3 mistere despre vinul alb

Jidvei MYSTERIUM PN + CH + FA

În acest articol vom vorbi un pic despre vin. De fapt, mi-am propus să vă povestesc că cei de la Jidvei și-au deschis recent un magazin online de vinuri din care poți comanda colecții exclusiviste precum Jidvei Owner`s Choice și Mysterium. Așa că am decis să îmbin utilul cu plăcutul și să vă spun despre 3 mistere mai mult sau mai puțin cunoscute ale vinului alb.

Am ales să vorbesc despre cupajul Mysterium Pinot Noir + Chardonnay + Fetească Albă. Învăluit într-o eleganță misterioasă, acest cupaj răspândește delicat arome de flori de salcâm, dar și note de măr verde, piersică și caisă. Un vin rotund, fermecător și catifelat, care emană fragilitate, dar cucerește de la prima întâlnire.

Top 3 mistere beneficii ale vinului alb

 1. În urma unor studii publicate în 2015, cercetătorii au depistat că atât consumatorii de vin roșu cât și consumatorii de vin alb au înregistrat îmbunătățiri în funcționarea inimii, dar și că metabolismul lor funcționa mult mai bine. Astfel, au concluzionat că nu doar vinul roșu ajută aceste două aspecte, ci și vinul alb.
 2. Vinul alb joacă un rol important în îmbunătățirea colesterolului. Se pare că s-au făcut tot felul de studii în acest sens, iar ultimul relevă faptul că vinul alb ameliorează colesterolul. Cercetătorii au descoperit acest lucru efectuând un studiu pe 146 de oameni care timp de 12 luni au consumat vin alb și au făcut exerciții fizice cel mult de două ori pe săptămână.
 3. De data asta nu cercetătorii britanici, ci chiar cercetătorii de la Universitatea Buffalo din New York au făcut diverse studii care au condus la faptul că vinul alb îmbunătățește sănătatea plămânilor. Dacă legat de beneficiile vinului alb față de colesterol, inimă sau metabolism am înțeles cum stă treaba, legat de vinul alb și sănătatea plămânilor nu prea am înțeles legătura.

Oricum, aș mai adăuga de la mine și beneficiul numărul 4: relaxarea și buna dispoziție. După o zi grea merită să te relaxezi la un pahar de vin bun în compania celor dragi sau citind o carte bună în colțișorul tău liniștit, călduț și preferat din casă.

Dacă acest articol v-a fost de folos până aici, probabil merită să citiți și mai departe pentru că e vorba tot despre vin. Tot ce pot să vă spun mai departe este că vinul și alte tipuri de băuturi care conțin alcool merită consumate cu moderație. Nu numai că un consum excesiv de alcool dăunează grav sănătății (mai grav decât îți imaginezi în momentele alea de euforie), dar după câteva pahare în plus deja nu mai este fun și se transformă totul în altceva.

Botezate după numele fiicelui proprietarului

Jidvei Owner’s Choice

Ana și Maria sunt fetele proprietarului cramei Jidvei. El a hotărât să denumească (sugestiv) colecția Owner`s Choice și să lanseze vinuri cu numele fiicelor sale. Iată cele 4 sortimente:

Jidvei Ana Sauvignon Blanc

Grandios, sensibil, elegant, Ana Sauvignon Blanc încântă printr-o surprinzătoare și echilibrată diversitate aromatică. Un vin limpede, expresiv, plin de strălucire, obținut din struguri selecționați cu deosebită grijă, recoltați manual de pe parcele cu expoziție sudică. Cu aromă pronunțată de fructe de soc, corp delicat, însuflețit de o aciditate ridicată, Ana Sauvignon Blanc îmbină armonios note de caisă, piersică, lămâie, grapefruit și codiță de roșie.

Ana Chardonnay te întâmpină cu o textură onctuosă, generoasă, și te poartă discret printre flori de iasomie și grădini de mere verzi. Datorită armoniei subtile a aromelor sale, cu un accent gingaș de crustă de pâine proaspăt scoasă din cuptor și un ușor gust de lemn, Ana Chardonnay este un vin plin grație și prospețime.

Jidvei Maria Feteasca Alba

Maria Fetească Albă s-a născut din întâlnirea excepțională dintre un soi românesc și cele mai moderne tehnici de producere a vinului. Fermecător, armonios și elegant, acest vin se remarcă prin îmbinarea savuroasă a aromelor de floare de salcâm, pere mature, măr, coajă de grapefruit și lămâie. Maria Fetească Albă are limpezimea și rotunjimea caldă a stropilor de rouă ce mângâie boabele de stuguri în diminețile de vară târzie.

Îmbinarea perfectă dintre aromele de iasomie, mere verzi, pere și citrice dă naștere unui vin alb remarcabil, catifelat și deosebit de onctuos: Maria Pinot Gris. Limpede, strălucitor, cu ușoare reflexe rozalii, floral și fructuos deopotrivă, acest Pinot Gris se distinge printr-un echilibru final subtil și persistent, de o eleganță simplă, lipsită de orice ostentanție.

Labirintul de pe sticle

Jidvei Mysterium

Mysterium este cealaltă colecție exclusivistă de vinuri ce poate fi comandată de pe internet prin intermediul noului magazin online de vinuri Jidvei. Eticheta este reprezentată de un labirint care te provoacă să descoperi misterele fiecărui sortiment.

Jidvei Mysterium Sauvignon Blanc

Mysterium Rhein Riesling + Sauvignon Blanc este un cupaj special, învăluit în nuanțe strălucitoare galben-aurii din care se ridică cu eleganță note de flori, fructe și frunze verzi. Îmbinarea tandră a aromelor de flori de tei, flori de salcâm, piersică și fructul pasiunii aduce sensibilitate și rafinamet acestui cupaj intens și plin de prospețime.

Împletirea catifelată și echilibrată de flori albe, specifice soiului Sauvignon Blanc, și petale de trandafir, din care izvorăște deplin vara, dă naștere unui buchet complex, ce se dezvoltă treptat. O primă sorbire cu tușe subtil dulcii evoluează apoi într-un gust ușor amărui, caracteristic Traminerului, pentru ca la final să te învăluie cu arome de piersică, pepene galben și caisă. Acidul tartric și malic tipice soiului Sauvignon Blanc din această zonă dau impresia de condimente, conferind amestecului o complexitate aromatică fermecătoare.

Jidvei Mysterium Cabernet Sauvignon + Syrah + Pinot Noir

Culoarea strălucitoare, buchetul subtil și aromele rafinate conturează personalitatea remarcabilă a cupajului Mysterium Pinot Noir + Chardonnay + Fetească Albă. Învăluit într-o eleganță misterioasă, acest cupaj răspândește delicat arome de flori de salcâm, dar și note de măr verde, piersică și caisă. Un vin rotund, fermecător și catifelat, care emană fragilitate, dar cucerește de la prima întâlnire.

Un cupaj din soiuri nobile, Mysterium Cabernet Sauvignon + Syrah + Pinot Noir, împletește cu delicatețe arome de fragi, căpșuni, cireșe roșii și zmeură și redă prospețimea vioaie a zilelor de vară învăluite tandru într-o adiere de trandafiri roz. Ușor picant, limpede, de culoare roz-trandafiriu, acest cupaj dovedește încă o dată valoarea incontestabilă a soiurilor pe care le cuprinde.

Cea mai mare podgorie din Europa

La începutul articolului ați aflat un lucru util: cel puțin 3 beneficii ale vinului alb. În încheiere aș vrea să vă mai spun un lucru util: Jidvei deține cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic, având 2.500 de hectare de vie. Grupul Jidvei dispune de patru crame cu o capacitate de stocare de peste 328.000 de hectolitri, dotate cu cele mai performante echipamente, situate la Jidvei, Blaj, Bălcaciu și Tăuni.

Construită în anul 1974, Crama Jidvei este cea mai mare dintre cele patru, având o capacitate de stocare de 21.5 milioane de litri. Crama Blaj (1989) găzduiește vinoteca în care se regăsesc cele mai vechi vinuri din gama Castel, iar Crama Bălcaciu (1958) vinurile spumante și distilatele de vin. Crama Tăuni (2014) este cea mai mare cramă gravitațională din Europa și singura din România de acest tip.

Mă gândesc că e un motiv de mândrie pentru țara noastră și că acest articol merită un share, ca să afle toate lumea și cât de buni suntem la făcut vin, nu numai la băut vin :)

[feature_box style=”9″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]

Atenție: consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății. Mai grav decât îți poți imagina, mai ales dacă consumi des și mult. Recomand consumul de alcool cu moderație, într-un mod responsabil.

[/feature_box]

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

16 comentarii la „3 mistere despre vinul alb”

 1. Un pahar de vin pe zi e sanatate curata. Mai ales baut la masa. Insa nu mai mult de un pahar in cazul femeilor si doua pahare in cazul barbatilor.

  Răspunde
 2. Am comandat doua sticle de Mysterium de pe site. Sa vad in cat timp ajung. Si sper sa fie bun, pentru ca dupa aia cu mine dai ochii :)

  Răspunde
 3. Legat de faza cu imbunatatiorea plamanilor in urma consumului de vin alb, explicatia e ca tot ajuta la vascularizarea acestora si implicit la o mai buna functionare.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.