Aud din ce în ce mai des noțiunea de plan de publicare pe bloguri. Și nu mă refer aici la categorii de articole specifice și periodice care se găsesc pe blog asemenea unor emisiuni TV precum Zapping Blogosferic a lui Petre Dalea, Românisme sau Viralul a lui Sebastian Bârgău și Știrile Zilei a lui Zoso. Ma refer la tipul de articole pe care le publicați pe parcursul unei săptămâni. Adică, azi bag ceva amuzant și un articol de marketing afiliat, mâine bag un articol evergreen și ceva personal, poimâine recomand un articol sau un blog și mai bag o scurtă părere despre o știre, un videoclip sau evenimente, răspoimâine fac un articol how to și mai pun niște poze, iar lista de exemple ar putea continua. Eu n-am avut în cap până acum un plan de publicare pentru că subiectele îmi vin în minte după o zi pe alta. Poate doar când e vorba evenimente mă gândesc că voi publica ceva, dar să-mi planific întreaga săptămână nu mi s-a întâmplat niciodată. Deși planificarea nu-i un lucru rău, parcă nu-mi vine să privesc blogul astfel, cu toate că am aruncat o privire la articolele mele și e câte puțin din fiecare categorie/subiect în fiecare săptămână. Voi cum procedați? Voi scrieți pe blog după un plan?


Gabriel Ursan
Gabriel Ursan

Blogger @GabrielUrsan.ro. I love marketing & development. I also like how the internet changes the world.

  14 replies to "Voi scrieți pe blog după un plan?"

  • dojo

   Am un asemenea plan, chiar daca nu ma tin mereu de el. Ideea este sa nu am articole dintr-o singura categorie 3-4 zile unul dupa altul. Am avut intr-o perioada articole despre calatorii si mergeau 2-3 la rand. Ceea ce probabil oboseste cititorii (din ce am observat s-a cam intamplat). Asa ca am inceput sa le alternez cu alte subiecte si a fost mai OK.

   • Gabriel Ursan

    Și eu încerc să le alternez, deși uneori nu-mi iese și scriu cam două articole la rând pe același subiect :)

  • Eu nu am nici un plan. Așa cum ai zis și tu, subiectele le iau din viața de zi cu zi, nu sunt planificate.

   Poate merită încercată și ideea de serial zilnic care ofere ceva util. Dar parcă nu mai este pasiune, e mai degrabă obligație sau „industrie”.

   • Gabriel Ursan

    Dacă în ideea de serial zilnic care să ofere ceva util există nițică pasiune, e ok. Dar de obicei pasiunea se duce la chestiile de rutină.

  • Yamasha

   Nu am nici cel mai mic plan. Daca ceva ma supara, arunc o „injuratura”(chiar am una pregatita pentru nesimtirea unuia), daca vad ceva pe net interesant, testez si „spun” si altora.

  • D-Petre

   Am apucat „iepoca” in care se lucra dupa plan si mi-a cam ajuns asa ca acum scriu cand am idei, cand am subiecte, cand am timp sau cand am chef. Daca blogul ar reprezenta un fel de job poate ca as incerca sa concep un plan dar deocamdata nu este cazul.

  • laurentiud

   Bloggingul trebuie sa fie un hobby, nu un job, fiecare scrie cand vrea si are un subiect interesant, nu dupa un plan, parca apoi o faci prea din obligatie :)
   Zic asta din Youtubeing (e ca si un blog, doar ca aici e vorba de filme), unii ajung sa-si faca planuri si sa incarce in fiecare zi chiar daca au sau nu chef cate un film, care oricum iese naspa si plictisitor, doar de dragul de a fi activ, si de dragul vizualizarilor si sa mai faca acolo 1-2 dolari… iar o persoana care incarca cand are chef pur si simplu se observa vizibil ca o face din placere (app pe YT romanesc a fost si o discutie luuuuunga despre placerea de a face video-uri, se tot certau unii ca cica toti partenerii o fac pentru bani, nu din placere, se atacau unii pe altii, fiecare subiect al fiecarui video era legat de asta etc.).

   • Sunt și oameni care au pornit din pasiune iar acum o fac ca un job. Nu e nimic rău în asta. Iar unii sunt atât de buni încât îi citim zilnic.

    • laurentiud

     Stiu ce vrei sa spui, asa este, dar eu ma refeream la un blog personal mediu, nu un blog super cunoscut, la inceput este practicat ca un hobby, apoi cand incepe sa se creeze un public pentru blog si incep sa vina niste venituri blogul se transforma intr-un fel de job. Nu zic ca-i rau, mi se pare ceva extraordinar sa faci bani de pe Internet, si ce este si mai tare, cititorii nu dau niciun ban, ei doar se bucura de munca pe care a depus-o cel ce a scris pe blog.

   • Marin

    Ai mare dreptate, dar in ziua de azi un blog nu este doar o pasiune este si o metoda de a castiga un ban in plus. Eu niciodata nu am scris pe blogul meu personal pe un plan anume, scriu cand vreau si scriu ce vreau.

  • Dana Lalici

   Personal, cred ca un plan e o idee buna. Majoritatea ne dorim cititori, comentarii, discutii in jurul lucrurilor pe care le scriem, interactivitate. Ori toate astea inseamna munca, munca serioasa si disciplinata, daca se doresc rezultate. Un plan nu e o idee rea, eu am asa ceva si de cand il urmez se vad progresele in numarul de cititori. Nu sunt ei multi, dar cresc constant.

  • cKy

   Singurul meu plan este atunci cand imi vine o ideie „Da ba sa ajung mai repede la PC”, mai ales acum ca m-am reapucat de scris….pofta e mai mare:)

   PS: Desi am pofta, parca nu mai am insa setea de altadata :)) Sa mai stau ore in sir sa navighez:)

   • Gabriel Ursan

    Bine că te-ai apucat din nou de scris. Mă bucur că ai revenit :). Să ai parte de inspirație!

Comentează la acest articol