Cine a prabusit avionul de la granita cu Ucraina?

Habar n-am. Scriu acest articol doar ca să mai fac ceva trafic pe blog :) În acest moment este mult prea devreme pentru concluzii. Nu există dovezi. Pe scurt, iată ce s-a întâmplat și iată care e opinia mea. După care, hai să ne concentrăm pe lucruri mai importante care se întâmplă în țară.

Update: se pare că totul e clar. Avionul a fost doborât de separatiștii pro-ruși cu armament rusesc. Din greșeală. Sau nu. Nu știu. Astăzi, 17 iulie 2014, un avion Malaysia Airlines care a plecat din Olanda cu destinația Kuala Lumpur s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei, în zona controlată de pro-ruși, chiar la granița cu Rusia.

Informațiile evidențiază faptul că au existat 295 de pasageri la bordul aeronavei Boeing 777 și că în urma prăbușirii nu există nici un supraviețuitor. Presa națională și internațională a speculat imediat ipoteza că avionul prăbușit în Ucraina a fost doborât de către pro-ruși cu ajutorul armelor primite din Rusia. Până aici totul pare foarte previzibil pe fondul mediatic creat de tensiunile din zonă. Însă nimeni nu are nici o dovadă. Nimeni nu știe nimic concret. Președintele Ucrainei s-a aruncat din start în declarații anti-rusești. Presa a preluat imediat tot, iar lumea fierbe în jurul acestui subiect.

Din punctul meu de vedere ar trebui să luăm o mică pauză și să ne gândim la tragedia în sine. Frate, au murit 295 de oameni. Ăsta e cel mai tragic lucru posibil din punctul meu de vedere. Când e vorba de pierderea de vieți omenești e vorba de tragedii și lucruri serioase. Restul e politică și can-can.

În acest moment zona e controlată de pro-ruși, iar autoritățile ucrainiene nu pot investiga prăbușirea în mod direct. Până vom afla exact ce s-a întâmplat va dura foarte mult. Și probabil nu vom ști adevărul niciodată. Eu personal în acest moment nu am o părere care tinde într-o zonă fixă. De ce?

Pentru că mi se pare marketing de clasa a 4-a să începi să propagi chestii neverificate în care ești sigur că e mâna rușilor și că nu-i frumos ce au făcut. E prea simplu și rapid legat firul evenimentelor: cade avionul în zona aia, aha, e mâna rușilor, gata, hai pe ei. Sună prea de curtea școlii. Prea simplu, prea legat. În același timp, parcă nici nu-mi vine să cred că un Boeing 777 cade așa ușor, fără să aibă timp pilotul să comunice cu cineva, ceva, orice. Caz în care ar merge treaba cu „nici nu și-au dat seama ce i-a lovit” Se mai zicea și că sunt cadavre împrăștiate pe o rază de 150 km. Hai să fim serioși, e destul de greu ca într-un timp atât de scurt să zici cu atâta precizie pe ce suprafață sunt cadavre sau piese de avion.

Momentan, presa publică orice, numai ca să fie primii. Vom mai vedea multe update-uri. Chiar și pe final de articol am mai dat un refresh pe Facebook și am văzut postări prin care se menționează că pro-rușii și-au dat seama cu groază că au doborât un avion de pasageri. Dacă e adevărat, cred că nici Rusia nu e fericită. Pentru că încep să se întâmple prostii din astea când dai arme pe mâna proștilor.

Și eu care îmi făcusem curaj să călătoresc din nou cu avionul la anul, într-un concediu.

Poze de la incident. Sursa: reuters.com

2 comentarii la „Cine a prabusit avionul de la granita cu Ucraina?”

  1. Întrebarea întrebătoare este: oare la ce înălțime a zburat acel avion de a putut pro-ruși să îl doboare?
    Din câte știu eu, un astfel de avion zboară destul de sus încât este greu de doborât.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.