Sunt convins că nu sunt primul care și-a pus întrebarea asta. Știu că în istoria omenirii a fost o lungă perioadă în care nu existau bani sau alte monede de schimb și aș putea să mă inspir de acolo. Dar nu e vorba de asta. Articolul ăsta are mai degrabă legătură cu viața.
(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Actorul George Alexandru s-a stins din viață la vârsta de 58 de ani. Și ca el sunt mulți. Nu e vorba de el. E vorba că un astfel de eveniment îți declanșează niște emoții și sentimente. Te face să conștientizezi că până la urmă viața se termină. Și că devine tot mai scurtă cu fiecare an care trece, cu fiecare masă sărită, cu fiecare porție de stres, cu fiecare țigară fumată, cu fiecare…
Dar nu e vorba nici de asta, că nu vreau să dau o conotație tristă acestui articol. E vorba de goana după bani. Goană pe care o simțim cu toții. Goană în care ne aflăm foarte mulți dintre noi. Goană care pentru unii înseamnă supraviețurie, pentru unii decență, pentru alții un trai mai bun, iar pentru alții acumulare. Totuși, uneori stau și mă întreb ce ar fi dacă n-ar mai exista bani sau monede de schimb. Dacă pur și simplu ar exista o lume paralelă în care oamenii ar trăi fără aceste convenții.
N-am să mă duc în extreme. Unii pur și simplu nu-și pot imagina lumea fără bani. Și eu fac parte din ei. La urma urmei banii au fost inventați din mai multe motive. Iar unul dintre aceste motive e faptul că banii simplifică multe. Dacă ai bani poți cumpăra mai repede chestii pentru care ai munci sau ai face troc. Îți dau senzația aia aparentă de independență.
Dacă n-ar mai exista bani sau monede de schimb ce ai face? Viața ta pur și simplu nu ar mai avea sens? Nu cred. Eu cred că noi nu ne naștem ca să facem bani. Ne naștem ca să supraviețuim în primă fază. Suntem mamifere, e normal ca să vrem să supraviețium și să perpetuăm specia. Face parte din natura noastră. Dar pentru că suntem ființe care au acces la educație, ne educăm. Unii mai mult, alții mai puțin.
La urma urmei, în afară de diferențele evidente, celelalte diferențe umane (nu materiale) au legătură doar cu educația. Oamenii se diferențiază doar prin educație. Și aici nu mă refer neapărat la școală, deși aceasta joacă un rol important în educație. Mă refer la empatie, la bunele maniere și nu în ultimul rând ce lași în urma ta. Un bun prieten are o vorbă: ”Fă lucrurile astfel încât să crească iarba în urma ta.” Iar vorba asta are conotație pozitivă și pentru nefumători și pentru fumători, dacă înțelegeți ce vreau să zic :).
Eu consider că dacă nu ar mai exista bani sau alte mijloace de schimb ne-am concentra mai mult pe ce lucruri bune și frumoase putem lăsa în urma noastră. Dar pentru că există bani, merită să-i considerăm mai mult un mijloc, nu un scop. La urma urmei facem bani ca să ce? Ca să ne simțim bine de pe urma lor. Dar pe lângă asta cred că putem să începem să ne gândim cum am putea face să crească iarba în urma noastră. Dacă ai fi o concurentă Miss Universe și ai declara că vrei să faci lumea un loc mai bun, cum ai face asta? În termeni realiști. Adică, mai exact, cum ai putea contribui la asta? #cugetari2016
E cam imposibil sa nu existe bani… trebuie sa existe un simbol pentru schimburi… si sincer nu prea e rentabil s ane intoarcem la troc.