Gata, eu merg la vot si va recomand sa mergeti la vot, sa votati ce vreti, dar sa mergeti!

Unul, frate, dar unul n-am auzit să voteze cu Ponta. Toți au ceva negativ de spus despre Ponta. Dar, culmea, toți zic că Ponta va fi noul președinte al României. Nu pot să cred. Unii se comportă în preajma acestor alegeri de parcă ar avea o cameră ascunsă pe undeva și îi vede cineva cu cine votează. Și în caz că nu votează cum trebuie vine ISIS sau ISIL (sau cum s-o numi) și îi decapitează.

Oameni buni, chill. Votul e secret. Pe bune. Epoca comunistă a apus de mult (pe hârtie cel puțin). Să fie clar. Eu n-am nimic cu Ponta. Poate e chiar un băiat simpatic. Dar nu va fi președintele României. La câte forțe văd că sunt implicate cel puțin în mediul online, nu prea văd șanse de izbândă. Da, o să ziceți că cei de la țară n-au net, dar nu-i subestimați. Așteptați-vă la surprize la unii din ei.

Nu vreau să influențez cu cine vei vota. E treaba ta dacă îți ajunge cerneala de pe ștampilă pentru toți sau nu, asta în cazul în care vrei să-ți anulezi votul. E o variantă admirabilă comparativ cu lipsa ta de prezență la vot. Pentru că lipsa de prezență la vot știi ce înseamnă. Îmi citești blogul, scriu despre diverse subiecte, deci, ești suficient de inteligent : 1. Înțelegi ce se întâmplă de fapt dacă nu mergi la vot. 2. Nu te superi pe mine că s-ar putea să votez pe cine nu votezi și tu. Restul le discutăm la bere dacă vom avea ocazia.

Putem face alegeri proaste sau lipsite de speranță. Dar măcar sunt alegerile noastre. Ale proștilor insignifianți care nu fac parte din targetul nimănui.

Un vot nu contează. Două voturi nu contează. Trei voturi nu contează. Oameni buni, eu lucrez în marketing. Chestiile astea se bazează pe psihologie. Sondaje? Sunt o unealtă să votezi candidatul cu cele mai multe șanse în ecuația ta. Pentru că da, ești român și nu îți pace să pierzi în competiție directă. Alegi varianta cu cei mai mari sorți de izbândă. Sorți de izbândă creați de marketing. Și atât.

Eu nu vreau decât să te conving să ieși din casă Duminică și să votezi. Cu cine vrei tu. Pune o ștampilă sănătoasă pe Ponta dacă asta vrei sau pune o ștampilă sănătoasă pe alt candidat dacă asta simți. Pentru că despre asta e vorba în primul tur. Votează cu cine simți. Cărțile par deja făcute. Nu le vei strica tocmai tu calculele. Sau? În al doilea tur vei vota oricum cu răul cel mai mic pentru că așa stau lucrurile. Ai șansa primului tur să votezi candidatul care crezi că te reprezintă cel mai bine. Sau să-ți anulezi votul. Sau să faci ce vrei.

Important e să mergi la vot. 

Dacă votul însemna ceva era interzis de mult, zic unii. Probabil corect. Dar haideți măcar să ne trăim visul în primul tur și să votăm cu cine simțim că merită votat (sau răul cel mai mic dacă nu simțim nimic). Iar dacă nici un candidat nu vă reprezintă în totalitate (nici pe mine) și sunt de acord cu asta, hai să ne gândim un pic la ce am făcut noi de nu avem o opțiune.

Da, așteptăm să ne pice opțiunile și oportunitățile din cer, la fel ca și femeile, mașinile, casa sau banii. Nu se va întâmpla niciodată asta. Indiferent că votăm cu candidatul care ne place sau nu. Însă prin votul nostru putem măcar să avem un ”strigăt” față de ce candidați ne dorim pe viitor. Sau putem măcar să sperăm că vom avea un strigăt.

Iar articolul ăsta nu va influența cu nimic, pe nimeni. Că e scris prea târziu și nici nu va avea timp să fie distribuit (share-uit). Măcar mă simt împăcat.Vot presedinte 2014

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

18 comentarii la „Gata, eu merg la vot si va recomand sa mergeti la vot, sa votati ce vreti, dar sa mergeti!”

 1. Mane! cartile sunt deja facute! am curaj sa pariez ca Ponta va iesi! pe toti pe care iam intrebat, nu sunt de acord cu ponta! chiar daca in realitate nu va fi votat, tot el va iesi pt ca asa sta treaba la noi :))

  „Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.”
  Mark Twain

  Răspunde
 2. Conform paradoxului chelului, un om nu devine chel dacă smulgi un fir de păr, nici 2 fire sau 3. Nu poate fi stabilit cu precizie cîte fire trăbuie smulse că să devină chel. La alegeri se mai petrece şi o altă chestie interesantă, se cheamă Paradoxul lui Condorcet: regula „cine are mai multe voturi”, fiind totuşi contrazisă de ordinea preferinţelor unui candidat faţă de altul. Se ajunge în situaţia că cel care este totuşi ales cu cele mai multe voturi, să fie mai puţin preferat faţă de candidatul pe locul 2, şi cel de pe locul 2 faţă de 3 !!!
  Astfel discuţiile re-încep de fiecare dată, fiind universal valabile, discuţii cvasi-interminabile şi subiecte numai bune pentru ziarişti. Şi atunci îmi aduc aminte de Caragiale: eu cu cine votez ?

  Răspunde
 3. Ieri am primit in poarta un pliant cu niste promisiuni foarte mare facute de dom’ primar si ca nu se vor putea face fara sprijinul lui Ponta.
  In schimb luminile se sting tocmai cand merge lumea la munca, nu s-au obosit sa schimbe ora la acel switch automat, iar gropile din drum sunt la ordinea zilei.
  Si totusi o sa fie votat de aici de multi care il urasc pe Basescu si sunt in stare sa se ia la cearta cu tine pentru Ponta, true story.

  Răspunde
  • Andreea , nu cred ca oamenii nu voteaza cu Ponta din cauza ca folosesc internetul . Ponta si-a aratat competentele si la radio si la TV si peste tot. L-am vazut cu totii … omul asta nu e capabil sa conduca o tara . Asa ca votati cu cine credeti voi , doar votati . E un drept castigat pe care avem obligatia sa-l respectam , mergand maine la vot.

   Răspunde
  • @Andreea: „Cei ce folosesc internetul, nu voteaza cu Ponta” . Asa ceva n-am crezut c-o sa citesc de la cineva care foloseste internetul. Eu folosesc internetul si-l voi vota pe Ponta pentru ca nu pot pune stampila pe niste marionete basiste gen Iohannis, Macovei sau Udrea.

   Răspunde
 4. Tinerii care au mai putin de 25 ani nu stiu foarte bine ce a insemnat revolutia in Romania lui 89′ cand oamenii au murit pe strazi, a curs sange ca sa fim liberi sa putem vota, sa ne exprimam libertatea duminica mergand la vot, nu fiti nepasatori. Intr-un fel sau altul suntem raspunzatori pentru libertatea castigata fie de noi fie de altii…

  Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.