Ce aplicaţii folosesc eu?

Sunt destul de mulţi prieteni care mă întreabă ce aplicaţii folosesc pentru telefonul mobil, ca să se mai inspire şi ei, însă de cele mai multe ori nu ştiu ce răspuns să le dau, că nu le prea conştientizez :). Primul meu smartphone veritabil a fost un HTC Desire (de-al de Nokia E51 nu cred că se pune). Recunosc că imediat ce mi l-am cumpărat, l-am umplut de aplicaţii şi jocuri. Era fascinant. În prezent am un iPhone 4S şi nu pot spune că mă laud cu prea multe aplicaţii instalate.

Nu pentru că nu ar fi foarte multe aplicaţii grozave pentru Android sau iOS, însă eu prefer să nu încarc memoria telefonului cu aplicaţii pe care nu le-aş folosi niciodată, doar de dragul de a le avea acolo că poate cine ştie. Am trecut de faza asta, cu toate că cel puţin odată pe săptămână intru în App Store să văd care mai e pulsul aplicaţiilor sau a jocurilor de pe acolo.

Ce aplicaţii folosesc eu

În cele ce urmează, am să scriu câteva rânduri despre fiecare aplicaţie sau joc de pe telefonul meu. Menţionez încă odată că e un iPhone 4S care rulează ultima versiune a sistemului de operare iOS, aşa că există posibilitatea ca anumite aplicaţii sau jocuri menţionate de mine să nu existe şi pentru Android, iar din păcate n-am cum să testez şi să vă zic exact ce şi cum.

Cărţi

 • iBooks – o aplicaţie în care poţi găsi o sumedenie de cărţi electronice. Majoritatea sunt în limba engleză, dar sunt câteva ok şi în limba română. Unele gratis, altele cu bani, bineînţeles. Preţuri accesibile.

Business

 • Adobe Reader – cu siguranţă deja mulţi ştiu că această aplicaţie permite citirea fişierelor în format .pdf.
 • TurboScan – această aplicaţie transformă telefonul într-un scanner mobil. Aplicaţia fotografiază documentul pe care doreşti să-l scanezi şi îl transpune în format alb negru. Ulterior îl poţi trimite pe mail, salva, etc. Am folosit multe aplicaţii de acest gen, însă aceasta mi s-a părut cea mai bună.

Educaţie

 • iTunes U – este o aplicaţie cu ajutorul căreia poţi învăţa foarte multe lucruri. Practic, aplicaţia îţi pune la dispoziţie foarte multe cursuri interactive (nu doar citeşti ceva şi atât) pe care le poţi urma direct de pe smartphone. E drept că sunt în limba engleză, însă cei care nu au o problemă cu această limbă, vor descoperi o oază de informaţii interesante prezentate într-un mod inedit, care mă face să înţeleg mult mai bine de ce anumite şcoli din SUA folosesc iPad.

Divertisment

 • StumbleUpon – este aplicaţia mobilă a binecunoscutei platforme Stumble. În funcţie de interesele selectate, doar apâsând butonul Stumble, navighezi de la articole interesante la articole interesante care nu se termină niciodată :).
 • Pulse – un feed reader gândit excelent pentru dispozitivele mobile. Navigarea printre feeduri pe orizontală şi verticală este foarte la îndemână. Merită încercat, mai ales că îţi poţi alege din foarte multe feeduri structurate frumos pe categorii.
 • Flipboard – un social feed reader cu o grafică extraordinară. Cel puţin versiunea pentru iPhone 4 şi 4S este optimizată pentru retina aşa că se vede diferenţa. Îţi bagi conturile de Twitter, Facebook şi orice reţea socială mai ai şi navighezi prin ele din această aplicaţie. E tare că poţi comenta, da like, retwitt, etc. tot din această aplicaţie. La Twitter inclusiv extrage featured imageul de la linkul menţionat în twitt de către cei pe care îi urmareşti aşa că experienţa vizuală este mult mai ok.

Finanţe

 • ING…`Bank – o aplicaţie bunicică realizată de către banca cu care lucrez. În ultima perioadă îmi plătesc facturile şi fac diverse tranzacţii exclusiv prin intermediul acestei aplicaţii. Funcţionează ok şi e la îndemână, însă fiecare cu banca lui aşa că ignoraţi această aplicaţie dacă sunteţi clienţii altei bănci (eventual verificaţi dacă au o aplicaţie mobilă).

Jocuri

 • FIFA 12 – grafică excelentă şi gameplay extraordinar. E o plăcere să mai joc din când în când câte un meci.
 • Fruit Ninja – este genul de joc care te prinde rapid, dar nu îţi solicită aşa tare creierul în primă fază. E fain când vrei să te relaxezi.
 • Angry Birds Space – cea mai nouă versiune a binecunoscutului joc Angry Birds este o delectare atunci când simţi nevoia unei provocări inteligente de scurtă durată. Uneori nu mă pot dezlipi de acest joc, mai ales când trec cu uşurinţă de la un nivel la altul şi nu mă enervez şi îl închid :).

Muzică

 • TuneIn Radio – este o aplicaţie care îţi permite să faci streaming pentru majoritatea posturilor de radio cunoscute, inclusiv foarte multe posturi de radio româneşti, bineînţeles. Pe lângă calitatea excelentă a sunetului, un alt avantaj constă în faptul că nu mai stai să cauţi pe net diverse posturi radio: ai o listă semnificativă din care poţi alege până ajungi la melodia care îţi place.
 • Shazam – binecunoscuta aplicaţe de recunoaştere a melodiilor. Ştiţi voi, cântă o melodie care îţi place şi nu ai cum să-i obţii numele, deschizi Shazam, aplicaţia „ascultă” melodia şi îţi spune cine o cântă. Apoi, ai diverse opţiuni. Eu am folosit şi SoundHound o bună bucată de timp, însă parcă Shazam recunoaşte mai multe melodii şi parcă îşi fac update la baza de date mai repede după ce a fost lansată o melodie nouă.

Navigaţie

 • iGO Primo (HU&RO) – aplicaţia e foarte bine gândită şi e net superioară faţă de alte versiuni de iGO văzute până acum. Aplicaţia costă nişte bani, însă nu se compară cu nici o aplicaţie iGO „crakuită„. Ai parte de updateuri periodice gratuite, integrari cu Google (te poţi folosi de hărţile Google pentru a găsi diverse adrese sau POI) şi multe, multe altele.

Foto & Video

 • iMediaShare Lite – de aplicaţia asta mă folosesc ca să fac share pe Smart TV-ul meu Samsung direct de pe telefonul meu. Alte întrebuinţări nu i-am găsit :).
 • Remote – e o aplicaţie care îmi permite să controlez direct de pe telefon programul iTunes instalat pe computer. E ca şi cum ţi-ai pune muzică în Winamp, numai că ai telecomandă şi nu trebuie să te mai duci până la computer ca să schimbi piesa, să pui pauză sau să dai mai tare.
 • iMovie – aplicaţia asta de la Apple e bestială şi foarte uşor de folosit şi pe un smartphone, nu numai pe o tabletă. E o aplicaţie de editare video. Poţi face trailere sau videoclipuri serioase. Singura problemă e că nu are foarte multe templateuri, dar îţi faci treaba.

Productivitate

 • ShoppingList – este probabil cea mai simplă şi performantă aplicaţie pentru listele de cumpărături şi credeţi-mă că am încercat câteva aplicaţii de acest fel.
 • Numbers – este Excell-ul celor de la Aplle. E destul de greu de folosit pe un smartphone dacă te apuci de formule şi tabele complexe, însă e cea mai ok abordare de până acum pentru un dispozitiv mobil. Am testat multe aplicaţii Excell atât pe iOS cât şi pe Android, dar nici una nu s-a ridicat la acest nivel.
 • Keynote – este Power Point-ul celor de la Apple. Foarte intuitiv, foarte uşor de folosit şi foarte „arătos„. Mi se pare uneori chiar mai uşor să-ţi administrezi o prezentare scurtă de pe telefon decât de pe computer.
 • Dropbox – aplicaţia binecunoscutului serviciu de stocare online. Îmi place că am tot ce am nevoie la îndemână. Pe laptop am dat share în Dropbox la tot ce mă interesează, iar totul se sincronizează în timp real foarte ok, astfel încât eu am toată munca mea la îndemână pe telefon dacă vreau. Dacă te duce mintea, poţi găsi tot felul de combinaţii inteligente cu acest serviciu şi poţi folosi laptopul din ce în ce mai puţin în anumite situaţii.

Social

 • Twitter – ştiţi de face.
 • Viber – iată ce face.
 • WhatsApp – iată ce face.
 • Facebook – ştiţi ce face.
 • WordPress – ştiţi ce face.
 • Găsire prieteni – e o aplicaţie prin care posesorii de iDevice-uri se pot conecta cu prietenii lor posesori de iDevice-uri şi se pot urmări unii pe alţii, prin GPS :).

Utilitare

 • Flash Light – o aplicaţie care îţi transformă telefonul în lanternă, însă pe lângă multe aplicaţii de acest gen are tot felul de opţiuni care s-ar putea dovedi utile la un moment dat.
 • Găsire iPhone – aplicaţia asta îmi permite să găsesc pe o hartă iPhone-ul unui prieten. Este utilă în cazul în care şi l-a pierdut sau i-a fost furat. Mai multe despre Find My iPhone am scris aici mai demult.
 • BatteryDoctor – este o aplicaţie care „veghează” încărcarea bateriei atunci când pui telefonul la încărcat. Când am instalat-o am observat îmbunătăţiri de autonomie, însă acum o folosesc doar când îmi aduc aminte.
 • Samsung Remote – e aplicaţia oficială de la Samsung care transformă telefonul într-o telecomandă pentru un Smart TV. E am nevoie, mai ales când trebuie să scriu în browserul de internet al televizorului.
 • Ataxi – oriunde te-ai afla în România îţi găseşte numere actualizate de taxi fără să mai cauţi pe net. Suni direct din aplicaţie, şi nu mai e nevoie să salvezi numerele de telefon ale firmelor de taxi în agendă că aplicaţia îţi oferă şi numere de fix şi de mobil (de la toţi operatorii).
 • Maşina mea – aplicaţia asta face gratis în acest moment ce fac multe aplicaţii de gestionare a unui parc auto. Bagi date despre maşină/maşini şi te atenţionează când expiră ITP-ul, asigurarea, rovigneta, etc.

Voi ce aplicaţii pe care le folosiţi cel puţin săptămânal aveţi instalate pe smartphone?

4 comentarii la „Ce aplicaţii folosesc eu?”

 1. salut. dai si mie un link sau spune-mi cum sa gasesc samsung remote ca nu reusesc. in app store gasesc smart view ( care nu imi merge) si alte asemenea. ms

  Răspunde
 2. Eu am o tona de aplicatii deoarece e primul meu smartphone, dar nu peste multa vreme voi trece si eu peste faza asta si o sa imi pun aplicatii folositoare si maximum 2-3 jocuri , la fel ca tine .

  Răspunde
 3. Pentru Android eu folosesc (in mode special):

  KingSoft Office pentru Android – o suita office foarte reusita;
  Opera Mobile/Google Chrome – browser (personal cred ca cei de la Google mai au de lucru la Google Chrome pentru Android)
  Dropbox – este nelipsit de pe toate device-urile/sistemele mele
  Flashlight – stau la 4 si se mai intrerupe curentu’ :(
  Produsele Google (Navigation, Email, Translate, GTalk, Maps …)
  Adobe Reader – pentru pdf
  Amazon Kindle – ebooks (+ Polaris Office si Cool Reader)
  FileManager
  Romania Radio
  Skype (mai rar)
  Team Viewer
  + multe joace pentru nepotel

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.