Despre sondajul de opinie (referendum)

Ce mişto e să fii apolitic! Le vezi din elicopter fără să fii implicat emoţional şi te amuzi uneori pe nişte declaraţii ale politicienilor de care probabil s-ar amuza şi o primată.

Introducere

Despre sondajul de opinie (referendum)

Apoi, din postura ta de primată care nu ştie nimic, începi să te întristezi când vezi concetăţeni de-ai tăi foarte proşti, în ambele tabere, bineînţeles. Marea lor majoritate sunt veseli în felul lor de a fi. Sunt doar îndârjiţi de campanii de marketing agresivo-primitive, că doar la ei funcţionează pliantele cu “votează nu ştiu cum” sau bannerele “eu votez x la referendum“.  Da, se numesc campanii “agresivo-primitive“, costă destul de mult, naiba ştie de cine şi cum sunt plătite, iar targetul principal este oaia, un animal de pe urma căruia fac uneori bani chiar şi primatele. Singura diferenţă e că primatele plătesc corect ceea ce produce oaia. Primatele râd la astfel de campanii şi îi înjură la bere pe iniţiatorii lor. Oile se agită la astfel de campanii şi îi înjură la bere pe aşazişii lupi.

Deşi aparent paşnic şi împăcat cu gândul de oaie, pufosul animal are accese de personalitate chiar şi atunci când câinii stânei caută să-l menţină în viaţă. Mereu dă vina pe alţii pentru necazurile pe care le are. La urma urmei, ce vină are oaia că s-a născut oaie când putea să se nască lup sau chiar cioban. S-a născut oaie şi punct. Nu se mai poate face nimic altceva, nici măcar când e oaie bătrână şi conştientizează că alte oi din generaţia ei au reuşit în viaţă şi se află la stadul de primate, de lup sau chiar de cioban. Atunci apare furia.

Şi cum există mai multe tipuri de oi, de ciobani, de lupi şi de câini, apar mereu probleme. Primatele sunt de un singur fel, se descurcă indiferent de situaţie şi de sistem pentru că trăiesc în copaci şi se uită de sus la desfăşurarea acţiunilor. Nu mănâncă iarbă precum oile, deci nu se plâng dacă nu este. Găsesc ele ceva de mâncare indiferent de regim. Oile mănâncă doar iarbă, adică ceva sănătos, care poate fi oferit cu uşurinţă, chiar dacă nu are suficienţi nutrienţi.

Lupii au nevoie de carne. Nu neapărat de carnea oilor. Trăiesc intens şi puţin, iar în ultima vreme sunt mână în mână cu ciobanii.

Câinii mănâncă orice. Când ciobanii îi ţin în cuşti, cu toate că oile ar avea nevoie de ei, îşi doresc mai degrabă să trăiască intens şi puţin. Unii mai ambiţioşi devin lupi, alţii mai naivi devin oi. Greu ajung la stadiul de primate. Au fost cândva câini de bună credinţă şi sunt prea frustraţi ca să mai privească de sus şi să facă ceva real, deci clar aleg o cale scurtă şi zbuciumată sau o cale lungă şi liniştită.

Ciobanii nu prea mănâncă direct oi că s-au modernizat. Mănâncă de la oi. Mănâncă ce produc oile şi pentru că au surplus, vând şi cumpără chestii mai diversificate, chestii produse de primatele care încearcă să dea un plus de valoare mediului de afaceri privat. Văzând că unele primate au valori şi standarde de performanţă, încearcă să le tragă de partea lor. Unele cedează şi evoluează/inevoluează la stadul de cioban, altele nu.

Cuprins

Despre sondajul de opinie

Tot rahatul care se întâmplă în ţară în acest moment.

Punct culminant

Despre referendum

Primata, care până acum îşi vedea de treburile ei, observă că tocmai s-a făcut un sondaj de opinie de câteva milioane de euro când nu era cazul. Cei care au votat se simt jigniţi de faptul că mulţi alţii nu au votat şi îi roagă să nu comenteze că n-au nici o valoare. Primatele care n-au votat, adică oamenii productivi ai ţării care ştiu cu ce se mănâncă porcăriile astea politice şi nu au vrut să-şi răpească din timp pentru ceva ce “nu stătea în apă“,  nu mai suportă luptele de rahat pe care le dau ciobanii, lupii şi oile jos de tot. Începe să afecteze pe toată lumea pentru că toţi pomii fructiferi nu pot creşte mari deocamdată decât udaţi cu apă europeană, iar dacă apa românească cu lei se împute pe zi ce trece din cauza lor, vor lua atitudine primatele şi atunci veţi vedea ce înseamnă de fapt marketing, push şi negociere obiectivă.

Toată lumea trebuie să-şi amintească că o primată care a stat în banca ei până acum valorează cel puţin cât 100 de oi. Ciobănimea care are chef să fie în prim plan să nu se joace cu economia. Să se joace cu oile cât o vrea, că la urma urmei îşi merită soarta. În rest, hai să nu ne minţim. Aţi început să treziţi atitudini până şi în cei mai apolitici oameni de afaceri din România care nu au comentat nimic la şmenurile politice din 1990 încoace pentru că  nu i-a durut atât de tare. Nu ajungeţi în situaţia în care mediul de business apolitic din România să ia atitudine.

Nu vă vor asasina, nu vă vor face proteste de stradă, nu vă vor trimite scrisori deschise, nu vă vor vota oricum, însă îşi vor băga “picioarele” în tot ce faceţi şi vor pleca în altă parte. Şi atunci să vă vedem cum angajaţi la stat toţi oamenii lăsaţi fără job de mediul de business apolitic din România. Din păcate, oameni care chiar vor să muncească, pentru că majoritatea oamenilor care evoluează şi fac carieră în mediul privat sunt oameni de succes, care vor avea succes oriunde, dar nu în mediul de stat românesc. De asemeni, şi mediul de business apolitic românesc va avea succes oriunde pentru că a investit mai mult în educaţie şi consultanţă decât în P(ile)C(unoştinţe)R(elaţii).

Încheiere

Preşedintele de drept nu mai era popular de mult. Toată lumea îl înjură. Toată lumea îl va înjura de acum încolo. Chiar era nevoie de un sondaj de opinie de 20 de milioane de euro pentru confirmarea acestui lucru de care nu trebuie să fii foarte inteligent să-ţi dai seama? Eu zic că nu stătea nimeni “în apă“. Bani de pensii şi ajutoare sociale oricum nu vor fi indiferent cine va fi la guvernare. Nici pensionarul suprem care îl urăşte pe Băsescu de moarte nu va reuşi să mulţumească toţi pensionarii supremi, chiar dacă ar fi la guvernare. A fi preşedinte pe timp de criză economică şi a nu fi dat jos la referendum mi se pare ciudat. Nu trebuie să ai un IQ foarte mare să-ţi dai seama că pe timp de criză nici un regim politic nu va rezista.

În altă ordine de idei, numărul de oameni care au votat DA la referendum este impresionant. Degeaba, din păcate pentru unii sau din fericire pentru alţii. Fotbalul se joacă pe goluri, iar managementul se joacă pe îndeplinirea obiectivelor. Un manager bun (să zicem marele Jack Welch, fost preşedinte GE, cea mai mare corporaţie din lume la un moment dat) spune că obiectivul primează. Cine şi-a îndeplinit obiectivul învinge, cine nu, caută scuze, deci e un pierzător. Dragi cititori care aţi ajuns până aici, sunt apolitic, însă am o concepţie despre management dură, dureroasă, dar corectă – nu vă speriaţi. Pe scurt, mai jos.

Când ne apucam de-o treabă cu reguli de joc şi “alea alea“, ne stabilim obiective în funcţie de regulile jocului şi de schimbările care apar pe parcurs, pentru că suntem flexibili, bineînţeles. Dacă există două “entităţi“, iar una are obiectiv principal “să cadă la acţiunea x“, iar cealaltă “să rămână la acţiunea x“, (x a se citi referendum în cazul de faţă) atunci noţiunea de obiectiv atins sau neatins nu are loc de interpretări. E ca şi cum un batalion american trebuie să atace un batalion irakian, iar batalionul irakian foloseşte nişte tehnici mârşave, bombe, capcane, praf, etc. şi câştigă bătălia. Credeţi că vreun căpitan normal la cap va ţine cont de cum se plâng supraveţuitorii americani când povestesc cât de mârşavi au fost irakienii? Obiectiv atins de irakieni. Punct. Chiar dacă irakienii au fost 10 şi americanii 100 plus tehnică de luptă net superioară.

Dragilor, contează doar cei care câştigă şi atât. Cei care îşi negociază câştigul sunt jalnici. Cei care îşi negociază profitul în afaceri sunt de apreciat, dar nu apare această situaţie aici.

Restul e can-can :).

P.S.: La alegerile normale, organizate normal, la termenii daţi de lege, dacă nu participi sunt deacord că nu contezi şi nu ai dreptul să comentezi. La referendum poţi să nu participi şi tot contezi dacă întrebarea nu ţi se pare plauzibilă sau potrivită momentului. Alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale sunt normale. Referendumul nu e pentru toată lumea. Cei mai inimoşi trebuie să înţeleagă că au fost foarte mulţi români care au aflat că dacă nu participă la referendum pot influenţa rezultatele spunând:

Să vă ia dracu pe toţi cu politica voastră! Nici nu merită să mă deranjez pentru a merge la vot acum. Aştept alegerile de drept, aşa cum e normal. Poate dacă piaţa internaţională vede că ne doare undeva de orgoliile, ura copilărească şi idioată şi jocurile lor politice, mai scade un pic euro că avem credite în euro şi familii de întreţinut pe care nu ni le întreţine nici USL, nici PDL, că nu primim nici salariu de la stat, nici ajutor social, nici şomaj şi nici pensie.

În rest, cei care pot fi încă foarte fericiţi şi după ziua de astăzi, trebuie să-şi lase prietenii din videoclipul de mai jos să le dezvăluie secretul care îi ţine atât de fericiţi şi visători chiar în condiţiile astea.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=a7e7_B9tBxQ]

Beeep :)!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.