Despre legea cu fumatul în spațiile publice

Toată lumea și-a dat cu părerea așa că hai și eu mai la rece. Sunt un fost fumător. Mă rog, ideea e că nici atunci când eram fumător nu eram un fumător înrăit. Adică nu mă trezeam și fuga la cafea și la țigară. Fumam de obicei în a doua parte a zilei. Mă luam cu ai mei colegi la o țigară. Probabil de asta mi-a fost și mai ușor să mă las. Nu contează.

De la anul cică nu se va mai fuma unde se fuma până acum. Adică în cluburi, restaurante, pub-uri etc. Salut legea asta. Acum mulți ani când eram fumător am fost în Germania (9 ani cred) și n-am avut nici o problemă. Restaurantele erau pline, iar locurile de fumat de afară erau frumos aranjate. Ieșeam la țigară, fumam și intram.

Nu mi s-a părut o tragedie. Acum nu mai știu cum e în Germania, dar acum 4-5 ani când am fost din nou se fuma în anumite locații. Semn că legile se mai pot și schimba. Adică o lege nu rămâne lege până la moarte. Repet, acum nu mai știu cum e la ei. Ideea e că se încearcă și la noi treaba asta. Și mi se pare normal. Hai să vedem măcar cum e și așa. Nu vă agitați.

Citeam la un moment dat pe Vice.com (nu mai găsesc articolul) despre un olandez care o ardea prin România. Omul era uluit cum în fiecare casă era obligat să se descalțe la ușă, dar că lumea fuma fără probleme aproape prin orice colț al casei. Ceva de genul: ”românii nu vor să le murdărești covorul, dar n-au nimic împotrivă să le murdărești plămânii”.

Legat de fumat. Mai poftesc și eu la o țigară din când în când. Nu sunt genul ăla de ex-fumător extremist. Nu înseamnă că îmi duc mereu poftele până la capat. Fumatul e o alegere. Și sunt de acord cu oamenii care fac această alegere asumându-și un risc. Însă libertatea se termină când încalci libertatea altuia. Și fumatul încălca treaba asta. Nu se compară cu alte consumuri. De alcool, de exemplu.

Dacă eu beau lângă tine nu te oblig să bei și tu. Dar dacă fumez, te cam afectează. Mai mult sau mai puțin. Îmi simți fumul, îl inhalezi parțial, îți put hainele a fum de țigară. E altă chestie. Vorbim doar de spații închise. La terasă, la grătar sau la tine acasă e treaba ta cum și ce afumi. Și chiar sunt chestii mult mai interesante de afumat decât țigările.

Proprietarii de restaurante nu vor risca. Amenzile sunt mai mari decât cifra lor de afaceri în unele cazuri. Cică e o amendă și pentru cei care fumează, deci grija e de ambele părți. Da, se va mai sta mai târziu și se va mai permite fumatul pe la colțuri de când cu legea asta. Până când? Până la controalele nocturne. Iar poliția mai face controale nocturne prin baruri. Colegii mei de cartier știu asta. Deci, nu se vor risca prea mulți să permită fumatul după legea asta. Toată lumea va fi atentă la ce și cum.

Și un articol bun de la Vlad Petreanu. Bănuiesc că l-ați citit deja. Dacă nu, citiți-l.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.