Aspecte turistice ale orasului Oradea

Oradea, Nagyvarad în limba maghiară sau Grosswardein în limba germană reprezintă cea mai mare resedinţă din municipiul Bihor, cu 206.614 de locuitori după cum atestă recensamantul din 2002. Situat pe Crisul Repede în vestul ţării, oraşul Oradea este punctul de legatură şi graniţa cu Ungaria, cei care călătoresc spre vestul Europei trec graniţa pe aici. În prezent populaţia Oradei este compusă în principal din 68.2% români şi 28,7% maghiari. În perioada interbelică oraşul a avut o comunitate mare de evrei, germani, slovaci şi ucrainieni însa în perioada postbelică multe din aceste comunităţi s-au relocat, astfel comunitatea maghiară a ramas singura dominantă.

Oradea are potenţial turistic nu doar din pricina arhitecturii baroc cu tente clasice germane ci şi datorită poziţionării sale în apropriere de Baile Felix şi 1 Mai, renumite în ţară şi peste hotare pentru caracterul lor curativ. Dacă este să privim în trecutul oraşului, Oradea a cunoscut faima şi în evul mediu. Centrul Oradiei avea o cetate fortificată şi un observator astronomic iar astronomii foloseau meridianul pe care se afla orasul drept meridianul 0. Din punct de vedere arhitectural, structural şi spiritul, Oradea este un oraş cosmopolit care înglobeaza cu succes rămăşiţele cetăţii medievale, centrul vechi şi catedralele, foste semne are perioadelor istorice prin care a trecut localitatea.

Aflându-se sub diferită ocupaţie, conducere ş­i cultură, oraşul a dezvoltat anumite particularităţi care s-au păstrat peste ani. Oradea are numeroase obiective turistice citadine cât şi naturale în împrejurimi şi poate fi inclus în circuitul turistic intern cât şi extern. Iată o serie de atracţii turistice ale oraşului care merită vizitate dacă sunteţi în trecere. Oferte cazare Oradea pe link.

Pentru început trebuie menţionate obiectivele naturale specifice zonei geografice, şi anume Baile 1 Mai şi Felix. Renumite din antichitate, aceste izvoare termale au efecte terapeutice şi aduc anual mii de turişti dornici de relaxare şi tratament balnear. Pe langa acestea, orasul Oradea are un bazin de râu care a dezvoltat un tip de vegetatie tropicală, total atipică pentru zona geografica în care se află şi unică pentru Europa. Pârâul Peţa, căci despre el este vorba, este sub protecţia Natura 2000 fiind o parte importantă din biodiversitatea României.

Unul din obiectivele cuturale şi turistice de referinţă ale oraşului sunt vechile ziduri şi ruine ale cetăţii Oradiei, care are 9 secole de existenţă. Forma finală a cetăţii sau cea pe care o vedem astazi cu bastioane şi şanţuri cu apă a fost ridicată între anii 1570-1618 în stil renascentist de către arhitecţi italieni. În cadrul acesteia a existat o tiparniţă, o şcoală, o biserică şi un cimitir unde multe personalităţi istorice au fost înmormântate. In prezent cetatea Oradiei este în restaurare şi în curând îşi va recăpăta farmecul de alta dată.

Oradea 1

Cât despre monumente citadine, Oradea dispune de o pleiadă, de la biserici până la palate care atrag prin culoare, motive tradiţionale şi diverse stiluri arhitecturale. Palatul Vulturului negru a fost construit între 1907 şi 1909 dupa proiectul soţilor Komor Marcell şi Jakab Dezso. Elementul cheie al ansamblului este vitraliul care reprezintă un vultur negru, emblema clădirii.

Oradea 2

Palatul Apollo, care poate fi admirat şi astăzi a fost proiectat de către Rimanoczy Kalman junior şi a fost construit între 1912 şi 1914. Clădirea a fost ridicată în stil germanic cu decoraţiuni care descend din stilul Empire.

Oradea 3

Cele mai importante trei cladiri ale oraşului, primăria, tribunalul şi teatrul sunt de asemnea importante obiective turistice. Primăria municipiului Oradea a fost construită între 1902 şi 1903 dupa proiectul lui Rimanozcy Kalman pe fostul loc al Episcopiei Romano-Catolice. Clădirea are un frontispiciu neoclasic şi un ceas de 100 de ani care, în ciuda vârstei venerabile, încă funcţionează.

Oradea 4

Tribunalul Oradea a fost construit în anul 1901 sub coordonarea lui Kiss Istvan. Clădirea are patru statui alegorice ca decoraţiune pe partea superioară şi o curte interioară. Edificiul are un stil eclectic iar pentru cateva decenii clădirea a adăpostit sediul conducerii din judeţ.

Oradea 5

Clădirea teatrului oradean are o semnificaţie mai profundă pentru oraş deoarece este prima clădire care în 1900 a avut curent electric. Contrucţia a fost proiectată de aceeaşi doi arhitecţi nemţi, Helmer şi Fellner, care au proiectat şi cladirile teatrelor din Timişoara, Cluj şi Iaşi. Deşi lucrările de construcţie au început în 1899 edificiul a fost terminat în 1900.

Oradea 6

Având de- a lungul timpului comunităţi de diferite etnii, Oradea are câteva biserici reprezentative pentru ritul acestora. Biserica Evanghelica-luterană, construită în 1811 apoi reconstruită în 1902 şi 1903 este una din bisericile reprezentative pentru oraş. Aceasta a fost construită dupa planul arhitectural al lui Petz Samu în stil neogotic.

Oradea 7

Biserica Reformată din Oradea proiectată de Szasz Jozsef a fost finalizată în 1853. Edificiul în stil eclectic adăposteşte în turn unul dintre cele mai mari clopote din municipiu având 3600 kg.

Oradea 8

Bazilica Romano-Catolica din Oradea, construită între 1752 şi 1780 este cea mai mare clădire baroc din ţară. Aceasta a fost construită sub îndrumarea lui Franz Anton Hillebrant şi Giovanni Battista Ricca. Împreună cu Şirul canonicilor şi Palatul Episcopal reprezintă cele mai importante edificii catolice din oraş.

Oradea 9

Biserica cu lună sau Catedrala Episcopiei Ortodoxe din Oradea a fost construită între 1784 şi 1790 şi proiectată de catre Eder Jakab. În turnul înalt de 55 m se află un mecanism care prezintă fazele lunii.

Oradea 10

 

Acesta este un guest post al unui prieten pe care am vrut să îl ajut.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.