Voi cumparati chestii de pe Amazon?

Eu am cumpărat de câteva ori de pe Amazon și totul a fost ok. Prima dată am cumpărat inelul de logodnă al Irinei. Pe vremea respectivă nu știam că la orice cumperi de pe Amazon US trebuie să mai plătești TVA și taxe vamale.

Am avut noroc și nu am plătit decât TVA. Regula era simplă. La ce e până în 10 dolari nu plătești nimic, la ce e între 10 și 150 de dolari plătești doar TVA, iar la ce e peste 150 de dolari plătești și TVA și taxe vamale. Recunosc, nu m-am interesat înainte. Probabil celor de la ghișeu li s-a părut ciudat cât de neinformat sunt.

Apoi, am mai cumpărat niște acareturi pentru smartphone, iar când mi-am luat Chromebook-ul am comandat direct de pe Amazon UK, ca să nu mai plătesc TVA sau taxe vamale. În cazul acelei comenzi coletul mi-a venit direct la ușă, așa cum aș fi comandat de pe orice magazin online din România. Începuse să îmi placă toată treaba, numai că ce găseai în US nu găseai și în UK. Iar pe amazon UK parcă la unele produse prețul era mai mare.

Ulterior, am mai încercat să-mi mai cumpăr chestii, dar mereu când mergeam la checkout, costul de transport era imens. Uneori chiar mai mare decât transportul în sine.

Să vă dau un exemplu. Odată am încercat să cumpăr o pușcă gen Nerf pentru un băiat care și-o dorea foarte mult și nu se găsea în România. Pușca costa undeva la 150 de dolari. Am zis că merge. Părinții lui au dat ok. Însă când să fac ultimul pas, transportul era peste 200 de dolari. Pentru mine a fost un șoc, având în vedere că transportul către România variază între 20 și 50 de dolari maxim, de obicei. Bineînțeles că n-am mai comandat jucăria respectivă.

După asta n-am mai avut așa mari interacțiuni cu Amazon. Însă am scris acest articol pentru că am aruncat și eu un ochi pe ofertele lor de Black Friday și am văzut reduceri pe bune. Genul ăla de reduceri care te fac să strângi o sumă lunară ca de Black Friday să-ți umpli coșul de cumpărături. Chestia asta mă face să mai studiez un pic posibilitățile de a cumpăra de pe Amazon cu niște costuri minime de transport și eventual fără taxe vamale. Apropos, îmi povestea cineva că băieții de la vamă s-au învățat deja: toată lumea cere în acte sume gen 9-15 dolari ca să nu mai plătească taxele vamale. Însă băieții de la vamă, mai nou, te întreabă și de dovada plății tale. Îți cer să le arăți tranzacția din PayPal :)

Anyway, dacă aveți tips & tricks despre achizițiile de pe Amazon US sau Amazon UK cu livrare în România, nu ezitați să lăsați un comentariu aici. Nu știu, orice informație gen ”partenerul ăla Amazon livrează în România ieftin” sau ”partenerul ăla Amazon îți scrie ce sumă vrei pe documentele de plată” :)Amazon

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

11 comentarii la „Voi cumparati chestii de pe Amazon?”

 1. Am comandat din:
  – Amazon US – cărți – livrare OK. Transport scump + taxe.
  – Amazon UK – mai multe produse. Transport ceva mai OK, dar prețul produsului era mai mare (prețul de bază).
  – Dx.com – foarte multe produse. Singurul dezavantaj e că trebuie să te duci la Poșta Română. Uneori te cheamă în vamă să verifice produsul.

  Răspunde
 2. Am cumpărat de pe toate: Ebay (us, uk, de), Amazon (us, uk, de) şi multe alte chinezeşti. All good. La ebay dacă iei din China te ia bâca până îţi vin produsele, asta dacă îţi mai vin. Am păţit de vreo 2 ori să nu mai vină dar sellerul a fost bine intenţionat şi valoarea mică astfel încât n-a fost nici o problemă şi au retrimis pachetul. Alteori a venit pachetul iniţial dupa ce l-a expediat pe al doilea şi am fost sfătuit să le păstrez pe amâmdouă. All and all nu prea ai cum să iei ţeapă dacă eşti atent şi îţi asumi nişte costuri(taxe vamale, TVA etc). Eu sunt pro Amazon şi ebay, dar doar din europa. E mult mai simplu şi nu trebuie să te duci la Poşta la vama. pentru câţiva dolari nu merită să stai la coadă şi tot ce implică experienţa vamală.

  Răspunde
 3. De pe Amazon n-am cumpărat, tocmai pt. faptul că se plătește, pe lângă transport, atât TVA, cât și taxe vamale.
  Prefer să cumpăr câte ceva de pe ebay, cu expediție din țări UE, unde nu plătești decât transportul.
  Ce-am mai auzit pe la alții: cumpără de la magazine din UE, care livrează în România; în felul ăsta, nu plătesc TVA și taxele vamale.

  Răspunde
 4. Tip: Pe amazon.co.uk este de preferat sa achizitionezi direct de la seller-ul Amazon, transportul este de obicei intre 8 si 12 lire (testat pe categorii ca haine, incaltaminte, IT). Din pacate amazon.co.uk nu vinde toate categoriile catre Romania.

  Răspunde
 5. Intrebare: care o fi mai bun ca si preturi, inclusiv transportul, intre Amazon UK (www.amazon.co.uk) sau eBay UK (www.ebay.co.uk) ? Nu am folosit niceunul si ma gandeam sa le compar.
  Oare in UK se tine Black Friday ?!

  Răspunde
  • Sigur se ține și UK, sau s-a ținut. Dar legat de costurile de transport nu știu să răspund. Am comandat și de pe eBay câteva chestii. Nu m-a costat prea mult transportul acolo, dar am cumpărat chestii ieftine și mici ca dimensiune, deci nu e relevant ce zic eu :)

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.