De ce n-ar trebui să alegi un hosting ieftin

Acest articol este scris de Andrei Chira, owner al Simplenet, singurul furnizor de hosting web din România specializat pe WordPress ale căror servicii le folosesc cu plăcere și le recomand ori de câte ori am ocazia.

Consumatorii au o problemă. Ca un fel de bug de programare la jocurile vechi. 

Se manifestă prin alegerea produselor bazându-se doar pe cifre ușor de comparat – senzor de 12 megapixeli pe DSLR vs senzor de 50 megapixeli pe telefon, procesor Pentium 4 de 3,8 GHz vs procesor Core i7 de 3,6 GHz, etc…

Pus în fața știrii că apare un nou device cu senzor de 50 megapixeli consumatorul se umezește mai repede decât o adolescentă plinuță în fața unui poster cu Alex Velea. Nu contează că el face maxim 3 poze pe lună pe care le pune pe Facebook, creierul lui îi șoptește că sigur-sigur are neapărată, dar neapărată nevoie de 50 megapixeli. Nu e nicidecum din prostie sau ignoranță, pur și simplu așa e natura umană. Ăsta e bug-ul. Cifrele mai mari câștigă de cele mai multe ori, pentru că cifrele sunt mai ușor de reținut decât toate lucrurile din spate, cele care fac cu adevărat un produs bun.

Dar tu… tu ar trebui să reacționezi diferit. Pentru că ești mai mult decât un consumator.

Să cumperi hosting pentru site-ul tău nu e ca și cum ai cumpăra un pachet de țigări de la supermarket. Nu ești doar un consumator. Ești un antreprenor. Verifică și pe verpex.com pentru a căuta un furnizor de hosting bun.

Știu că multă lume urăște cuvântul ăsta, li se pare o denumire pretențioasă, toți luzerii/spamerii/ciorditorii online se auto-intitulează antreprenori, vizionari și oameni de afaceri. Dar realitatea e că asta ești, un antreprenor. Să deții un site pe care să creezi ceva în mod constant, în care investești timp și efort (și bani) ca să îl crești și să formezi o comunitate exact asta înseamnă – antreprenoriat – creezi ceva pe cont propriu, nu doar consumi ce creează alții. Deci, trebuie să începi să gândești mai mult ca un antreprenor. Consumatorii văd cifrele frumos prezentate ca fiind beneficii și prețul îl percep ca pe o cheltuială. Tu trebuie să vezi prețul ca o investiție și să nu te lași păcălit de cifre ci să-ți pui niște întrebări suplimentare. Ce poate face produsul ăsta pentru site-ul meu? Cu ce îi ajută pe vizitatorii mei? Cum mă ajută să-mi cresc site-ul?

Hosting la 1 euro pe lună cu 100 GB spațiu pe server?

O instanță default de WordPress are 40 MB. Un site de prezentare cu 10 pagini, sub 200 MB. Un blog cu multe poze, cum e mujo.ro de exemplu, care are 2.217 postări și 15.388 de imagini (înmulțit și cu 3 thumbnail-uri la fiecare) ocupă 5,07 GB (cu tot cu niște backup-uri, cache și alte 2 site-uri mai mici pe lângă el).

Deci ce beneficii are site-ul meu de la ăia 100 GB de spațiu? Cu ce mă ajută?

Pentru că renunți la lucruri importante

Alegând un produs de hosting ieftin renunți la ceva. Întotdeauna. Doar că de cele mai multe ori, ca și consumator, nu știi la ce renunți.

Și n-ai cum să știi până când nu te lovești de problemă.

Nu-ți dai seama ce importantă e securitatea până nu te infectează un malware și-ți blochează Google site-ul, nu-ți dai seama ce important e backup-ul până când nu-ți pierzi toată munca, nu-ți dai seama ce importantă e performanța până nu prinzi ceva trafic, îți cade site-ul și nu profiți deloc de traficul ăla.

Când cumperi ieftin, întotdeauna e ceva la care trebuie să renunți.

Câteodată e vorba de securitate, alteori de performanță, alteori de backup dar cel mai frecvent e vorba de suport.

Nu a descoperit nimeni secretul hosting-ului super ieftin.

Ceva mereu lipsește.

Pentru că hosting-ul ieftin nu e sustenabil

La un preț de sub 1 euro pe lună, cam cât poate fi rata profitului? 40, 50 de cenți? Asta în mod complet optimist. Naiv de optimist.

Asta înseamnă că ai nevoie de cel puțin 1.000 de clienți ca să faci și tu 500 euro pe lună.

Știți ce greu e să ajungi la 1.000 de clienți? Și cât timp îți mănâncă și cât stres îți generează să oferi suport tehnic la 1.000 de oameni? Care unii îți trimit mailuri, alții te sună, unii îți dau SMS, alții mesaje pe Facebook, pe Hangouts, pe Steam (oh da, pe Steam), pe Yahoo Messenger, pe Twitter, pe Skype.

Nu e de mirare că unii patroni de hosting își iau lumea în cap.

Recent, am avut de mutat câțiva clienți de la unul care și-a băgat picioarele în el hosting și a plecat la muncă în Anglia. I-a lăsat unui prieten datele de acces la server, om care se uită la cPanel ca mâța-n calendar și răspunde la mailuri în medie o dată la 3 săptămâni. Recordul e de aproape 5 săptămâni ca să schimbe niște DNS-uri și să reușim să mutăm clientul la Simplenet.

Dacă iei hosting ieftin de la “băieți” ai mari șanse să ajungi în situația asta – ca băiatul să-și dea seama că nu și-a făcut bine calculele și că nu poate susține business-ul.

Iar tu ești prins la mijloc, cu site sau mailuri care nu merg și cu tărăgănări la mutare în altă parte.

Pentru că susții economia

Lumea în care trăim a ajuns la un punct paradoxal. Toată lumea vrea salarii mai mari și în același timp și prețuri mai mici.

Oricât n-ați vrea să auziți lucrul ăsta, realitatea e că nu se poate cu salarii mari și prețuri mici. Astea două sunt interconectate, ca firmă poți obține prețuri mici dând salarii mai mici iar dacă vrei să dai salarii mari trebuie să ai și prețuri puțin mai mari.

Tu, ca și consumator, votezi cu banii tăi. Votezi produse cu prețuri mici, obții salarii mici în economie. Votezi să plătești produse și servicii la prețul corect, preț care permite firmei să susțină un business și să ofere salarii decente, obții oameni mai bine plătiți, mai amabili, servicii mai bune și produse mai de calitate.

Și banii ăștia se întorc la tine.

Oamenii bine plătiți o să cheltuie banii tot în aceeași piață pe care activezi și tu sau firma la care lucrezi. Mai mult business, mai multe încasări, salarii mai mari și pentru tine.

Așa funcționează economia. Așa ne dezvoltăm. Împreună.

Concluzie

Articolul ăsta nu e neapărat despre hosting, ar putea fi despre orice alt serviciu.

Ideea este ca tu, ca și consumator, să iei decizii raționale, să nu te lași păcălit de marketing și să înțelegi la ce lucruri renunți în favoarea unui preț mic.

Și mult mai important pentru toată lumea și pentru economie, să înțelegem cu toții că nu se poate să avem pretenția să obținem cât mai mult cât mai ieftin sau chiar gratis dar când vine ziua de salariu cumva ca prin minune să fie totul exact invers pentru noi, să fim fix noi excepția, să primim cât mai mult, cât mai mult.

De ce nu trebuie sa alegi un hosting ieftin

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

40 de comentarii la „De ce n-ar trebui să alegi un hosting ieftin”

 1. Vorbiti de preturi..Eu sincer nu ma atrag preturile ma uit prima data ce ofera.
  referitor la firma mai sus mentionata..eu nu vad mare chestie in ea.
  nu-mi ofera date despre srv. ce hosting au .RO.Eu.US. Habar nu am unde sunt gazduite serverele.
  Atunci cand iti deschizi un site..normal ai si un target.Vizitatori din Statele Unite…Vizitatori din Anglia sau vizitatori din Romania.Eu ca administrator de site sa zic asa…Ma iau dupa anumite comentari sau aprecieri de la anumiti oameni care nu ii cunosc ? Nu.
  intru pe site-ul propriu zis si caut ce imi trebuie mie. Normal ar fi ca daca vizitatori mei sunt predominat din Romania Hosting-ul sa fie in RO pentru un peering mai bun nu ? nu m-as apuca sa iau hosting in maciupiciu si vizitatori sa fie din romania.
  Ce protectie au ? DDos si etc ? antivirus si etc..Sunt chesti pe care un administrator tine prima data cont…Nu de pret…Pretul o sa fie la urma.
  da..daca ti un blog care are 10-100 vizitatori zilnici….te uiti si la pret…dar din proprie experienta spun…
  daca ai un site..si iti faci un nume cu el…pretul vine la final.
  Parere proprie si personala…Liber la crititi….dar sa fie constructive :P
  2 la mana…Eu pun wordpress dar..detalii tehnice…Php versiunea de linux..uptime si chesti unde sunt afisate ?
  o firma care se respecta are chestiile astea publice.Parerea mea.
  Banda de care dispune acele servere ? canciu.
  daca am un site cu aproximativ 50-60K vizitatori unici pe zi e logic sa vad daca hostingul pe care intentionez sa-l cumpar imi permite acest lucru.
  Da..Imi da bani inapoi daca nu sunt multumit..dar site-ul meu pica in page rank daca tot umblu la el si hostinguri diferite.

  Răspunde
 2. Inca nu sunt convins. Articolul te atinge la coarda sensibila dar nu spune clar cu ce vine in plus in afara de pretul mare. Am siteuri la multi provideri de hosting dar de ce sa ma mut la voi ? Convingeti-ma cu ce veniti in plus fata de Hostico, Spatiul, Claus !

  Răspunde
  • Păi nu știu dacă articolul face referire directă la a cumpăra hosting de la Simplenet. Singurul call to action de genul ăsta l-am pus eu în introducere și vine ca recomandare de la mine, client mulțumit, nu de la ei. Ca și avantaj competitiv, consider că Simplenet are optimizările speciale pentru WordPress, template-urile Genesis gratuite care în mod normal costă 99 de dolari bucata și suportul tehnic excelent (pe mine m-au ajutat și cu chestii care nu țin neapărat de responsabilitățile unei firme de hosting).

   Răspunde
   • Referitor la faptul că te-au ajutat și la probleme care nu țin strict de webhosting: asta trebuie să facă orice firmă serioasă. Dacă nu te ajută și în alte probleme care țin de site și se eschivează cu “asta nu-i treaba mea, ci a ta, client…”, atunci îți iei băgăjelele și fugi împușcat.
    În cei 5-6 ani am avut doar 2 hostinguri serioase (unul din ele e cel de acum), la care am stat vreo 4 ani jumătate în total. Ambii m-au ajutat și cu lucruri “care nu țin neapărat de responsabilitățile unei firme de hosting”.

    Răspunde
    • @bobses permite-mi sa-ti spun ca te inseli. Nu are nicio firma de hosting obligatia sa se uite in codul tau sursa, la aplicatia ta. Nu asta e responsabilitatea unei firme de hosting. Este responsabilitatea ta, ca si proprietar de site, sa ai un developer cu care sa lucrezi.
     Asta e diferenta dintre un hosting generic si un hosting specializat, de asta WPEngine costa 29 dolari/luna in timp ce GoDaddy costa 1 dolar/luna.

    • Ei, de asta n-am eu hosting la Godaddy ci la o firmă românească care m-a ajutat și cu alte probleme în afară de ceea ce ține strict de găzduire.

    • Ceea ce vreau sa zic este ca nu e corecta impartirea asta in firme serioase si firme neserioase dupa criteriul daca te ajuta pe probleme ce nu tin de ei. Se creeaza asteptari nerealiste care nu duc la nimic bun.

     Pe mine m-a rugat o clienta sa intru prin Team Viewer sa-i reinstalez driverul de la imprimanta si cand i-am spus ca nu e treaba mea mi-a zis ca ea a citit pe net ca Simplenet te ajuta si au suport de nota 10 si ca ea tocmai de asta a venit la noi.

     Deci, dupa logica de mai sus Simplenet nu e firma serioasa de hosting.

    • Ei, nici chiar așa. :))) Sunt convins că știi că nu m-am rferit la drivere sau alte alea de prin calculatorul de acasă. :)

    • Am dat un exemplu extrem ca sa vedeti ca lumea nu are limite. Tie poate nu ti se par normale cerintele astea dar altii “trag pana se rupe”. Si cand se rupe incep sa comenteze pe bloguri/forumuri/facebook ca firma X nu e serioasa. Si nu mai conteaza cine are dreptate si alte detalii, ce este scris pe internet ramane scris.

    • Eu zic ca ne lungim prea mult. Sunt curios ce firma de hosting din Romania te ajuta cu alte probleme in afara de hosting. Am o eroare undeva in cod, sa fiu sanatos. Da, e posibil sa imi spui ca e o problema in codul fisierului xxs.php si sa verific, nimic mai mult.
     Am intrat si eu cu Team Viewer la un client pentru a configura Outlook. Schimbasem serverul si nu am anuntat, clientul nu stia cum sa o faca, avea nevoie de e-mail, in mod normal nu ofer acest tip de suport tehnic in pachetele de mentenanta web.
     Sunt sigur ca si cei de la Simplenet ar fi intrat prin Team Viewer. Depinde de situatie, motiv, cauza, efect :))
     Preturile la Simplenet sunt foarte bune, nu recomand gazduire la 1 euro/luna (am testat la Hostico), poate pentru un site html de prezentare, cu 5 pagini amarate cum fac studentii pentru nu stiu ce proiect la facultate.
     Eu caut cu cat mai multe resurse (nu gratis si nici la 1 euro/luna) si suport tehnic 24/24, reseller. Momentan imi este foarte bine la Hostico dar consider ca intotdeauna e loc de mai bine.

  • @Dan Cu ce vine in plus pretul mare?

   – setup premium in loc de setup standard (Cloudlinux in loc de CentOS, Litespeed in loc de Apache, Percona DB in loc de MySQL, SSD-uri) – aici ai beneficii de securitate, stabilitate, viteza
   – audit performanta WordPress – iti aduce ca beneficii viteza si scalabilitate
   – teme premium WordPress – teme axate pe performanta = viteza & scalabilitate
   – suport tehnic specializat – 99% dintre problemele WP-ului , pluginurilor le-am mai vazut, stim sa le rezolvam, o facem mai repede decat daca tu, ca proprietar de site, ai cauta pe Google sa gasesti rezolvari

   Răspunde
  • Toata Romania are preturi in euro: reprezentante auto, agentii imobiliare, operatori telecom, internet, etc…
   Pur si simplu s-a incetatenit chestia asta si lumea e obisnuita sa vada preturi in euro.

   Răspunde
 3. De vreo doi ani de zile ma “lupt” cu firmele de hosting din Romania. Dupa circul avut cu cei de la “despregazduire”, mi-am luat jucariile si m-am mutat pe un dedicat in Germania. Recent, am revenit la Xservers de care sunt multumit pana la partea de suport tehnic.

  Din punctul meu de vedere, nu exista firma in Romania de hosting in adevaratul sens al cuvantului (vezi suport tehnic Namecheap nota 10+)… Firmele de hosting nu trebuie sa ofere doar un serviciu de gazduire bun ci si un serviciu de suport tehnic. Cei care isi ia lumea in cap din cauza tiketelor sa se lase de meserie. Idioti sunt peste tot, Romania nu face exceptie.

  Pentru cei care ajung la un anumit nivel, cel mai bun hosting este combinatia de server dedicat + sys admin.

  Nu stiam de chestia asta cu simplenet = specializat in WordPress. Toate cele 15 site-uri pe care le am sunt wordpress si pentru viitoarele proiecte o sa incerc si acest hosting desi nu-mi place sa imi imprastii site-urile in 10 parti. Plm, pana nu le incerci pe toate nu ai de unde sa stii care-i mai serios. Doar asa iti faci o parere despre “cea mai buna firma de hosting”.

  Răspunde
  • Nu exista “cea mai buna firma de hosting”. Oamenii sunt diferiti si au nevoi diferite, niciodata n-o sa poti multumi pe toata lumea.

   Răspunde
  • Pe partea de suport tehnic ii recomand pe cei de la Hostico. Sunt 24/24 online. Mi-a cazut site-ul, la ora 02:00 eram pe chat cu ei. Au hosting de la 1 euro/luna, nu am rezistat la acel pachet nici macar 3 zile. E foarte limitat la resurse.
   Momentan ma bucur de un pachet de gazduire cu 512MB memorie limita pentru php si 40 entry proceses
   tot de la Hostico, insa vreau mai mult caci numarul de site-uri creste si nu fac fata iar urmatorul pas la Hostico ar fi sa trec la un server dedicat, nu e prea rentabil. Inca sunt pe ganduri si caut pachete de reseller mai bine gandite sau iau de la simplenet vreo 5 conturi pe hosting cloud.
   Cat despre “cea mai buna firma de hosting”, nu cred ca exista. Caut un server care sa nu fie vulnerabil, unul bine securizat si care sa foloseasca cele mai noi protocoale de securitate. (fara SSL3, TLS 1.0, TLS.1.1, vulnerabil pentru BEAST attack, activare HTTP Strict-Transport-Security, TLS1.2)

   Răspunde
 4. Am gasit acest post mai vechi, simt ca dar trebuie sa spun asa ceva.
  La inceput, cand am gasit primul articol despre Simplenet pe blogul lui Olivian Breda, am avut mari indoieli.
  I le-am transmis si proprietarului Simplenet.
  Acum? Acum mi-am mutat tot la Simplenet. Andrei Chira “mi-a dat peste gura”. ;) Cum?
  Am incercat la inceput cu un site mic facut pentru altcineva, apoi altul, apoi altul. ;)
  Mi-a raspuns si la intrebari legate de site-uri care nu erau gazduite la Simplenet, mi-a reparat cateva website-uri.
  Acum il laud peste tot, de parca ma plateste. Dar nu o face. ;) Poate ajunge candva in Bucuresti si-i dau eu o bere, ca merita, chiar mai multe beri. ;)

  Răspunde
 5. Aceleasi cuvinte bune si din partea mea! Ii recomand tuturor. Ani buni nu m-am transferat de pe blogger pe wordpress pentru ca nu ma pricep, cu Simplenet a fost gata totul intr-o zi.

  Răspunde
 6. Si eu ii recomand, pentru ca ii folosesc la gazduirea blogului si sunt ok. Profit de ocazie sa le multumesc, pentru ca nu o singura data, ci de mai multe ori m-au ajutat cu mici imbunatatiri si cu reanimarea blogului.
  Mult succes in continuare!

  Răspunde
 7. Andrei noțiunile ieftin și scump sunt relative (sau puțin și mult) depinzând la ce te raportezi și ce așteptări ai de la ceea pentru care ai plătit.

  Personal prefer să numesc noțiunea legată de valoarea unui bun sau a unui serviciu prețul corect. Dacă eu sunt mulțumit de ceea ce primesc înseamnă că am plătit prețul corect chiar dacă toată lumea are tendință să spună că e prea scump.

  Și am învățat că orice investiție care nu se amortizează în timp este un lux pe care nu mi-l pot permite dar până acum n-am fost pus în această situație.

  În situația particulară în care un blog nu reușește să se autofinanțeze (domeniu + hosting + etc) fie închizi prăvălia, fie scoți bani din buzunarul personal, fie încerci să optimizezi costurile căutând un hosting mai ieftin pentru că nu ai nevoie de hosting scalat la 10.000 de vizitatori când nu-și trec pragul decât 100.

  Răspunde
  • Foarte adevarat, cand ai 20 de vizite pe saptamana ti se pare o avere 3 euro/luna pentru hosting dar cand ai 1000 pe zi parca e alta treaba. Scump si ieftin sunt concepte foarte relative.

   Articolul nu e scris pentru ca lumea sa cumpere neaparat, dar neaparat, hosting de la Simplenet ci ca sa educam consumatorii sa inteleaga ce este in spatele unui pret si a unor specificatii tehnice si sa se obisnuiasca sa ia decizii rationale, bazate pe argumente logice si mai ales bazate pe nevoile lor specifice.

   Răspunde
 8. Simplenet poate e ok dar atat timp cat nu ofera servicii de baza (ex. IP dedicat) pentru shared nu pot fi luati prea in serios… De asemenea lipseste o descriere mai detaliata a ofertei, nu sunt prezentate limitele.

  Răspunde
  • Un IP dedicat nu reprezinta un serviciu de baza, se poate comanda optional la pretul de 2 euro/luna. Cat despre limite, daca imi spui la ce te referi o sa pot sa iti raspund punctual.

   Răspunde
    • 256MB pentru scripturi PHP, 20 entry processes pe shared traditional si 30 pe shared cloud.

 9. Andrei, aceasta este lumea in care traim in prezent si fiecare va da nas in nas cu alegerile facute de-a lungul timpului, felicitari pentru articol. ;)

  Răspunde
 10. Andrei si Gabi, dupa cum bine stiti, si eu ofer hosting, si da.. Este greu sa prinzi clienti. Dar eu ma axez mai mult pe web design, unde automat ofer si gazduire web. Deci daca cineva vrea cu adevarat ceva de calitate nu se va uita la un pret putin mai mare, sau putin mai mic.. ci se va uita la calitatea oferita in acel pret, nu la cantitate.

  Răspunde
  • Inteleg ca poate te simti jignit de articol (nu e asta scopul meu) dar asteapta 3-4 ani sa ajungi la 1000 de clienti si vorbim atunci despre calitate la preturi mici.

   Răspunde
 11. Interesant articol.
  Intotdeauna, inainte de a alege un hosting, trebuie facute niste cautari pe internet. Asta nu e timp pierdut, caci te poate salva de alte neajunsuri care pot aparea ulterior. Cine se duce cu ochii inchisi pe cel mai ieftin host posibil sau, cine vede ca raspunsul la un mail/mesaj/cerere de oferta dureaza mai mult de cateva ore, isi merita soarta.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.