Radiațiile infraroșii și panourile radiante infraroșu sunt două lucruri atât de diferite, dar totuși atât de unite. Putem asocia raportul dintre aceste două fenomene (așa este cel mai potrivit să le numim) cu raportul dintre cap și trunchi, dintre picioare și mers, dintre oxigen și viață.
Așa cum trunchiul nu ar putea exista fără cap, așa cum mersul nu ar putea exista fără picioare, așa cum viața nu ar putea exista fără oxigen, tot așa nici panourile radiante nu ar putea exista fără radiațiile infraroșii.
Radiatiile infraroșii sunt o formă de energie emisă în mod natural de către soare, ce fac parte din spectrul luminos invizibil pentru ochiul uman. Radiațiile infraroșii generate artificial, identice cu cele ale Soarelui, oferă posibilitatea de a le folosi necondiționat și în orice moment al zilei
Acestea apar în rezultatul mișcării moleculelor și atomilor în jurul poziției sale de echilibru. Aceste mișcări pot dispărea complet doar la zero absolut (-273 grade Celsius), și prin urmare, numai atunci poate dispărea raza infraroșie.
Cea mai cunoscută sursă de căldură cu raze infraroșii este Soarele. Razele solare infraroșii parcurg o distanța mare în spațiu cu pierderi minime de energie. Atunci când în calea razelor apare o suprafată, energia lor este absorbită și se transformă în căldură.
Pe același principiu functionează și încalzirea cu panouri radiante infraroșu. Intrați puțin pe acest site să vedeți cum arată astfel de panouri radiante infraroșu, după care reveniți și citiți în continuare acest articol. Sistemele de încalzire cu panouri radiante infraroșu se impun tot mai mult pe piață datorită noii tehnologii bazate pe radiațiile infraroșii. Fără nici o exagerare aceste panouri radiante aduc soarele în casă. Instalarea este mai mult decât facila, neexistânt țevi, calorifere, cazane sau alte asemenea accesorii.
Panoul radiant se montează fie pe perete, fie pe tavan, unde se poate îngloba în plăcile de gipscarton sau tavan fals. Panoul se prinde de suportul de zidărie cu ajutorul mijloacelor clasice de genul diblurilor, se leagă printr-un cablu electric la rețea, se montează un termostat și instalarea este finalizată.
Avantajele sunt certe și multiple, neexistând riscuri aferente instalațiilor de încalzire clasice: apariția monoxidului de carbon, scăpări de gaze și implicit pericol de explozie sau asfixiere.
Mulți oameni sunt reticenți în privința încalzirii cu panouri radiante infraroșu, temandu-se la auzul cuvântului ,,radiații”. Asociază acest cuvânt cu ceva dăunător, ignorând faptul că nu toate radiațiile sunt dăunatoare. Fac adesea confuzie între radiațiile infraroșii și radiațiile ultraviolete, respectiv microundele.
Nu poate fi pus semnul egal între aceste trei tipri de radiații. Radiația infraroșie se află între radiația ultravioletă și microunde, având o lungime de undă mai mare decât ultravioletul și mai mică decât microundele. În timp ce radiația infraroșie este benefică organismului, celelalte două sunt dăunătoare.
Printre efectele benefice produse de radiațiile infraroșii și respectiv, de încalzirea cu panouri radiante infraroșu, se numară: întarește sistemul imunitar, îmbunatațește circulația sangvină, echilibrează tensiunea arteriară, ameliorează și calmează durerile reumatice, conduce la o mai bună eliminare a metalelor grele din organism, îmbunatațește respirația și uneori elimină sforăitul, previne apariția diverselor efecte negative ale bolilor geriatrice, conduce la eliminarea totală a microbilor, virușilor, bacteriilor și acarienilor, ajută la prevenirea cancerului, previne apariția nodulilor limfatici, ameliorează astmul și conduce la prevenirea unei game larigi de alergii.
Alte avantaje ale încalzirii cu panouri radiante infraroșu: pot fi instalate în orice tip de încapere (locuință, cabană, școală, spital, biserică etc); nu necesită avize și recomandări; durată de viața lungă (peste 20 ani); asigură încalzirea uniformă a încăperii; asigură independență în ceea ce privește încălzirea locuinței.
Ca și concluzie: încalzirea cu panouri radiante infraroșu este un sistem de încalzire ce merită încercat.
Tin sa va contrazic. Cred ca le confundati cu alte panouri radiante ce au o rezistenta asemeni unui resou, ce functioneaza pe principiul resoului. Eu ma ocup de comercializarea unor panouri radiante cu infrarosu si clientii pe care i-am avut pana acum au fost multumiti. De altfel, si eu mi-am instalat in locuinta personala astfel de panouri si sunt multumit. De exemplu, cu doua panouri incalzesc un hol mare, cu o eficienta incomparabil mai buna decat a unui radiator cu halogen, pe care l-am folosit inainte, si cu un consum mult mai mic. O alta problema ar putea fi gresita dimensionare. O dimensionare nepotrivita ar atrage un consum mult mai mare. Imi puteti spune ce firma sunt panourile folosite?
Cunosc o familie de 2 persoane ce si-a montat intr-un apartament cu 3 camere; consumul 50-60 kWh pe zi in perioadele friguroase (si nici n-a fost cine stie ce iarna). Parerea mea e ca nu este practic nici un cistig la consum fata de radiatoare (sau calorifere electrice, aeroterme). Ce e un pic deosebit e ca radiatia IR ce atinge corpul uman da o senzatie de „mai cald”.
De acord cu faptul ca sint elegante, dotate cu termostate si mai zici tu ca ar fi si mai sanatoase decit alte surse de caldura, dar la pretul curentului de la noi nu cred ca m-as baga.