Calculatoarele de pe vremuri

Având în vedere specificaţiile tehnice ale celor mai noi smartphoneuri sau tablete PC ale momentului, permiteţi-mi să scriu acest articol gândindu-mă cu nostalgie la calculatoarele de pe vremuri.

Ţin mine că primul meu calculator a fost unul românesc. Erau apărute deja vestitele PC-uri, însă tatăl meu nu îşi permitea să-mi cumpere un astfel de calculator aşa că am luat calea unui magazin de calculatoare second hand ca să vedem ce preţuri şi ce opţiuni aveam.

E drept că magazinul respectiv avea şi calculatoare second hand, dar avea şi câteva modele noi româneşti. Nu mă pricepeam foarte tare, dar ştiam că vreau un calculator, iar domnul Zisu, patron pe vremea aceea la magazinaşul de calculatoare de lângă Potcoava de Auri din Galaţi, ne-a recomandat un HC 2000.

Parcă eram în clasa a 3-a sau a 4-a şi mă gândeam deja cum mă voi lăuda colegului meu de bancă Daniel cu noul meu HC 2000. El avea modelul inferior, HC 91 care mergea cu casete, pe când eu urma să-mi cumpăr HC 2000 (HC vine de la Home Computer), modelul care avea deja unitate floppy încorporată :D. Chiar dacă a fost primul meu calculator, nu mai ţin minte despre el decât că trebuia să-l conectez la TV-ul meu alb-negru din dormitor pentru a funcţiona şi că jocul meu preferat era Dizzy (o bilă „ameţită” cu care explorai tot felul de zone liniare).

Calculatoarele de pe vremuri
HC 2000, fabricat de ICE Felix în România prin 1996

Prin clasa a 5-a sau a 6-a am fost la nişte colegi acasă şi am jucat pentru prima dată Starcraft. De fapt, m-am uitat prima dată la ei cum joacă apoi am băgat şi eu un skirmish. Eram uluit. Tata încă nu avea bani de un PC aşa că am început să cutreier sălile de internet şi jocuri pentru a putea juca Starcraft şi Quake, pentru că asta era la modă atunci. Prietenii mei din cartierul mărginaş unde m-am născut şi unde am copilărit erau în aceeaşi situaţie, aşa că ne organizam şi măcar odată pe lună mergeam la o sală de internet din zona Ireg, Galaţi (culmea, zona unde locuiesc acum la casa mea :)), unde făceam câte un „long night” (long night = rezervam calculatoarele pentru o noapte întreagă şi per total era mai ieftin = sala de jocuri era a noastră :D).

În final, am avut ocazia să-mi încropesc un PC din bucăţi. Hard diskul de 2 GB l-am cumpărat de la un coleg de şcoală George chiar dacă era plin de „bad-uri„, monitorul CRT mi l-a adus sora mea din Austria, iar restul componentelor le-am primit de la un verişor de-al meu, Bogdan. Aveam Windows 95, Starcraft, Winamp şi câteva melodii în format Mp3. Nici măcar nu aveam birou unde să-l pun. Monitorul era urcat pe un corp de mobilier unde mama ţinea şosete şi chiloţi, iar unitatea centrală era undeva pe podea lângă pat. Eu îl foloseam stând tot pe podea, bineînţeles. Erau vremuri magice :).

Vouă ce amintiri vă trezesc calculatoarele de pe vremuri sau primele calculatoare pe care le-aţi avut?

12 comentarii la „Calculatoarele de pe vremuri”

 1. Citind comentariile celor de mai sus, pot spune ca am fost norocos. Eram prin clasa a II-a sau a III-a cand mi-am cumparat calculatorul. Acesta avea 128 memorie ram, placa video AMD de 32 mb, un procesor de 1.8 cred sau 1.4 si 40 Gb hardul. Am inceput si eu cu Tarzan si Hercule insa cu timpul am avansat la Fifa 98 apoi 2002, Mortal Kombat, Age of Empires, Heroes 1 si 2 iar mai tarziu 3 – dupa ce am mai adaugat putina memorie RAM. Am jucat si unul dintre primele Need For Speed-uri in care cea mai buna masina era una rosie. Era interesant faptul ca, locuind la tara – fara internet bineinteles – faceam foarte greu rost de jocuri asa ca atunci cand faceam rost de un CD cu jocuri era o adevarata avere.

  Răspunde
 2. Byte rusesc (varianta hc mai veche cu butoane de cauciuc
  hc91
  486 66mhz (amd) 4MB ram 210 MB hdd (o costat o avere) s3
  k6II 500mhz 64 Mb 8G hdd Ati rage fury pro
  Duron 800 Mhz 256 mb hdd 20Gb 7200 rpm Gf4 440 mx
  Athlon 64 2800+ 2Gb hdd 120 Gb Radeon 9600 se
  Acer aspire 1700 (primul laptop) p4 2,8Ghz 2Gb 160 Gb Fx 5600 m
  Core 2 Duo E6300 4Gb 500 Gb Ati X1950pro
  Fujitsu siemens M1437 (cu modificari) -folosit si in ziua de azi
  I5 2500k 16 Gb 120 Gb SSD 640 Gb Ati HD 5850
  Mai sunt „elemente” pe parcurs dar nu calculatoare schimbate total :)

  Răspunde
 3. Eu am prins generatia HC 85+ si TIM-S, ba chiar am invatat sa programez in cod masina pentru ca puteai sa faci mult mai multe lucruri decat cu BASIC.

  Apoi HC 90, HC 91, HC 2000 si… PC – configuratie personala

  Răspunde
 4. Eu am fost mandrul detinator al unui „Cip 03” :) si dupa ceva timp mi-am luat un 486 :D aia era viata care cred ca toti vrem inca sa o avem. Nu ca in ziua de azi cand totul se misca atat de repede incat nu mai stii ce alegeri sa faci :(

  Răspunde
   • Eu ma jucam Mortal Kombat cu tatal meu :)) amandoi eram fani mari,si tatal meu inca ar mai juca dar nu il am pe xbox deocamdata,dar sigur o sa-l iau ca sa imi reamintesc de acele jocuri

    Răspunde
 5. Tin minte ca primul meu calculator l-am primit pe la 5 ani care nu mai stiu ce configuratie avea dar avea un nVidia antic si ma jucam numai aladin pe el si hercules :) Apoi la 8 ani am primit unul mai performant,dar tot cu un nVidia antic =)),tin minte ca ma jucam Spider-man 2. Eram fan urias spider-man si nu pot sa zic ca nu mai sunt :D Prima mea consola a fost un NES pe care ma jucam mario si altele dar eram prea mic si nu mai tin minte. Jocurile copilariei mele,adica cele care nu o sa le uit niciodata sunt Quake,Duke Nukem 3D,Doom si Mortal Kombat. Leam iubit :))

  Răspunde
  • Ce vremuri. Deja când apăruse Aladdin şi Hercules era viaţă. La Hercules parcă i-am făcut şi capătul dacă îmi amintesc bine. Duke Nukem l-am jucat prima dată parcă pe un Play Station :).

   Răspunde
 6. Primul „PC”? Tot un HC am avut si eu :)
  Primul „PC” in adevaratul sens al cuvantului a fost un Intel la 66Mhz, ce avea si Turbo (Dar nu mergea), 8MB RAM si HDD de 200mb pe care aveam Windows 3.1.
  De la asta, am evoluat destul de rapid la un Sempron (Skt A) pe la 800mhz, deja ajunsesem pe la 128MB RAM si un HDD de cativa GB pe care rulan 98′ Second Edition (Si acu il mai am).

  Amintiri.. nu ai fi crezut ca de la 8MB RAM vom evoluat la 8GB, sau de la procesoare de 66mhz la QuadCore-uri de 2.8 ori de la HDD-uri de cateva sute de mb la cativa TB. Si cum.. in „miniatura” chiar…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.