A vorbi nu inseamna a comunica

Gata cu politica și alegerile. Să vorbim un pic și despre dezvoltarea noastră personală. Un bun prieten are vorba care dă titlul articolului: ”A vorbi nu înseamnă a comunica”. Și mare dreptate mai are.

Nu de puține ori întâlnesc oameni care se cred experți în comunicare pentru simplul fapt că vorbesc mult. Cu durere în suflet vă spun că în anumite cazuri eu sunt unul dintre ei. Vorbesc mult și nu ascult până la capăt mereu persoana din fața mea. Știu și sunt conștient de asta. Încerc să mă tratez.

Însă unii depășesc orice limită posibilă și imposibilă atunci când interpretează comunicarea total greșit. A vorbi, a avea vrăjeală, a te băga pe sub pielea omului, a acapara discuția, a fi un vorbăreț dezghețat ș.a.m.d. nu înseamnă comunicare. Comunicarea presupune dialog. Dialogul presupune respect față de interlocutor. Respectul față de interlocutor presupune să asculți cu interes, să pui întrebări la subiect și să vorbești abia când îți vine rândul. A, simți că uneori cu unii oameni nu-ți mai vine rândul să vorbești?

E tot la tine în ogradă problema. Pentru că lipsa de întrebări de control duce acolo. Când ești hotărât să comunici, trebuie să te pregătești pentru cruda realitate. Multora le place să se audă vorbind. Inclusiv ție îți place uneori să te auzi vorbind și să ai senzația că ești ascultat. Așa că, fii empatic în comunicare. Pune-te în locul omului cu care vorbești.

Și cam aici se poate termina articolul, pentru că am zis ce am avut de zis, iar orice om care caută articole legate de comunicare a citit ce îi trebuie. Însă nu pot să mă opresc aici pentru că aș mai dori să aduc în discuție ”experții în comunicare” care au mereu ceva mai bun de spus comparativ cu tine.

Tu zici: Vai ce răcit am fost zilele astea, abia mi-am revenit. El zice: Stai să vezi ce era să pățesc eu. Credeam că am cancer! Tu zici: Vai, ce aglomerație a fost azi în București, am făcut 4 ore până acasă. El zice: Asta nu-i nimic. Stai să vezi cum am rămas eu blocat în trafic 8 ore în Londra! Și exemplele pot continua. Românul e competitiv :) Ei bine, oamenii de la ”El zice” sunt praf la capitolul comunicare. Partea cea mai nasoală e că nici nu își dau seama de ceea ce fac, nimeni nu le zice nimic din politețe, iar ei continuă în același stil cu toți oamenii din preajmă. Nu e nimic personal. Doar o fac.

Atâta timp cât unui om i se permite un stil de comunicare prost nu se va duce niciodată în fața oglinzii să zică: ”Cred că vorbesc cam mult, prost și fără rost. Este momentul să devin o persoană mai bună!Bla Bla

close

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „A vorbi nu inseamna a comunica”

  1. De aceea sunt eu o persoană mai tăcută de felul meu atunci când vine vorba de o discuție mai serioasă, prefer să vorbesc doar dacă am ceva de zis.

    Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.