Chiar dacă ai stație, nu merită să mergi cu peste 100 Km pe oră în localități

Folosesc Waze mereu și raportez diverse evenimente de pe drum, inclusiv echipajele de poliție dotate cu radar. Sunt convins că și stațiile de emisie-recepție sunt bune la ceva. Sunt de acord și cu faptul că pentru un consum optim și un timp bun de deplasare s-ar putea să fii nevoit să circuli cu o viteză un pic peste limita legală. Nu fac pe virgina aici.

Însă, nu sunt de acord cu abuzurile. Una e să mergi cu un 80 Km/H în localitate (ceea ce nu-i puțin) și alta e să mergi cu peste 100 Km/H, chiar 120 Km/H sau mai mult. Nu merită să mergi cu viteza asta turbată în localități din mai multe motive.

Sunt localități. Asta înseamnă oameni pe drum. Oameni care vin de la muncă, copii, bicicliști, bețivi, căruțași. Tocmai de aceea e bine să fii precaut. Oricât de bine știi drumul. Oricât de bine te-ai informat cu privire la radare. Dacă un radar te agață cu 65 Km/H, da, poți să fii un pic supărat, deși unde-i lege nu-i tocmeală (teoretic). Dar dacă tu o arzi cu 120 Km/H în localitate și te prinde radarul, bine îți face. Și dacă te mai și plângi la viteza asta că ăia cu radarul stau la pândă nu faci decât să cazi în penibil. Omule, aici nu mai vorbim deja de 10-20 Km/H peste limita legală. Vorbim de chestii mult mai grave pe care nici nu ți le imaginezi.

O să zici: ”Lasă că eu am experiență. Mie nu mi se va întâmpla niciodată. Eu nu sunt ca toții copiii ăia teribiliști cărora nu li s-a uscat cerneala pe carnetul de conducere.” Până când? Până când ți se întâmplă ceva iremediabil, cazi în depresie, te întrebi ”de ce eu?” și îți dorești să ai puterea de a da timpul înapoi. Poate fi vorba de tine, de familia ta, de pasagerii tăi sau de un copilaș neastâmpărat și jucăuș care se distra cu prietenii pe marginea străzii.

Să mergi cu peste 100 Km/H în localități e de porc. Pe lângă faptul că s-ar putea să nu ai informații în timp real pe Waze sau pe stație și riști să-ți pierzi permisul, gândește-te un pic la distanța de frânare în caz de ceva. Citeam undeva că la o viteză de 70 Km/H frânarea e de trei ori mai puțin eficientă decât la 40 Km/H. Vorbim de o diferență de doar 30 Km/H. E fizică.

Eu am experiență, controlez mașina. E un mit cu care se îmbată mulți. Eu știu că de la 150 Km/H ai senzația că frânezi cu ușurință până la 50 Km/H. Dar o faci lin și pe o distanță mare. Creierul tău percepe ca fiind o distanță mică pentru că tu vizualizezi punctul în care trebuie să reduci (o trecere la nivel cu calea ferată, de exemplu) de la o distanță mare. Și atunci creierul calculează tot astfel încât tu ai senzația că ai coborât de la 150 Km/H la 50 Km/H în doar câteva secunde. Dar nu e așa. Cronometrează-te dacă vrei.

În concluzie, chiar dacă ai , nu abuza. Dacă tu îți asumi niște riscuri, asumăți-le singur. Dacă tu ești gata oricând să mori, lasă-ne pe noi să trăim și să ne vedem de civilizație.

Statie auto

9 comentarii la „Chiar dacă ai stație, nu merită să mergi cu peste 100 Km pe oră în localități”

 1. Din cati soferi cu statie radio am vazut in trafic , 90 % conduceau ca niste pensionari . Articolul e scris special ca sa faci reclama .

  Răspunde
  • Imi place ca te-ai semnat :)

   1. Am un plugin care baga linkuri automat de afiliere pe anumite cuvinte cheie. Pe blog practic marketingul afiliat. Așa plătesc facturile de hosting, CloudFlare etc.

   2. Normal ca 90% merg relativ ok, nu neapărat ca niște pensionari. Dacă toată lumea mergea cu peste 100 Km/H in localitati crede-ma ca erau mai multe accidente si se sesizau autoritatile. Aia 10% teribilisti sunt problema.

   Răspunde
 2. Stiu ce-i Waze, dragalasule! Ar trebui sa stii ca alea doua atingeri de ecran (popular numit si display) iti pot fi fatale cand o arzi cu 100 km/h. Sau te- ncadrezi la „Eu am experienta, controlez masina”?

  Răspunde
  • Nu. Pun telefonul în suportul auto și rulez Waze. Waze este la bază un GPS. Eu îl țin deschis mereu, chiar dacă nu folosesc neapărat funcția de ghid GPS. Și din aplicație raportezi totul foarte ușor, cu două atingeri de ecran. Merită să-l testezi.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.