Ceasul Moto 360 cu Android Gear: Momentan mai mult watch decat smartwatch

Astăzi mi-a venit Moto 360, ceasul cu sistem de operare Android Wear. Deși nu îl am de nici 24 de ore pot să scriu un articol cu primele impresii, deoarece mi le-am conturat un pic în cap. De reținut însă că titlul articolului nu are neapărat sens negativ.

La capitolul design ceasul stă excelent. Este fabricat din materiale premium, de zici că ai la mână un ceas scump. Bine, nici în realitate nu e tocmai ieftin. Cureaua e din piele autentică, iar ecranul din safir. E plăcut la atingere, e o plăcere să-l porți, ce mai! Până la urmă mi-a sosit modelul cu margini argintii și curea gri. E sexy și ăsta, îl păstrez, nu am să-l dau la schimb, că cine știe când vine cel full black și nu mai am chef să aștept.

La capitolul autonomie încă nu mă pot pronunța. A venit cu 40% acumulator, la ora 10 l-am încărcat full, iar la ora 15:30 mai avea 62%, dar nu știu cât e de relevant pentru că în prima zi foiești produsul nou pe toate părțile. Vedem în zilele următoare. Oricum, cred că duce o zi de lucru. Am în plan să îl pun la încărcat înainte de culcare și să-l iau dimineața, iar astfel voi scăpa de griji.

De încărcat se încarcă doar wireless, adică prin inducție. Ai un dispozitiv pe care îl pui și se încarcă. E chiar fain că atunci când îl pui la încărcat devine un fel de ceas de birou. De la 40% la 100% s-a încărcat cam în 30 de minute. Estimez că în maximum o oră se încarcă full de la 1-3% la 100%.

Ceasul Moto 360 este certificat IP67, adică are rezistență la praf și o oarecare rezistență la apă. Cu alte cuvinte, e rezistent la praf și la apă, nu și la șocuri. Oricum, cam toate device-urile de gen sunt așa pentru că e logic să fie așa. Însă certificare IP67 nu înseamnă că faci scufundări sau te bați cu borduri cot la cot cu talibanii, iar ceasul nu pățește nimic.

IP67 înseamnă că nu intră praf în interior oricât de fin ar fi (6) și că poți să-l bagi câteva minute sub apă, dar nu cu adâncime mai mare de 1 metru (7). Și cam ăsta-i șpilu cu cel IP67. Asta ca să nu înceapă glumele celor care nu știu ce înseamnă IP67 cu ”hai să-l aruncăm pe jos să vedem dacă rezistă”. Pentru că nu de puține ori am auzit astfel de glume. În rest, nu pare un dispozitiv așa masiv precum citisem pe alte site-uri, iar eu nu am mâinile foarte mari ca să zici că e mic pe lângă mâna mea. E chiar elegant. Merge și la bărbați și la femei în egală măsură.

A venit vremea să vorbim despre ce este cel mai important aspect: sistemul de operare Android Wear. Nu e deloc wow, deși e făcut așa cum trebuie. Trebuie să fii un pic irealist să crezi se pot întâmpla lucruri magice pe un display sub 2 inchi. Ai două modalități de interacțiune cu Android Wear, la fel ca și la celelalte sisteme de operare pentru smartwatch-uri: prin atingere și vocal. Nu poți prin atingere să scrii texte, să formezi numere de telefon sau chestii din astea. Poți doar vocal să scrii texte, să cauți lucruri pe Google etc. Comenzile vocale funcționează foarte bine, e Google la mijloc, normal. Numai că doar în limba engleză pentru că Android Wear nu are suport în limba română. Încă.

Prea multe chestii nu poți să faci direct pe el, ci poți să le faci prin el. Consider că orice smartwatch cu Android Wear este de fapt o prelungire a smartphone-ului tău. Este mai degrabă un accesoriu dublu care joacă în același timp rolul de ceas de mână standalone și rolul de accesoriu pentru smartphone. Se conectează prin bluetooth la telefon și de acolo își ia toate cele necesare: conexiune la net, poziție GPS, contacte etc. Când ajungi într-un punct în care ceasul nu te mai poate ajuta, trimite comanda de afișare pe telefon. De exemplu: ai căutat (vocal) gabriel ursan pe Google și îți apare blogul meu. Apeși pe el, iar ceasul deschide pagina pe telefon.

Despre Android Wear mai dezvolt într-un articol separat după ce învăț mai multe despre el. Momentan pot spune că sunt încântat de look & feel, dar rezervat în privința sistemului de operare și modului de interacțiune. Nu mă întrebați dacă merită sau nu, că încă nu am un răspuns la asta. E prea devreme. Momentan e un centru de notificări pe care îl am oriunde cu mine într-o zonă de 10 m în preajma telefonului. Vă pun mai jos și câteva imagini nereușite cu Moto 360.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

10 comentarii la „Ceasul Moto 360 cu Android Gear: Momentan mai mult watch decat smartwatch”

  1. Sa-l stapanesti sanatos, preferatul meu este Samsung Gear 2. Trebuie sa mai asteptam o generatie pana cand ceasurile inteligente vor fi cu adevarat utile si vor avea baterii rezistente – parerea mea

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.