Accidentul ştiinţific care va revoluţiona viitorul

Primesc un SMS. Când mă uit la telefon văd un ditamai linkul către un articol. Prietenul care îmi trimisese mesajul era de încredere, aşa că am accesat linkul de pe telefon şi am citit cu sete.

Accidentul ştiinţific care va revoluţiona viitorul

Se pare că în câţiva ani, autonomia smartphone-urilor nu va mai fi o problemă atât de apăsătoare, indiferent de cât de performante ar fi. Grafenul este materialul cheie şi de aici încolo cred că va începe o luptă acerbă a coloşilor mondiali pentru a patenta diverse tehnologii în bazate pe acest material.

Grafen, grafen, wtf :)? Nu e foarte clar ce am scris până acum, nu? :) Vă citez articolul de pe Descoperă.ro (sursa). La final aveţi şi un videoclip.

Anul trecut, cercetătorii de la UCLA au făcut o descoperire fantastică, într-un mod absolut norocos.

O echipă de oameni de ştiinţă coordonată de chimistul Richard Kaner tocmai reuşiseră să conceapă o metodă eficientă pentru a produce fâşii de calitate înaltă din grafen, materialul-minune a cărui descoperire a fost recompensată cu premiul Nobel acum câţiva ani. Pentru a produce acest material, cercetătorii au folosit o metodă inedită: un drive DVD obişnuit, cu care este dotat aproape orice computer. Metoda inedită nu reprezintă singura reuşită extraordinară a cercetătorilor, ci descoperirea făcută de Maher El-Kady, un cercetător din cadrul laboratorului condus de Kaner. El-Kady a făcut o conexiune între o bucată de grafen şi un bec, descoperind cu surprindere un mediu de stocare a energiei electrice cu un potenţial revoluţionar.

Reuşita cercetătorilor ar putea duce la un mecanism prin care telefoanele mobile să fie încărcate în doar câteva secunde, iar automobilele electrice într-un minut. Pentru că aceste fâşii de grafen sunt flexibile şi nu ocupă mult loc, în scurt timp ar putea fi introduse în numeroase produse, de la hârtie electronică la display-uri flexibile. De asemenea, metoda concepută de cercetători este foarte eficientă: un singur DVD-writer poate produce 100 de micro-supercondensatori în doar 30 de minute pe un singur disc. Un singur micro-supercondensator are o densitate a puterii de ~200 W cm−3, printre cele mai ridicate valori înregistrate până acum de un supercondensator.

Mai multe detalii despre reuşita cercetătorilor sunt oferite în acest scurt-metraj realizat de Brian Golden Davis:

[vimeo 51873011 w=540 h=303]

5 comentarii la „Accidentul ştiinţific care va revoluţiona viitorul”

  1. Frumos de tot…atata timp cat tehnologia asta presupune o reutilizare a resurselor tehnologice existente (dvd-rw) combinat cu tehnologii noi (grafenul), si exista o socoata cu aspect pozitiv in ceea ce priveste poluarea planetei! Asteptam cativa ani sa vedem produsul final.

    Răspunde
  2. Pai ar fi cazul sa se inoveze ceva si in domeniul bateriilor pentru telefoane, tablete etc. pentru ca degeaba am specificatii stintifico-fantastice daca pot utiliza dispozitivul doat o juma de ora.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.