Recomandati-mi un inlocuitor de Microsoft Project

Microsoft Project e bun, dar costă prea mult și nu aș vrea să-l trag de pe torenți pentru că, o să râdeți, sunt adeptul software-ului cu licență. Sunt dispus să plătesc și pentru înlocuitorul de Microsoft Project, dar nu așa mult ca pe Microsoft Project însuși care văd că este disponibil doar la achiziția unui pachet Office 365 Professional de care eu nu am nevoie (folosesc de mult suita Google în locul Word, Excel, PowerPoint).

Pentru cei care nu știu, Microsoft Project este un program software din suita Microsot Office care se folosește în management de proiect. Adică, poți să-ți faci WBS (Work Breakdown Stucture), poți să aloci resurse pe proiect, poți să adaugi timp și date de început/sfârșit, poți să definești activități de dependență, poți să adaugi costuri, poți să adaugi riscuri, poți să faci diagrame Gantt, poți să faci multe chestii necesare managementului de proiect.

Până acum foloseam Excel. Mă rog, Google Sheets, mai nou. Însă la proiecte mai mari e destul de mult de muncă folosind doar această unealtă accesibilă tuturor. Un soft de management de proiect face multe chestii în locul tău: calculează timp, creează diagrame, estimează costuri, îți oferă posibilitatea de a pune milestone-uri etc. Și cam de asta aș avea nevoie în perioada următoare pentru că vreau să concep și să normez anumite proiecte despre care estimez că vor avea un grad de repetiție sporit în anii ce urmează. Adică, să-mi fac viața la muncă mai ușoară :)

Să nu credeți că nu am căutat pe Google ”Microsoft Project alternatives” înainte să scriu acest articol. Am căutat și am găsit mai multe soluții decât mă așteptam.

Numai că n-am timp să testez toate aplicațiile ce promit să înlocuiască cu succes Microsoft Project. Sunt cu adevărat prea multe, iar marea majoritate sunt chiar free. Aplicațiile gratuite nu mă sperie, dar de cele mai multe ori au anumite scăpări sau sisteme de lucru diferite.

Singura aplicația de acest gen pe care am testat-o a fost Gantter. M-a atras faptul că e web based și se sincronizează frumos cu diverse conturi de cloud. Google Drive de exemplu. La prima vedere arată ca un Microsoft Project mult simplificat, aspect foarte ok pentru că dacă ești la început riști să-ți prinzi urechile în astfel de tool-uri. Am pus frumos activități în WBS, le-am organizat apoi pe ramuri și le-am alocat timp de execuție. Numai că atunci când am ajuns la capitolul de definire a predecesorilor (clasificarea activităților de dependență) mi-am prins urechile. Pentru că nu arată deloc ca în Microsoft Project unde era suficient să arunci o privire de ansamblu și să pui la predecesori niște cifre de activități, cu virgulă între ele.

Ei bine, tocmai de asta întreb de un înlocuitor bun pentru Microsoft Project, nu am scris articolul ca să mă aflu în treabă sau să fac ceva trafic pe seama lui. Vreau doar să n-am surprize după ce am muncit o grămadă. Adică să pun frumos toate activitățile, să le fac ramuri, să le aloc timp de execuție și mai apoi să mă trezesc că inserarea predecesorilor sau alocarea resurselor este o adevărată corvoadă. Mulțumesc anticipat pentru orice fel de sugestie, oricât de mică :)

10 comentarii la „Recomandati-mi un inlocuitor de Microsoft Project”

  1. Solutii online ai incercat? Sunt atat open cat si ca servicii.

    Basecamp mentionat de Cristi este cea mai populara solutie de project management pe segmentul low si medium.

    Jira, e in zona corporate, high.

    Open si gratuit si 150% recomandat: http://www.redmine.org/. Daca nu te descurci sa il instalezi, vezi la Digital Ocean ca au VPS de la 5$ pe luna cu Redmine preconfigurat. Merge bine.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.