Coronavirus vs Terorism

La câte articole s-au scris pe tema Coronavirusului, trebuia un astfel de titlu scurt și cuprinzător ca să-ți atrag atenția și să te întreb:

Știi care e asemnănarea dintre Coronavirus și Terorism?

Răspuns: ambele provoacă panică. Pentru că asta e ce se întâmplă acum. Panică.

E cea mai mare prostie posibilă să alimentăm această panică, nu doar informând exagerat, ci și (re)acționând exagerat.

Prin reacție exagerată înțelegem comportament de criză. Iar în comportament de criză:

 • Oamenii mai săraci își fac provizii de mălai, conserve de fasole, făină și mai cine știe ce. În speranța că în caz de apocalipsă ei o să mai aibă curent, gaze și apă :) Vorba lui Mihai Vasilescu, dacă crezi asta nu ești chiar cel mai ascuțit creion din penar. Recomand articolul lui de aici – garantat o să râdeți copios.
 • Oamenii cu o stare financiară medie spre bună își fac griji că urmează o recesiune economică sau, mai grav, o criză economică. De asemenea, unii dintre ei cred că recesiune și criză e unul și același lucru (nu e). Asta înseamnă că nu mai cheltuie bani decât pe strictul necesar.
 • Oamenii bogați se îmbogățesc și mai tare profitând (și de/nu doar) pe urma primelor două categorii. Ei o să o ducă la fel de bine, o să cumpere lucruri, o să facă să circule banii. Un om bogat face banul să circule și investește în nivelul său de viață și de sănătate. De asta e bogat.

Terorismul plantează sămânța neîncrederii

Amintiți-vă de atentatele teroriste din Paris. O grămadă de oameni și-au anulat excursii acolo pe moment, au început să evite mulțimi, pe unde mergeau erau cu ochii în 4 la oameni suspecți etc. Adică frică, anxietate, panică.

Același lucru este produs și de acest Coronavirus care nu e decât o gripă mai seriosă și mai contagioasă, care, la fel ca orice gripă îi poate răpune pe cei care au o stare de sănătate mai precară sau un sistem imunitar mai slab.

Sunt destule articole pe net în care vi se explică măsurile de precauție (spălatul pe mâini 20 de secunde cu săpun este sfânt și face diferența) sau articole în care vi se spun statisticile legate de Coronavirus – uite, de exemplu aici e un site de statistici pe care l-am văzut la Radu.

Nu mai reiau acele informații, că le știți.

Va fi probabil epidemie peste tot în Europa

Nu ai cum să izolezi orașe întregi, țări întregi, continente întregi.

Va fi probabil epidemie peste tot în Europa și da, inclusiv în România. Azi a fost un caz confirmat, peste 2 săptămâni pot fi 100.

Nu vei muri de Coronavirus, stai liniștit.

Vor fi oameni care vor face o formă mai gravă, alții mai puțin gravă și… vor fi unii care nici măcar nu vor ști că au avut Coronavirus și au trecut peste el :) Bat la pariu că se va întâmpla și asta.

Probabil vor fi unii și care vor muri. Da, aici în România. Așa cum se moare și din cauza gripei sezoniere. Unii o numesc banala gripă sezonieră, dar vă asigur că o gripă nu e deloc banală.

Probabil spre finalul anului treburile se vor mai ameliora la modul real.

Probabil spre finalul lunii martie, oamenii se vor mai liniști, pentru că se vor obișnui cu ideea și cu informațiile.

Toată treaba asta cu Coronavirusul (Covid-19) parcă este o campanie de marketing și PR scăpată de sub control. Am zis că parcă este, nu că este. Hold your horses dragi adepți ai teoriei conspirației (inclusiv cei care postați poze din 2014 cu dezinfectant împotriva Coronovirusurilor – dragii mei, primele corona virusuri au fost descoperite în 1960).

Oricum…

Mesajul meu e altul

Continuă-ți viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Relax Coronavirus

De asta terorismul nu a învins până la urmă în statele europene sau în S.U.A.

Pentru că oamenii și-au continuat viața fix la fel ca și până acum și nu au dat satisfacție celor care doreau să îi copleșească cu teamă.

Mergi la sală, mănâncă sănătos, mergi la coafor sau la SPA, călătorește, planifică-ți următoarele călătorii și bucură-te de viață.

Este important atât pentru psihicul tău să faci lucruri care îți dau satisfacție (nu doar minimul necesar supraviețuirii) cât și pentru economie.

Pentru că oamenii creează crize economice, nu virușii. Reacția noastră creează probleme de genul ăsta. Poate ai să zici că ești asigurat o perioadă și bagi capul la cutie, dar dacă banul nu circulă, o să se închidă firme, o să se desființeze posturi și în final o să fii afectat direct.

Banul tău o să fie inutil când vine apocalipsa aia pentru care te pregătești cu mălai și făină. Și probabil ți-l vor fura (alături de mălai, făină și fasole) cei care au rămas fără joburi și sunt într-o situație disperată.

Știi tu, oamenii disperați găsesc soluții disperate, iar dacă tot vreți să ne antrenăm în discuții apocaliptice, nu vor avea nici o rezervă să-ți dea una în cap și să-ți ia tot ce ai stocat tu pentru criză (+ bani). Pentru că și ei au copii de hrănit și vor face orice ca să supraviețuiască fie și o săptămână mai mult decât tine, chiar dacă asta înseamnă să facă diverse grozăvii.

Nu se va întâmpla asta, dar trebuia să creionez acest tablou pentru cei care nu înțeleg de ce mai ales în vremuri de panică economia trebuie să funcționeze pe toate planurile.

Deci, cel mai inteligent lucru este ca toți să ne continuăm stilul de viață ca și până acum, ca să nu blocăm economia. Dacă blocăm economia, nu numai că o să te afecteze direct, dar o să-ți afecteze și rudele, prietenii sau familia. Nu ai unde să fugi tura asta.

Așa că pune mâna și toarnă-ți un pahar cu vin roșu sec (cică în cantități limitate chiar face bine – subliniez limitate) și bucură-te de viață. Deschide-ți telefonul și caută-ți următoarea vacanță în Italia pe care s-ar putea să o găsești la prețuri mai mici de cât de obicei, fă-ți programare la un coafor, la un centru corporal sau la un SPA și oferă-i sănătate și relaxare corpului. Mergi la sală sau ia bicicleta aia o tură prin parc, că se va face vreme frumoasă.

Bucură-te de viață ca și cum ar fi ultima zi din ea :) Pentru că la un moment dat (peste mulți ani) chiar va fi ultima zi din viața ta. Și nu vrei să privești înapoi și să zici: mamă ce prost am fost că am făcut pe mine de frică toată viața la fiecare hop și nu m-am bucurat.

Pentru că hopuri vor mai fi.

Multă sănătate și un martie fericit vă doresc!

P.S.: Iar cel mai bun articol în limba română despre Coronavirs (Covid-19) poate fi citit aici, aspect pe care îl și recomand. Merită să vă alocați 10-15 minute din viața voastră ca să înțelegeți toate aspectele.

Un comentariu la „Coronavirus vs Terorism”

 1. Buna seara Gabriel,

  Multumesc pentru articol cat si pentru urari, asemenea iti doresc si tie si familiei !
  Ar fi bine ca oamenii sa inteleaga aceste aspecte si sa trecem cu bine si peste asta.

  O primavara frumoasa cu sanatate si realizari !

  Cu stima,
  Grazziany Cristian

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.