Model inspirational pentru a avea succes in mediul online

Cu totii cautam sa identificam anumite modele in viata care sa ne inspire in ceea ce facem, si, de ce nu, sa ne ajute, prin experienta lor, sa reusim sa imbratisam succesul. Mediul online este plin de astfel de exemple, de persoane care au reusit in viata si transmit si celorlalti din experienta lor. In cele ce urmeaza am sa va povestesc despre unul dintre acele persoane care m-au inspirat in dezvoltarea personala. Una dintre preocuparile mele recente a reprezentat-o invatarea jocului de blackjack. Sau “21”, asa cum il cunoastem noi, romanii.

Articol trimis de catre un cititor anonim al blogului. Studiind diverse strategii si consultand niste date statistici disponibile pe internet am ajuns la Jeff Ma si la cartea sa “The House Advantage: Playing the Odds to Win Big in Business”, o lucrare in care acesta isi prezinta experienta in domeniul jocului, dar si modul in care acesta l-a influentat in dezvoltarea personala si profesionala.

Cum sunt una dintre persoanele careia ii plac provocarile, si mai ales cele la nivel inalt, m-am decis sa aprofundez aceasta carte si sa-i inteleg cat mai bine invatatura. Mai intai m-am familiarizat cu Jeff Ma, cine este el si de ce a avut nevoie sa scrie aceasta carte. Astfel, am reusit sa intru in contact cu o poveste de viata uimitoare, care poate inspira pe orice este interesat sa-si dezvolte o cariera profesionala cat mai valoroasa si sa aiba parte de viata persoanala la care a visat dintotdeauna. El este sursa de inspiratie a cartii “Bringing Down the House”, care relateaza povestea extraordinara a unui jucator de blackjack care se alatura unei echipe formata din studenti la Universitatea MIT, condusa de un profesor de matematica si care reuseste sa castige cateva milioane de dolari la cazinourile din Las Vegas, folosindu-se de teoria statisticilor. Stiu ca a fost si un film facut dupa aceasta carte, numit “21: Povestea lui”, pentru cei care sunt cinefili.

La o simpla cautare pe Twitter am aflat ca Jeff Ma are o lunga experienta in ceea ce priveste viata profesionala dupa aventura MIT: a fost fondator al companiilor GolfSpan.com (a vandut-o firmei Demand Media) si CircleLending (a vandut-o catre compania Virgin) unde a avut calitatea de Chief Technology Officer. Matematica, teoria probabilitatilor si datele statistice l-au ajutat atunci cand a infiintat si compania Pro Trade, care era specializata oferirea de solutii integrate de piata si functionalitate pentru retele sociale pentru furnizorii de sporturi. Aceasta a fost mica firma care mai tarziu avea sa devina Citizen Sports, pe care, mai tarziu, a vandut-o gigantului grup, Yahoo. In anul 2004 a publicat lucrarea “The House Advantage: Playing the Odds to Win Big in Business”, dar sustine si diverse prezentari in care vorbeste despre modul in care datele statistice si analiza acestora ajuta la imbunatatirea activitatii unei firme si cum te influenteaza acestea in luarea unor decizii mai bune in afaceri. A fost chiar si analist sportiv la televiziunea ESPN, ulterior devenind group manager la Twitter si director Business Insights tot in cadrul aceleasi companii.

Din cartea lui Jeff Ma afli foarte multe lucruri interesante despre ceea ce inseamna un management de calitate, despre modul in care analiza asupra factorilor umani influenteaza procesul de productie, dar si a modalitatilor prin care oamenii pot progresa la locul de munca atunci cand sunt realizate cele mai bune conexiuni intre posturile pe care le ocupa si modul in care acestea interactioneaza in cadrul schemei de organizare. Revenind la provocarea mea, aceea de a invata blackjack, am descoperit ca teoria probabilitatilor te ajuta foarte mult atunci cand iti impui sa castigi. De exemplu, atunci cand ai un as, pe care l-ai primit ca prima carte exista un sistem de probabilitati care iti poate asigura suma de 21 (adica blackjack) folosind urmatoarea formula matematica de joc (4/52)*(16/51) = 64/2652 = 0.024 = 1 in 41.6. Matematica te ajuta sa-ti concentrezi mai bine atentia atunci cand joci blackjack, dar nu numai; trebuie sa cunosti istoria si cultura acestui joc.In special atunci cand este vorba despre versiunea live de blackjack care are anumite reguli ce trebuie invatate. De exemplu, aplicat la formula matematica de mai sus,trebuie luat in calcul si faptul ca asul are doua valori in jocul de blackjack: 1 sau 11. Valoarea „11” este considerata ca „soft” si in combinatie cu orice carte precum valet, dama sau popa rezulta intr-un blackjack pur, ceea ce inseamna o mana castigatoare din doua carti. De aceea este foarte importanta cunoasterea tuturor regulior din jocul de blackjack: Jeff Ma le-a aplicat cu succes si in cadrul societatilor sale care se ocupau de diverse sporturi, dar l-a ajutat foarte mult si atunci cand a fost consultant sportiv la echipele de fotbal american Portland Trail Blazers si San Francisco 49ers.

Jeff Ma a inteles, totodata, si rolul important pe care il joaca factorul uman in orice domeniu; de multe ori, omul reuseste sa surclaseze datele statistice si sa infirme anumite teorii matematice. De aceea, atunci cand ii oferi omului acele date statistice de care are nevoie, ii permiti sa-si categorizeze emotia intr-un mod care este mai mult decat o simpla observatie, ajutandu-l sa ia decizii mai bune. Cartea lui este scrisa diferit de celelalte care abordeaza fenomene similare, intr-o prezentare rigida, strict stiintifica si mai degraba, academica. Aceasta este redactata intr-un stil usor de inteles, care le permite atat incepatorilor, cat si expertilor sa o inteleaga si sa-i aplice invataturile. Puterea numerelor te poate ajuta sa iei decizii mai bune in cadrul afacerilor pe care le intreprinzi, decizii care, de cele mai multe ori, fac diferenta dintre un invins si un castigator.

Jef Ma

4 comentarii la „Model inspirational pentru a avea succes in mediul online”

 1. Din punctul meu de vedere cel mai greu se reuseste in afacerile online, deoarece iti trebuie in primul rand intuitie. Daca nu poti „mirosi” tendintele, degeaba investesti si muncesti. Acest domensiu este asemenator cu piata criptomonedelor….
  Intuitia trebuie dublata de o cantitate enorma de munca, 12 ore pe zi, 7zile/7, iar despre teste…ce sa mai zic!
  Cam ca o cursa de anduranta, putini sunt cei ce rezista.

  Răspunde
 2. O afacere de succes in online inseamna multi bani investiti, timp pierdut, multe greseli si multe altele. Mi se pare ca e mai greu sa-ti faci o afacere online decat offline. Iar succesul nu il stie nimeni. Defapt ba da, mint, studii, cercetari si sondaje de opinie.

  Răspunde
 3. Am observat, mai nou, că toți cei care au afaceri de milioane de euro oferă sfaturi despre afacerea lor, mersul, ideea și strategii matematice, jocuri de noroc sau mai știu eu ce. Un om normal, fără facultate, fără să știe ce e ăla un blackjack și fără să știe matematica, crezi că nu reușește? Sunt mii de oameni care au afaceri de succes și nu au folosit astfel de metode. Iar în ziua de azi să ai o afacere este un must, toți își doresc o afacere, o fac și se limitează imediat când văd că câștigă binișor și se întrețin. Dar nu fac nimic pentru a crește afacerea aia să fie mai bogată, să aducă bani mai mulți, clienți și de ce nu, să o extindă și extern.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.