Se zice că nimic nu-i întâmplător și că orice acțiune de publicitate sau PR poate înlesni creșterea sau scăderea valorii percepute a unui asset sau a unei companii. De aceea, orice efort de marketing pentru un asset este binevenit.
Iar dacă ai investit în Bitcoin de ceva vreme, probabil ai tot auzit că este posibil ca Bitcoin să ajungă la suma de 100.000 de dolari pentru un 1BTC. Iar unii influenceri de crypto români prezintă această sumă la nivel atât posibil cât și probabil.
Iar alți influenceri vehiculează că în anul 2024 vom vedea 1 BTC și la 150.000 de dolari și spun despre acest lucru că este posbil, dar puțin probabil. Eu personal cred că nu vom vedea Bitcoin în 2024 nici la 100.000 și nici la 150.000 de dolari.
O să-ți spun și la ce sumă mi-am propus eu să-mi vând portofoliul Bitcoin în 2024 dacă această creștere va continua, dar înainte de asta, dacă ești nou pe aici, vreau să îți spun ce înseamnă Bitcoin și de unde poți cumpăra Bitcoin.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin, pe înțelesul oricui, este asemenea banilor digitali. Dar spre deosebire de banii tradiționali (cum ar fi leii sau dolarii), Bitcoin nu e controlat de vreo bancă, guvern sau vreo firmă. E ca și cum ai avea un fel de aur virtual, care există doar pe internet.
Mai pe scurt:
- Este digital: Nu poți să-l vezi sau să-l atingi, dar e real și are valoare.
- E ca aurul, dar online: Există o cantitate limitată de Bitcoin (21 de milioane), și cu cât mai mulți oameni vor, cu atât crește prețul.
- Nu depinde de bănci: Nu ai nevoie de bancă să trimiți Bitcoin cuiva. Poți trimite bani direct, printr-un fel de aplicație (adică Blockchain).
- Sigur și (aproape) anonim: Fiecare tranzacție e înregistrată într-un fel de registru public numit blockchain, dar nu trebuie să spui cine ești când folosești Bitcoin.
Deci, dacă ai Bitcoin, practic ai niște bani pe care îi poți folosi să plătești chestii pe internet sau îi poți păstra ca investiție (ca un fel de aur digital), sperând să crească în valoare.
De unde poți cumpăra Bitcoin în siguranță?
Eu folosesc Binance. Iar dacă nu ai cont deja acolo, îți poți face cont pe Binance folosind linkul meu de afiliere care îți oferă -20% reducere la comisioanele de tranzacționare pe viață. Este probabil cel mai mare discount (majoritatea afiliaților pot oferi doar 10%).
Atenție, acest material nu este un îndemn la investiție și nici un sfat de investiție. Piața crypto nu e prea reglementată, este foarte volatilă și foarte riscantă. Adică așa cum te poți îmbogăți peste noapte, poți pierde absolut tot peste noapte.
Nu investi decât ce îți permiți să pierzi. De asemenea, te sfătuiesc să te ocupi tu singur de investiții și conturi la început și să nu te încrezi în diverși brokeri de investiții crypto care îți promit marea cu sarea. Mulți pot fi țepari.
De ce a crescut Bitcoin în octombrie?
În luna octombrie 2024, Bitcoin a cunoscut o creștere semnificativă, atingând pragul de 67.000 de dolari azi pe 15 octombrie 2024.
Această ascensiune se datorează unui set de factori cheie pe care experții i-au analizat în detaliu și pe care i-am cules și eu aici ca să îi transmit.
Iată câteva pontențiale motive pentru care a crescut prețul Bitcoin în luna octombrie 2024.
Documentarul despre Bitcoin: Money Electric
O să încep cu o opinie nepopulară. Documentarul de pe (HBO) Max denumit ”Money Electric: The Bitcoin Mystery” care e în top 10 și în România, aduce mult PR pozitiv pentru Bitcoin pentru că vorbește despre asta pe înțelesul oricui.
Acest lucru face ca din ce în ce mai mulți oameni obșinuți să caute pe Google expresii precum ”ce este Bitcoin”, ”de unde cumpar Bitcoin ” sau ”cum cumpar Bitcoin”. Atunci când se întâmplă asta, crește indicatorul Google Trends.
Iar dacă crește indicatorul Google Trends pe un anumit subiect, acel subiect trece în centrul atenției. Dacă (sper) va mai crește Bitcoin în următoarele zile, veți auzi despre asta și în presa tradițională sau la TV, nu doar la mine pe blog sau pe vlog.
Presiunea de cumpărare Bitcoin
În al doilea rând, dar probabil în mod principal, o presiune de cumpărare mai mare din partea marilor investitori, cunoscuți și sub numele de „balene”, a impulsionat prețul criptomonedei Bitcoin.
În plus, interesul instituțional reînnoit pentru Bitcoin, datorat lansării ETF-urilor Bitcoin pe piața spot, a jucat un rol crucial în această creștere.
Reducerea ratelor dobânzilor de Fed
Un alt element esențial care a alimentat această creștere a fost reducerea recentă a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (Fed).
Analiștii subliniază că reducerea dobânzilor face ca activele mai riscante, cum ar fi criptomonedele, să devină mai atractive pentru investitori.
O rată a dobânzii mai mică încurajează căutarea de randamente mai ridicate, ceea ce aduce mai multe fonduri în piața criptomonedelor.
Factorii istorici legați de Bitcoin
La toate acestea se adaugă și factorii istorici. Adică graficele alea pe care le întorc pe toate părțile experții în investiții și în trading cu criptomonede, care sunt bune în general și pot oferi probabilități (deși nu pot prezice exact viitorul).
În mod tradițional, Bitcoin a performat foarte bine în luna octombrie și în ultimele trimestre ale anului, mai ales în perioadele post-halving, cum este și perioada din 2024 (pentru că anul acesta s-a mai întâmplat un halving).
Experții sunt de părere că acest tipar va continua, ceea ce creează un optimism puternic cu privire la evoluția Bitcoin până la finalul anului.
Recomand prudență cu Bitcoin
Pe de altă parte, atât eu cât și alte voci mai prudente din comunitatea cripto, avertizăm asupra riscurilor potențiale.
Deși riscul unei scăderi abrupte pare redus în momentul ăsta (15 octombrie 2024), este important ca Bitcoin să mențină niveluri cheie de preț pentru a preveni un eventual recul.
De ce crește Bitcoin în octombrie 2024?
În concluzie, creșterea Bitcoin din octombrie 2024 poate fi atribuită unei combinații între investițiile instituționale, dobânzile mai scăzute și tendințele istorice favorabile. Plus mult PR. Inclusiv faptul că eu vorbesc aici despre Bitcoin, e PR gratis pentru Bitcoin.
Totuși, pentru ca această tendință să continue, este crucial să se monitorizeze atent condițiile de piață și să se asigure menținerea nivelurilor cheie de preț.
La ce sumă mi-am propus eu să vând portofoliul Bitcoin?
De fapt, este impropriu spus să-mi vând portofoliul Bitcoin. Mai exact, este vorba de a lua profit din portofoliul Bitcoin, nu de a-mi vinde portofoliul Bitcoin.
Suma pe care eu o țintesc pentru Bitcoin în anul 2024 nu este nici 1 Bitcoin la 100.000 de dolari, nici 1 Bitcoin la 150.000 de dolari, ci 1 Bitcoin la 84.699 de dolari.
Nu zic că Bitcoin va ajunge în 2024 la aproape 85.000 de dolari, dar asta este suma pentru care eu sunt dispus să vând și să ”take profits”, ca ulterior când scade Bitcoin după acest ATH (All Time High) să cumpăr din nou Bitcoin cu preț redus.
În orice caz, chiar dacă vând, nu o voi face în monedă fiduciară și nu voi retrage banii într-un cont bancar, deoarece îi voi ține într-un stablecoin precum USDC și pentru a plăti impozitul de 10% pe profit abia atunci când îi voi retrage în fiat pe un cont bancar.
Dacă 1 Bitcoin nu va ajunge la 85.000 de dolari așa cum îmi doresc (atenție, îmi doresc, nu previzionez), atunci îl voi păstra ca și până acum ca să facă dobândă în Flexible Savings din Binance sau din portofoliul Nexo. Și după aia mai vedem noi :)
Disclaimer
Atenție, acest material nu este un îndemn la investiție și nici un sfat de investiție. Piața crypto nu e prea reglementată, este foarte volatilă și foarte riscantă. Adică așa cum te poți îmbogăți peste noapte, poți pierde absolut tot peste noapte.
Iar dacă nu ai cont deja cont pe Binance, îți poți face folosind linkul meu de afiliere care îți oferă -20% reducere la comisioanele de tranzacționare pe viață. Este probabil cel mai mare discount (majoritatea afiliaților pot oferi doar 10%).
Pentru ca alegeri in SUA.. sa vedem ce mai posteaza Elon Musk pe X :))
Aceasi poveste in fiecare an… in decembrie va scadea si in februarie va resimti o crestere…