Din start vă spun că e un articol scurt, nu un review WordPress vs Blogger. Așa că nu citiți dacă vă așteptați să vedeți avantajele WordPress vs Blogger puse cap la cap. Blogger este serviciul de blogging oferit de Google. WordPress e un serviciu de blogging nemțesc la bază. WordPress poate e cel mai tare serviciu de blogging în momentul de față. Dar m-ar tenta un pic Blogger. Pentru că totul e gratis și lipsit de griji :). Chiar și pe domeniu propriu. Plus de asta e Google. Însă WordPress îmi oferă și îmi poate oferi tot ce aș putea avea nevoie. E mult mai dezvoltat și mai optimizat. Blogger e un serviciu gratuit Google. Bun, dar serviciu Google. Și știm bine că Google mai închide și servicii bune (vezi Google Reader). În nici un caz nu mă gândesc să mut www.GabrielUrsan.ro de pe WordPress pe Blogger, stați liniștiți. Dar, m-am gândit zilele astea la următorul scenariu: ce serviciu de blogging aș alege dacă aș lua-o de la 0? WordPress sau Blogger? Căutând puțin pe Google, am observat că întreg development-ul suplimentar pentru Blogger este făcut de indieni, lucru care nu mă entuziasmează, chiar dacă indienii și pakistanezii fac o treabă excelentă în mediul online. Și pe WordPress se lucrează uneori pe genunchi, însă mai vedem câteva plugin-uri bestiale. Poate că dacă aș avea timpul necesar să pornesc un proiect personal nou în mediul online aș testa Blogger, însă voi ce părere aveți legată de subiectul WordPress vs Blogger?
Nu mi-a placut Blogger de niciun fel asa ca raman la Android :)
Și eu rămân la Android. Însă povestea despre Blogger continuă într-un articol pe care îl voi finaliza astăzi și îl voi seta pentru publicare automată mâine.
Fiind incepator am ales si eu Blogger. Nu cred ca nu m-as descurca pe WP doar sunt la un profil de mate-info intensiv. Stiu sa urc ceva pe un host, baze de date etc dar pentru inceput mie imi ajunge blogger.
Mai bine pe WordPress, unde stii ca totul e al tau si ca poti modifica totul dupa bunul plac :)
Atacuri sunt peste tot. Cei care se vaita de pierderi datorate wp folosesc versiuni prea vechi. Daca as trece pe blogger as fi la mana unui agent economic, ceea ce nu-mi prea surade. Este posibil ca in viitor sa-mi impuna anumite clauze comerciale – un banner, cine mai stie ce le trece prin cap. Au antecedente in acest sens.
Uite ai dreptate cu treaba asta și nu m-am gândit la acest dezavantaj. Ești la mâna unui agent economic care poate schimba orice, oricând.
Eu am fost cu WordPress de la bun inceput si pana acum. Sincer sa-ti spun, nu cred ca schimb echipa nici daca apare ceva mai bun!
WordPress, iar asta o spune eu care am activat pe blogger multi ani. WP este la ora actuala mai mult decat perfect la ce imi trebuie mie.
iOS = blogger (mai simplu de utilizat, fara pretentii, care pur si simplu merge)
android = wordpress (mai flexibil, customizabil, pentru.. putin mai avansati)
Mă gândeam eu că așa e, dar e de menționat că WordPress.org e un fel de Android customizabil, pentru că WordPress.com e mai iOS decât Blogger :).
Ambele sunt bune. Pentru cei cu cunostinte tehnice limitate si care nici n-au chef sa aprofundeze, blogger e un produs excelent. E ca diferenta intre iOS si Android. Ambele sunt bune, iOS e pentru cei care nu le au cu tehnica, iar androir e pentru cei care vor sa customizeze mai mult, are mai multe optiuni, e mai flexibil.
Și care e iOS și Android dintre WordPress și Blogger din punctul tău de vedere :)? Întreb pentru că mi s-a părut interesantă comparația.
Gabriel, confunzi putin lucrurile, Blogger nu trebuie comparat cu WordPress.org ci cu WordPress.com, adica varianta gratuita a WordPress, acolo unde nu mai sunt pluginuri, acolo unde nu ai cpanel, unde nu poti sa te joci cu WordPress cum ai face-o atunci cand esti pe nivel Pro.
Si da, si eu raman in continuare la parerea ca pentru un blogger incepator Blogspot (Blogger) este mult mai potrivit decat WordPress.com, din simplul motiv ca poti invata sa-ti faci modificari de design cum vrei tu, direct in html ori pe WP.com nu poti face asta, de altfel pe WP.com te multumesti cu ceea ce-ti este oferit de ei! Ori asta va ajuta enorm de mult in momentul cand bloggerul trece la nivel Pro si trebuie sa-si administreze singur designul!
Referitor la indieni, mai mult de 60% din specialistii Google sunt indieni, deci fenomenul nu e doar la nivel de Blogger! :)
Ai dreptate Liviu, cea mai potrivită comparație este între WP.com și Blogger, însă am auzit cazuri în care s-a luat destul de mult în serios problema trecerii de la WP.org la Blogger, datorită securității oferite (e vorba de bloggeri pe WP.org care au avut parte de atacuri).
Apropo de asta, am tot intalnit cazuri cand bloggerii, singurei, si-au doborat blogurile, fara ca un atac real sa fi avut loc! Au reusit asta printr-o metoda simpla:- fie au folosit 2 pluginuri SEO in acelasi timp, fie 2 de securitate in acelasi timp si care au intrat in conflict, fie pur si simplu au ignorat actualizarile pluginurilor pana cand acestea au devenit incompatibile cu versiunea de wordpress folosita!
Bine, mai este si cazul cand, profitand de oferte de hosting gratuit, bloggerii si-au instalat blogul pe host ce era extrem de limitat in memorie RAM, limita de banda si alte cele, pt ca in final, cand activitatea a crescut blogul sa cada, pentru ca resursele alocate erau consumate din doar 20 de accesari simultane!
Sunt multe motive, WordPress nu e chiar atat de vulnerabil precum pare, dar necesita totusi niste elemente de securitate instalate cu cap (si masura)! :)
La mine istoria a fost cam așa: blog spart pe la începutul lui 2012 (da spart calumea, cu tot cu home page în care scria mare Gabriel Ursan vă trage la … :)); apoi am trecut la WP.com și în final am revenit la WP.org configurat mai sigur după ce am trecut prin mai multe.
Cred că ambele fac cam aceeași treabă. Doar că Blogger este un sistem mai închis și drept urmare nu ai acces la așa multe puginuri ca la WordPress.
Iar de închis blogger eu zic că nici nu se poate pune problema.
Eu folosesc WordPress din cauza ca :
– Este SEO Friendly,
– Are peste 24.000 de plugins gratuite
– Ai de unde alege cand vine vorba de design deoarece sunt peste 2.000 teme gratuite.
– Sistemul sau de teme si plugin-uri imi ofera posibilitati practic nelimitate in ceea ce priveste aspectul si functionalitatea.
Sunt destule motive care sa te determine sa utilizezi acest CMS.
Există mai multe teme gratis pe blogger,si majoritatea sunt exact ca pe wordpress, plus că le poţi modifica mai uşor.
Eu folosesc blogger din motivele enumerate de tine. M-ar tenta gândul să mă întorc la WordPress, dar nu știu ce efect poate avea acest lucru asupra cititorilor; adică… iar se mută. Și nu aș mai avea ropetili, fiindcă, se pare, pe wordpress este deja luat și șters. Singura nemulțumire în prezent la blogger este spam-ul.
Păi ropetili.info e domeniul tău și îl poți muta oriunde vrei. Nu există soluție de protecție anti-SPAM pe Blogger? P.S.: Nu mi se deschide blogul tău :(
Doresc să cumpăr .ro, dar nu este necesitatea imediată. În plus, mă cam descurajează administrarea fișierelor de care chiar nu am timp și, cumva, îmi este și frică deoarece sunt pățit cu backup-uri distruse pe care nu am putut să le folosesc.