Când ne punem cauciucurile de vară?

Eu sunt un tip destul de grijuliu cu lucrurile pe care le folosesc fie că sunt ale mele sau nu, iar mașina și cauciucurile nu fac excepție.

Suntem în luna martie și temperaturile de afară nu mai necesită utilizarea unor cauciucuri de iarnă. Totuși, ezit încă cu montarea unor cauciucuri auto vară. De ce? Pentru că merg deseori spre Brașov și mi-e teamă ca la un moment dat vremea să nu se schimbe brusc și să nu mă trezesc cu surprize.

Țin minte și acum o întâmplare de mai de mult. Aveam Megane-ul pe vremea aceea și era undeva prin luna aprilie. Am fost la Brașov (din Galați). Vremea era foarte frumoasă dimineața și chiar a fost o plăcere să traversăm munții prin Oituz. Ne-am făcut noi treaba prin Brașov și am plecat de acolo încă pe lumină. Când să intrăm în munți vremea se răcise și începuse un fel de ploaie ”cu piatră” cum se zice în termeni populari. Aveam cauciucuri de vară. De, era luna aprilie.

Am traversat munții atunci cu cel mai mare morcov posibil, pentru că la 20 Km/H mașina derapa ușor în curbe. Bine, și anvelopele de vară erau destul de vechi, dar aia aveam atunci pe dotare, Megane-ul fiind o mașină foarte bună la bază.

Am trecut munții cu bine până la urmă și pe măsură de coboram nu mai erau probleme. Dar acolo pe vârf de munte vedeam micile pietricele de gheață cum se așează ca un covor de mărgele pe șosea (aspect care mă făcea să mă gândesc că niște anvelope de iarnă ar fi fost de bun augur).

Revenid la subiect, voi v-ați gândit când vă montați anvelopele de vară sau le-ați montat deja? Eu încă evit această decizie pentru că deși astăzi (în momentul scrierii acestui articol) vremea este frumoasă și călduroasă, peste o săptămână nu am de unde ști garantat cum va fi. Și dilema e în felul următor: dacă mai păstrez mult cauciucurile mele de iarnă (pe care am dat peste 2.000 lei în 2012 – fiind niște Continental TS 850), iar temperaturile sunt mari, le uzez aiurea. Dacă pun cauciucurile de vară și mă prinde vreo lapoviță pe vârf de munte s-ar putea să nu fiu prea fericit.

În orice caz, ce am învățat până acum este că alegerea cauciucurilor nu trebuie să fie făcută superficial, fie că vorbim de cauciucuri ieftine sau de anvelope auto ceva mai scumpe. Vă las în compania unui video despre anvelope de iarnă/vară/all season. E de prin 2009, dar se poate dovedi în continuare interesant pentru unii care abia acum dau de permis și încep în ale șoferiei.

Cauciucuri de vara

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Când ne punem cauciucurile de vară?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.