Despre romani si Romania

Abia așteptăm o ocazie să mai facem un pic de caterincă de nația noastră de români. Vin rușii peste noi cu armata? Nici o problemă, să vină: le furăm tancurile. Ha ha ha! Fac spaniolii mișto de noi cu un videoclip? Nici o problemă, să facă, noi oricum ne facem treaba. Ha ha ha! Femeile noastre sunt curve? Nici o problemă, să le creadă toți așa cum vor, că oricum noi ne facem treaba. Ha ha ha! La noi în România până și la nuntă se fură mireasa? Așa suntem noi, furăm tot. Ha ha ha!

Da, autoironia e frumoasă. Mie îmi place maxim să fac caterincă de mine uneori. De asemenea, a nu te lua în general prea în serios poate face în jurul tău o lume mai bună. Dar trebuie să învățăm să fim și mândri de țara și nația noastră. Da, știu, nu-ți prea vine când vezi cum dai peste retarzi agramați la tot pasul. Însă nu e loc de dat înapoi. Pentru că dacă susții un lucru, la un moment dat o să-ți iasă. Să vă dau un exemplu. Manelele. Mulți încă ascultă. Dar după o luptă aparent seculară, din ce în ce mai mulți nu mai recunosc că ascultă sau se feresc să asculte în public ca să nu-i considere alții proști și cocalari. E o bătălie câștigată, chiar dacă războiul nu a fost câștigat. Cam așa se câștigă războaiele, puțin câte puțin. Că dacă te duci cu tot firepower-ul din dotare peste nația respectivă o să-i omori rapid, dar nu vor capitula niciodată. Pentru simplul fapt că vor fi frustrați că au pierdut așa repede.

Dacă îi educi, fie și agresiv, e altceva. Nu mai știu cine zicea treaba asta, dar zicea bine: educația e singura șansă a omenirii. Susțin.

Auzeam la radio acum două zile despre un top. Topul celor mai primitoare orașe din U.E. cu turiștii. Pe primul loc era Clujul, iar în top 10 se afla și Piatra Neamț. Cel puțin două orașe românești în top 10. Frumos, bravo! Ulterior, am început să-mi dau seama de ce românii sunt așa primitori: pentru că au mult mai mult respect pentru alte popoare, mai puțin al lor.

Nu zic că nu trebuie să fim mai puțin primitori. E ok, suntem în direcția bună. Dacă avem politicieni mai corupți decât prevede legea, lipsă de autostrăzi și probabil lipsă de servicii turistice impecabile comparativ cu așteptările, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim primitori. Asta e o atitudine (a fi primitori) bună românească pe care trebuie să o lăsăm în pace.

Dar dacă am fi un pic mai respectuoși cu noi și nația noastră nu ar fi mult mai bine? Evreul se bucură că face parte din “the chosen people”, americanul se bucură că face parte din “țara tuturor posibilităților”, germanul se bucură că nația lui este asociată cu calitatea, olandezul se bucură că țara lui e asociată cu libertatea, elvețianul se bucură că țara lui e asociată cu precizia etc. La noi cum e? Țara noastră cu ce chestii pozitive este asociată? Munți, dealuri, podișuri, câmpii, toate formele de relief? Ok, da, dar ăsta e noroc că suntem amplasați geografic ok. Întrebarea mea este: cu ce ar putea fi asociată România pozitiv pentru ceea ce au făcut și fac oamenii din această țară? Pozitiv. Că de chestii negative ne-am cam săturat.

Romania

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

3 comentarii la „Despre romani si Romania”

 1. Romania este asociata pozitiv cu oamenii si cu berea. Nu radeti, am detaliat in link-ul din semnatura de ce “Fine people, cheap beer” este o imagine pe care o vad strainii cand vin in Romania.

  Spor!

  Răspunde
 2. Poporul român e capabil de orice; ARE MINTE (că nu o valorifică… e altceva); cum spuneai și tu mai sus: forme de relief, pe care le-am putea valorifica în “n” feluri etc.

  Problema la noi în țară, pe lângă faptul că suntem conduși de grobieni corupți, este că, acești grobieni, nu te lasă nici pe tine (cetățean obișnuit) să miști, să-ți faci ceva, pentru că vin peste tine..

  “Dacă li s-ar da românilor bani, aceștia sunt capabili să facă o mașinărie a timpului”.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.