Cum să nu ai viruși pe PC fără antivirus?

Eu de aproape un an nu folosesc antivirus. Nici unul. De fapt, recunosc că am activat Windows Defender de la Windows 8 așa ca să mă simt în siguranță. Vine la pachet așa că… de ce nu?

În rest, nimic. Apreciez BitDefender, dar mă mulțumesc cu faptul că n-am avut nevoie de el. Ideea cu antivirusul pentru mine e următoarea: dacă îl am parcă mă face să mă simt mai în siguranță și dau click pe linkuri obscure. Apoi mi-o iau :) Pentru că bunul meu antivirus nu m-a protejat de banii pe care i-am dat. Și cu toate astea recomand în continuare BitDefender sau Kaspersky. Sunt soluții bune pentru un utilizator neavizat. Aș putea spune că sunt aproape necesare. Dacă vreți să stați mai liniștiți cumpărați-vă o licență. E ca la cancer. Ai șanse mai mari să nu te îmbolnăvești de cancer dacă duci o viață sănătoasă, decât dacă duci o viață abuzivă. Indiferent de fondul genetic pe care l-ai moștenit. Dacă e bun nu-ți bate joc de el. Dacă e prost ai grijă și mai mare de el. De fondul genetic vorbeam :)

Aș mai face o paralelă dacă îmi permiteți. Dacă ai un Logan fără opțiuni și ții la viața ta începi să înveți să conduci prudent și să miroși pericolele de la distanță conștientizând că mașina nu te va ajuta prea mult. Dacă ai un S-Class plin de tehnologii de siguranță începând cu deja clasicul ESP și terminând cu super tehnologia Mercedes de anticipare a gropilor (disponibilă exclusiv pe S-Class – știți reclama cu găina nu?) s-ar putea să mori de la abuz dacă îți supraestimezi mașina.

Așa cum viteza excesivă și neglijența te omoară și într-un Mercedes S-Class, așa poți lua viruși și cu mama antivirusului. De aceea este recomandat condusul prudent indiferent ce mașină ai avea.

La fel e și la computere. Cum să nu ai viruși pe PC fără antivirus? Primul pas este să te comporți ca și cum nu ai antivirus. Imaginează-ți că ai un Logan :) O mașină foarte bună care bate la fund multe alte mașini privind la raportul dintre calitate și preț. Da, recunosc că apreciez Dacia Logan pentru anumite aspecte. Dar nu vorbim despre mașini, facem doar o paralelă poetică :) Dacă ești atent pe ce dai click și pe unde intri nu ai nevoie de antivirus și nu vei lua viruși. Mă rog, slabe șanse. Trebuie doar să fii atent și să-ți iei toate măsurile de precauție gândindu-te că ceilalți participanți la trafic nu sunt la fel de responsabili ca și tine. Un site de încredere poate să greșească într-o zi așa cum și un șofer bun poate avea o zi mai proastă și să te izbească în zid. Nu da click pe linkuri obscure trimise nici de cei mai buni prieteni. Nu te aventura aiurea. Întreabă la cunoscuți mai întâi că toți știm una alta :)

Iar dacă te-ai pricopsit cu virusul Poliția Română, ăla care îți cere bani că ai încălcat legea, am scris cea mai bună metodă de a scăpa de virusul Poliția Română aici.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

10 comentarii la „Cum să nu ai viruși pe PC fără antivirus?”

 1. Salut,

  Sa stii ca un antivirus nu ofera protectia suficienta pentru ca nu are in spate un firewall care sa te intrebe daca dai allow sau blochezi fiecare noua interactiune a unei componente sau serviciu cu internetul. Teoretic daca ai avea un antivirus + firewall bine configurat si setat sa te atentioneze la fiecare interactiune, ai putea sa intri mai cu tupeu pe toate siturile.

  Dar in principiu ai dreptate, nu se merita osteneala iar cea mai buna securitate se numeste educatia utilizatorulu.

  Bafta!

  Răspunde
 2. Un Apple la peste 1200? Sau o configurație și mai bună la 750 sau 800 pe care vei pune Linux? Asta doar persoanelor care pot fi flexibile dintr-un punct de vedere. Dacă ești fan Apple, automat că-ți iei un Apple. Cum și eu sunt fan Nokia și nu pot avea nimic altceva..

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.