Pandemia Covid-19 a accelerat digitalizarea și nevoia de reconversie profesională. Multe joburi dispar, multe joburi apar. Iar asta va continua într-un ritm accelerat și în 2021 și în 2022 și tot așa.
Roboții ne vor lua joburile nu e tocmai sintagma potrivită, dar simplificat și pe înțelesul oricui aș putea spune că da: foarte multe joburi vor dispărea – în general cele simple, repetitive, automatizabile.
Dar și foarte multe meserii vor apărea. Atenție la diferența dintre job și meserie. Pentru că nu sunt unul și același lucru. Un job e un job, o meserie e o meserie. Sunt diferențe majore în acest sens.
De exemplu, meseria pe care o va avea fiică-mea în viitor (are 8 ani acum) cel mai probabil nu s-a inventat încă.
Chestiile astea au fost prezise cu multă vreme în urmă. La fel ca și virusul (nu neapărat ăsta), la fel ca și următoarea pandemie (asta). Dacă citești cărți constant afli că încă din 2009 toate datele conduceau către o pandemie.
Dar atunci când lipsește cultura și studiile, apar teoriile conspirației.
Revenim la subiect, că nu despre cărți și pandemii vorbim astăzi în acest articol, ci despre locurile de unde poți învăța marketing în România și despre platformele unde poți începe reconversia profesională.
Și ca fapt divers, având în vedere că speranța de viață crește, există posibilitatea să avem parte de 2-3 reconversii profesionale pe tot parcursul vieții, așa că trebuie să rămânem deschiși la asta.
Sunt foarte multe opțiuni pentru a învăța marketing online. Voi prezenta doar trei opțiuni, ca să nu aglomerăm articolul – pentru că înseși o regulă de marketing spune că dacă oferi prea multe opțiuni, nu mai știe clientul din ce să aleagă :) – se mai numește și efectul Netflix.
Varianta video pe vlog dacă ai timp și chef să auzi și să povestim mai mult despre subiect. Dacă te grăbești, derulează mai jos de video și citește. Însă dacă ai timp e păcat să nu vezi și videoul :)
1. Învață marketing singur prin cursuri online
Americanii au o prescurtare pentru chestia asta. Se numește DIY (Do It Yourself). În această lume a internetului există multe informații gratuite. Însă informațiile nu sunt unul și același lucru cu educația.
Prin urmare ai nevoie de cărți, cursuri și îndrumare pentru a învăța. Mereu va fi așa. Așa cum scriam și aici, eu recomand platforma Udemy pentru a învăța marketing online. Intră aici și fă-ți cont acum.
De pe acea platformă poți învăța orice. Marketing online, programare, web development, Photoshop, investiții etc. Și totul la niște prețuri extrem de accesibile. Practic, mai ieftin de atât nu există.
Recomand asta ca primă opțiune pentru că prețurile sunt accesibile și testezi pe bani puțini ce specializare crezi că îți place și se va potrivi. Este important să îți placă, nu să crezi că îți place. Ca să afli tre` să faci, nu să crezi.
2. Învață marketing la facultate
Eu știu că mulți bravează, își rup sau dau foc la diplomele de licență pe net ca să atragă atenția și spun că facultățile din România sunt proaste și inutile și că ies numai șomeri de pe băncile facultății etc. Parțial adevărat.
Unii (nu toți) doar se alintă, se plâng sau doar cerșesc atenție. Un lucru să fie clar: un om poate să fie prost și cu o diplomă și fără o diplomă. O diplomă nu schimbă calitatea unui om. Se aplică vice-versa.
Diploma te poate ajuta uneori. Cel puțin în societatea de azi. Și mie îmi pare rău că nu am una, de exemplu, în marketing (deși lucrez în domeniu din 2012). În 2021 mă voi înscrie la facultatea de marketing.
Pentru experiență, pentru diplomă, dar și pentru faptul că mai multe minți orientate către aceeași direcție pot produce rezultate mai bune. Sigur voi învăța multe lucruri de la colegi și profesori.
3. Alte cursuri online de marketing în română
Personal nu cunosc vreo firmă care să te țină de mână în călătoria ta de marketer online, one to one. Există consultanță de marketing cu prețuri de la 100 de euro pe oră, dar se adresează altcuiva.
Dacă nu stai bine cu limba engleză (îți recomand să începi să o înveți mai bine – aplicația Duolingo e un loc bun de start), poți apela la cursuri de marketing online în limba română. Le găsești pe mai multe siteuri.
Aici recomand să arunci o privire la cursurile de marketing online ale celor de la Rezistenta Online sau la cursurile de marketing online ale celor de la Kiwi Marketing. Sunt un pic mai scumpe, dar sunt în română.
Concluzie
Marketingul este un domeniu vast. Întrebarea ar fi: dacă ne apucăm toți de marketing online, cine mai muncește? :) Nu e chiar așa. Răspunsul se regăsește mai jos în 3 puncte clare:
- Marketingul este un domeniu vast care generează o grămadă de joburi. Nu poți deveni bun la toate, chiar dacă ai o idee despre toate. Te poți specializa pe content marketing, copywriting, PPC, social media management, web development, funnel building etc. Vei avea nevoie și de alți oameni/servicii ca să-ți atingi obiectivele.
- Marketingul înseamnă muncă. Expresia aia ”Unul cu sapa și 10 cu mapa” e inventată de frustrați care vor căuta și ei să învețe ceva nou în 2021. Și înseamnă o muncă creativă. Momentan ajutată de roboți (AI), unelte foarte simple, pixeli de tracking, automatizări de email marketing etc. Dar fără semne că poate fi înlocuită de AI.
- Nu se va apuca toată lumea de marketing online. Pentru că nu este un domeniu ușor. Este un domeniu extrem de atractiv, dar deloc ușor. Marketingul (componenta de publicitate) nu se măsoară doar prin emoție generată, ci și prin rezultate generate. Și clar vor fi oameni care vor fugi de a fi măsurați prin rezultate.
Cam asta a fost, pe scurt. Dacă tu consideri că acest articol va ajuta pe cineva, dă-i un share. Ai butoanele de share un pic mai jos. Îți doresc mult spor și succes în toate și mai ales sănătate. Stai senin și recunoscător. Va fi bine!