De ce poate fi util un GPS chiar si atunci cand mergi pe un drum cunoscut?

Eu recunosc că folosesc des Google Maps atunci când merg la drum lung. Cunosc majoritatea drumurilor pe care le parcurg, dar totuși mă folosesc deseori și de GPS.

Deși a folosi prea mult navigația GPS poate reprezenta și un dezavantaj (pentru că nu apuci să înveți un drum atât de repede), eu folosesc acest aspect ca pe un avantaj. În primul rând, poți vedea din timp anumite aspecte ale drumului. Cum ar fi curbele și gradul lor de ”dificultate”.

Când e noapte și am vizibilitate redusă din cauza ceții sau a ploii, chiar dacă știu drumul bine, uneori apar situații confuze. Mai ales înainte de a face o depășire. Dacă nu ești șofer de maxi-taxi și știi deja drumul ca în palmă, e greu să reții fiecare părticică din el, fiecare curbă. Așa că de multe ori arunc și un ochi la GPS ca să fiu sigur când mă angajez într-o depășire atunci când drumul e drept. Bine, puteți să spuneți că nu-s șofer bun sau alte chestii de gen, dar e un plus de siguranță de care eu mă bucur. Dacă există soluții tehnice, de ce să nu le folosesc? :)

Ok, văd bine în față, văd că e linie discontinuă și pot depăși, dar de ce să nu arunc o privire și la situația drumului pe măsură ce îl parcurg? Poate sună lame, dar nu știu, mie parcă îmi generează un plus de control.

Plus că folosind GPS-ul îmi place mereu să mă bat cu timpii estimați de el. Adică, atunci când stabilesc traseul, GPS-ul îmi indică un timp de sosire. Ei bine, mie îmi place să văd cu cât timp ajung mai repede față de timpul estimat inițial de GPS. Asta nu e neapărat o treabă safe, pentru că implică uneori un pic mai multă viteză, dar fiecare cu piticii săi :)

După cum spuneam, eu folosesc Google Maps pe telefonul mobil. Mi se pare cea mai ok soluție de navigare GPS. Hărțile sunt la zi, iar în București mi se pare că se sincronizează cu Waze, pentru că îmi arată cu roșu drumurile aglomerate raportate de utilizatori. Aici apare totuși un dezavantaj. Atunci când sună telefonul :) Pentru că atunci când sună telefonul și răspunzi nu mai ai navigație GPS în timp ce conduci. Mai sunt unii care zic că Google Maps nu e ok pentru că solicită conexiune la internet. Treaba asta mie mi se pare destul de depășită pentru că e ciudat ca în 2014 să ai un smartphone fără un trafic minim de internet pe cartelă sau abonament. Mai ales că aplicația Google Maps nu consumă mult trafic.

Mă gândesc la două variante. Ori un smartphone cu Android mai ieftin pe care să pun cartela de net asociată abonamentului meu (am un abonament cu doua SIM-uri, unul de voce + net și unul cu net), ori un GPS dedicat, chiar dacă nu am Google Maps pe el. Mai e și a treia variantă: cea în care soția îmi cumpără un Nexus 6, eu i-l dau pe-al meu Nexus 5 și folosesc Nexus-ul cu ecran crăpat (long story) pe post de GPS :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „De ce poate fi util un GPS chiar si atunci cand mergi pe un drum cunoscut?”

  1. Si eu procedez la fel ca tine din aceleasi motive,diferenta e ca eu utilizez waze,mi se pare mai practic si ai anumite avertizari in timp real. Drive safe and turn on the lights :)))

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.