Unirea cu Republica Moldova

Mii de oameni au participat la Marșul Unirii de la Chișinău conform HotNews.ro. Moise Guran a scris două articole pe acest subiect aici și aici. Vă recomand să le citiți, sunt faine.

Deși nu sunt un tip care știe foarte bine istorie, vă pot spune doar ceea ce simt legat de Republica Moldova și de cetățenii Republicii Moldova. Eu personal apreciez foarte mult moldovenii ca oameni. Și nu o zic cu subiectivism pentru că locuiesc în Galați și sunt aproape de graniță. O zic pentru că am cunoscut destul de mulți moldoveni.

Majoritatea celor pe care i-am cunoscut sunt oameni pe cinste. Inteligenți și muncitori. Cu bun simț. Nu am cunoscut până acum racheți și sper nici să nu cunosc :) Cel mai nasol lucru este că unii români se consideră superior moldovenilor, fără să aibă habar pe ce lume trăiesc. E penibil, sincer. O parte din cetățenii Republicii Moldova sunt români (în esență). O parte nu. O parte își doresc unirea cu România, o parte nu. O parte sunt indeciși. E normal.

Eu cred că problema nu se pune dacă România își dorește unirea cu Republica Moldova. Problema se pune dacă cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România. Pentru că România nu cred că ar avea ceva împotriva acestui lucru, dacă această unire s-ar realiza într-un mod pașnic. Dacă se pune problema vărsării de sânge sunt convins că mulți români ar reanaliza acest subiect și nu l-ar mai lăsa așa ușor să treacă pe lângă urechile lor.

Dacă vreți să aflați poziția mea, aceasta este că da, mi-aș dori ca România să se unească cu Moldova. Dar fără violențe. Totuși, de la vorbe până la fapte e cale lungă, iar o unire cu un stat independent nu e un lucru de discutat la o bere și gata, s-a rezolvat. Unirea României cu Republica Moldova ar presupune foarte multe eforturi de ambele părți.

Sunt de discutat implicațiile economice și politice în primul rând. Probabil că, în final, ca nivel de trai și nivel al economiei lucrurile ar sta bine. Dar asta numai după foarte multe eforturi și perioade de tranziție care ar dura ani buni (timp în care nivelul de trai și economia nu va fi neapărat ok). Indiferent cum ar sta lucrurile, România este un aliat necondiționat al Molodovei pentru simplul fapt că acolo se află foarte mulți români. Să nu uităm totuși că în 2007, când Moldova avea probleme, România a oferit un sprijin uriaș cu toate că în țară ne confruntam cu cea mai mare secetă din ultima vreme. Din punctul meu de vedere, moldovenii sunt frații noștri de peste Prut și e destul de greu ca istoria sau interesele politice să schimbe acest lucru.

Unire Romania cu Moldova

3 comentarii la „Unirea cu Republica Moldova”

  1. Din punct de vedere economic o unire este un dezastru. Vedeti cam cat a tras Germania dupa unire si cat i-a costat unificarea. Chiar daca romanii si moldovenii de peste Prut sunt frati, nu cred ca Romania are forta financiara (nici forta financiara si nici oameni politici de anvergura) sa sustina acum unirea.

    Răspunde
    • o tara mai mare un popor mai puternic, Romania si Moldova prin reunificare ar avea doar de castigat si ar da un vot important in UE

      Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.