Trebuie să recunoaștem că inflația este foarte mare la nivel mondial, nu doar în România. Totul e mai scump, și banii pur și simplu nu mai au aceeași valoare. Dacă în trecut banii își pierdeau din valoare treptat și poate că nu simțeai cum se devalorizează, acum lucrul ăsta se întâmplă mult mai brusc, iar oamenii caută metode de diversificare a investițiilor astfel încât să nu mai stea cu banii în conturi cu dobândă prea mică pentru nivelul de inflație.
(P) Obține -20% reducere pe viață la comisioanele de tranzacționare crypto pe Binance folosind linkul meu de afiliere. Este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat cu vechime (majoritatea pot oferi doar 10%). Vezi aici lista completă de linkuri cu bonusuri și reduceri. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Așa că mulți oameni se întreabă dacă să mai cumpere Bitcoin la prețul ăsta, având în vedere că Bitcoin a atins anul acesta ATH (All Time High – adică cel mai mare preț din istorie de până acum). Mi-am propus să ofer un răspuns la această întrebare.
Dar înainte de asta, ar trebui să știm cele 3 mari categorii ale banilor care există în acest moment în lume pentru a înțelege mai bine cum să-ți diversifici investițiile:
- Banii lui Dumnezeu, adică aurul și argintul. Aurul și argintul sunt pe planetă înaintea oamenilor și vor rămâne pe planetă și după ce vor dispărea oamenii. Aurul și argintul are cea mai veche tradiție și sunt considerate metale valoroase încă de pe vremea civilizațiilor de înainte de Hristos. Vor fi metale prețioase mereu.
- Banii guvernelor, adică Euro, Dolari, Lei ș.a.m.d. Acești bani sunt garantați de guvernele țărilor sau a alianțelor emitente. Pot fi tipăriți teoretic ”fără număr”, ceea ce scade valoarea lor și aduce fenomenul numit inflație. Dacă se pierde încrederea într-un guvern sau țară, și valoarea acestor bani poate fluctua destul de mult.
- Banii oamenilor, adică Bitcoin, Ethereum și alte criptomonede bazate pe tehnologia blockchain. Acești bani sunt creați de oameni pe tehnologia blockchain, astfel încât să nu poată fi influențați direct de guverne și să nu poată fi tipăriți la comandă. De exemplu, există un număr finit de Bitcoini în lume.
Mai merită să investesc în Bitcoin acum?
Eu nu pot să îți spun nici da nici nu, pentru că îndemnurile sau sfaturile de investiții nu sunt legale. Dar pot să îți spun ce am decis să fac eu astfel încât să investesc constant în Bitcoin fără să mă stresez de prețul acestuia.
Strategia de investiție în Bitcoin pe care o folosesc eu este una clasică și se numește DCA (Dollar-Cost Averaging). Mai exact, mi-am setat o dată anume din lună sau o zi anume din săptămână în care investesc o sumă fixă în Bitcoin.
De exemplu, pot hotărî ca în fiecare miercuri la ora 15:00 să cumpăr automat Bitcoin de 100 lei, indiferent de valoarea sa. Astfel, voi dormi liniștit și îmi voi trăi viața fără să mă uit la telefon și la grafice de creșteri și scăderi din 5 în 5 minute.
Pur și simplu îmi bag cardul în Binance, selectez funcția de Auto-Invest și stabilesc când anume doresc să cumpăr Bitcoin și de ce sumă. Asta mi se pare strategia ideală pentru cei care vor doar să înceapă, pentru că nu este complicată.
Cu alte cuvinte, la întrebarea dacă mai merită investit în Bitcoin acum, chiar dacă ajuns la o valoare atât de mare, răspunsul meu e că dacă te-ai documentat, crezi în proiect și ești dispus să îți asumi chiar riscul de a pierde toți banii, răspunsul ar fi da.
Dacă nu ai deja un cont pe Binance, îți recomand să îți faci unul aici prin linkul meu de afiliere, deoarece este probabil cea mai mare platformă crypto din lume, are foarte multe criptomonede și opțiuni, este sigură și este foarte ușor de folosit.
Pe larg am dezvoltat acest subiect în videoclipul de mai jos de pe canalul meu de YouTube. Te invit să-i dai play și să-l vizionezi până la capăt, deoarece consider că îți va da și alte idei interesante, nu doar răspunsul la a investi sau nu în Bitcoin.