi, dar se poate comporta precum unul. Mai exact, dacă nu îl folosești, îl pierzi. Alege un hobby care să te stimuleze mental într-un mod plăcut, într-un mod care să-ți ofere satisfacții.

În cazul meu acest hobby este bloggingul și vloggingul. Scriu pe blog și fac videouri pe vlog în primul rând pentru că îmi stimulează creativitatea. Nu le privesc ca pe o muncă sau ca pe o corvoadă.

Nu îmi vin mereu idei pentru articole noi sau videoclipuri noi, dar alocând timp pentru acest hobby, la un moment dat ideile încep să apară. Uneori sunt mai proaste, alte ori mai bune. Nu mă opresc.

Mai mult, creativitatea stimulată prin aceste activități îmi îmbunătățește și calitatea muncii mele de zi cu zi. Alege un hobby care să-ți stimuleze creativitatea și ține-te de el cu regularitate.

După un timp vei începe să devii bun, chiar dacă la început te vei simți stângaci. Scrie cartea la care ai visat, desenează, pictează, compune, dansează, gătește, inventează, explorează. Te va face un om fericit.

Un hobby care să-ți aducă cunoștințe noi

Ai nevoie de un hobby care să-ți aducă cunoștințe noi constant.

Cunoștințele noi te învață modestia dacă le aplici sau te străduiești să le aplici, dar te pot învăța și cinismul dacă nu le aplici și doar te lauzi că știi, ai citit și nu mai e nimic nou sub soare pentru tine.

Cert este că ai nevoie de un hobby care să-ți aducă cunoștințe noi. De ce? Un om mai bine informat, un om mai cult, un om mai deștept este mai greu de manipulat sau de controlat.

De asemenea, un om care dobândește cunoștințe noi are șanse să le aplice și în celelalte hobby-uri. Adică dobândind cunoștințe noi poți dobândi aptitudini noi pe care le poți aplica imediat în activitatea ta.

Acestea îți pot aduce mai mulți bani sau te pot face mai creativ.

Eu citesc cărți zilnic. Nu trece aproape nici o zi fără să citesc cel puțin câteva pagini dintr-o carte bună. Mi-am format acest obicei de a citi la cafea după cum povesteam și în carte. Îmi place foarte mult.

La început nu am fost neapărat prieten cu cititul, dar m-am forțat să duc lucrurile până la capăt și să citesc orice carte începută. Acest lucru m-a ajutat să mă cufund în povești și experiențe nemaipomenite.

Te încurajez să-ți găsești un hobby care să-ți aducă cunoștințe noi. Poate fi cititul cărților, dar în același timp poți urmări videoclipuri pe YouTube, poți asculta podcasturi, cărți audio sau poți începe un curs online.

Un hobby care să-ți îmbunătățească mentalitatea

Ai nevoie de un hobby care să-ți îmbunătățească mentalitatea. Un hobby care să-ți aducă aminte zilnic că ești în stare să faci orice, să devii oricine vrei să devii și să cucerești lumea cu multă încredere în sine.

Eu practic motociclismul enduro. Este un hobby care îmi îmbunătățește mentalitatea pentru că mă provoacă mereu și îmi aduce aminte cât de stângaci eram la început și ce pot face în prezent.

Este un hobby care îmi place, care mă epuizează, dar care în același timp mă relaxează și îmi golește complet mintea în acele ore. Însă mi-aam dat seama că este în același timp hobby-ul care îmi îmbunătățește mentalitatea.

Îmi doresc să te inspir să te apuci de un hobby nou care să te provoace, care să te scoată puternic din zona de confort, dar care să îți amintească mereu că dacă dedici suficientă muncă, concentrare și consecvență poți reuși orice.

Concluzie

Se spune că ești suma celor 5 oameni cu care stai și după cum spuneam cu alte ocazii, este important să te înconjori cu oameni de calitate superioară. Însă eu consider că suntem și suma celor 5 hobby-uri pe care le avem.

Poți avea mai mult de 5 hobby-uri. Însă pe mine m-a ajutat această formulă de 5. Practicând conștient și deliberat aceste hobby-uri pe mine m-a ajutat să devin o persoană mai bună și mai fericită. Sper să te ajute și pe tine!

2 comentarii la „5 tipuri de Hobby-uri pentru dezvoltare personală sigură, rapidă și eficientă”

  1. Nu este imposibil sa ai hobby-urile pe care le ai daca ai si un copil mic. Nimic nu este imposibil. Dar este mult mai greu sa te organizezi cand ai un copil si nu esti de fel organizat…

    Răspunde
    • Așa este, nu este imposibil. Eu am o fetiță de 9 ani, dar practic aceste hobby-uri de când s-a născut. De fapt, în anul în care fetița mea s-a născut m-am apucat de marketing online.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.