Despre Irina Tarasiuc si cetatenia romana

Irina Tarasiuc este artista din Republica Moldova care a declarat într-un fel sau altul că singurul motiv pentru care și-a luat cetățenie română este să umble liberă pe teritoriul Uniunii Europene, că e artistă și are turnee. Mai multe detalii aici.

Din punctul meu de vedere problema poate fi privită din două unghiuri. Primul unghi ar fi acela prin care cetățenia română ar trebui să-i fie retrasă deoarece nu dă doi bani pe ea. În același timp, sunt foarte mulți români cărora ar trebui să le fie retrasă cetățenia pentru că nu dau doi bani pe ea și fac caterincă de români și de România la tot pasul. Circumstanțele ar fi cam aceleași, nu?

Bine, retragerea cetățeniei române unui român de naționalitate română a cărui singură cetățenie este cetățenia română reprezintă un lucru foarte greu de realizat. Așa că nu-mi săriți în cap să-mi spuneți că nu se poate, pentru că înțeleg un pic cum stau lucrurile: sunt român în țara mea și fac caterincă de ea. Fără să pățesc nimic, pentru că e o țară libera, ce naiba? :)

Al doilea unghi ar fi acela prin care artista ar putea păstra fără probleme cetățenia română, că nu-i bai așa mare. La urma urmei, sunt destui care ne calcă în picioare din toate punctele de vedere. Încă un picior firav în plus nu se mai pune.

Numai că tipa are legături mai mult sau mai puțin directe cu rușii, care ne poartă un deosebit respect nouă, românilor. În plus, în această perioadă, relațiile României cu Rusia sunt din ce în ce mai “strânse” întru pace și prietenie între cele două popoare.

Și parcă multora nu le vine să lase treaba așa. Pentru că atunci când un român face caterincă de un alt român sau de propria-i țară nu-i nici o problemă. Ne permitem. E ca între cetățenii de culoare: doar ei au voie să pronunțe de “N Bomb”. E ca între cetățenii de etnie rromă: numai ei între ei au voie să se facă țigani. Dacă apare altul cu astfel de cuvinte în vocabular… jap… discriminare, nesimțiții, cum se poate așa ceva? Grea decizie, însă lăsați-mă să vă provoc. După ce ați citit niște argumente și contraargumente legate de cazul artistei moldovence care vrea cetățenie română, dar nu dă doi bani pe ea în esență, ce decizie ați lua dacă ați fi în situația de a lua o decizie? I-ați lăsa cetățenia română sau i-ați retrage cetățenia română?

Pe mine nu mă întrebați ce aș face, că nu m-am hotărât încă. Este unul dintre puținele momente în care nu am deja o părere bine formată. Tind către varianta retragerii, dar nu sunt 100% decis.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

10 comentarii la „Despre Irina Tarasiuc si cetatenia romana”

 1. Daca ii se retrage cetatenia romana, ramane cu cea moldoveneasca, Dupa nume, nu prea zici ca e moldoveanca, mai mult rusoaica. De ce nu se duce, sa cante prin mama Rusia? Mai mult arata, decat canta.

  Răspunde
 2. Îmi place ideea, citez “retragerea cetăţeniei române unui român de naționalitate română a cărui singurăƒcetăţenie este cetăţenia românムreprezintă un lucru foarte greu de realizat”. În acest caz, prin generalizare, presupunând că unui cetățean dintr-o anumită țară și de o anumită naționalitate i se retrage (mă rog, dintr-un anumit motiv) singura cetățenie care o are, în acest caz, am o întrebare: omul cela mai trabuie să plătească impozite statului din care totuşi nu mai face parte ?

  Răspunde
 3. Salut, Gabi!
  Fără să mă pasioneze subiectele astea de tip can-can (eu aş da-o afară din ţară fără prea multă tevatură!), am remarcat aici un “cârlig” la o temă cruntă:
  ÎŞI MERITĂ TOŢI ROMÂNII CETĂŢENIA?
  Eu făd în cazul prezentat, doar un pretext pentru a ridica o problemă gravă, care afectează întreaga societate omenească!
  Cum sunt ROMÂN şi trăiesc în ROMÂNIA, mă interesează mai mult chestiunea cetăţeniei ROMÂNE. Aşadar, întrebarea care ne doare: ce facem cu toate lepădăturile care au cetăţenie pentru că s-au npscut şi terfelesc ţara asta în toate felurile?!
  ASTA TREBUIE MODIFICAT ÎN CONSTITUŢIE!
  Cetăţenia, ESTE UN DREPT pe care trebuie să ÎL ONORĂM!
  Eu cred că pentru asta au luptat de la traci încoace, toţi cei care au îngrăşat Pământul Ţării cu sângele şi cu oasele lor şi în egală măsură, cei care şi-au dat transpiraţia pe pământul ăsta!
  Şi dacă e să fac comparaţie între un Brâncoveanu, un Mihai “Viteazul” Pătraşcu, Ştefan “Cel Mare” Muşat, Mircea Eliade, Mihai Eminescu şi… (sar peste lista de nume de populişti, oportunişti, carierişti, etc.), atunci CINE ÎŞI JUSTIFICĂ CETĂŢENIA?
  Pentru că aici, vorbim înainte de orice, de RESPECTUL FUNDAMENTAL PENTRU PĂMÂNT ŞI OAMENII LUI!

  Răspunde
 4. Ih, eu sunt cam trist cand vad ca oamenilor le pasa de toata povestea asta. Avem altele de rezolvat, consider ca nimeni n-ar trebuit sa dea doi bani pe situatie. Plus ca moldovencele se caca in dus prin caminele studentesti :D (nu vad cum e relevanta chestia asta, dar… mno).

  Răspunde
 5. Si cand Bute cu cetatenia canadiana flutura steagul roman, cum ramane? Desi si el a declarat ca a obtinut cetatenia canadiana pentru unele avantaje.

  Răspunde
 6. O vagaboanda penala care arata sexy in vreo 3-4 poze pe Google. Nici nu stiam de ea pana azi. I-as retrage cetatenia si as premia-o cu diploma de proasta anonima :). Nici nu merita prea multa atentie. Reclama negativa tot reclama se numeste.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.