[Video] 7 sfaturi financiare pentru tineri, copii și adolescenți

În acest material mi-am propus să ofer 7 sfaturi financiare pentru tineri, copii și adolescenți. Dacă ții cont de aceste sfaturi financiare azi, sinele tău din viitor îți va mulțumi și se va bucura de prosperitate.

Dă-mi acum un like la acest video cât bag introul! :)

Am spus că sunt sfaturi financiare pentru tineri, copii și adolescenți deoarece aceste sfaturi financiare pentru tineri se pot aplica la orice vârstă. Eu am 34 de ani azi, însă aceste sfaturi mi se aplică și acum.

Creează-ți un obicei din a economisi bani

Fie că ești tânăr și ai un job nou prost plătit, fie că ești adolescent și îți iei un job de vară, că ești creator de conținut sau practici freelancing-ul. Sau fie că ești un copil care câștigă bani de colind sau la treburi casnice…

Poți economisi bani.

Ține minte un lucru important: atunci când câștigi bani, prima persoană pe care trebuie să o plătești ești tu. Da, trebuie să te plătești pe tine înainte de toate. Nu există o persoană mai importantă decât tine.

Da, vor veni chirii, utilități, abonamente și alte cheltuieli. Însă dacă îți formezi obiceiul de a economisi bani indiferent de suma pe care o câștigi lunar sau ocazional, acest obicei te va ajuta toată viața.

Dacă ai doar salariul minim pe economie care în acest moment (15 iulie 2021) este un salariu net în valoare de 1.386 lei, adică aproximativ 280 Euro, poți să economisești bani. Nu zic că poți trăi cu un asemenea salariu.

Dar dacă ești tânăr abia angajat și obții un astfel de salariu pentru început, oricum e mai bine decât nimic și oricum înveți ceva la un loc de muncă și capeți niște experiență formatoare care te ajută.

Măcar te ajută să afli ce nu-ți dorești, dar experiență de viață tot îți oferă. Iar dacă încă locuiești cu părinții, plătesc ei în locul tău facturile și nu ai alte cheltuieli personale, salariul minim pe economie e un start decent.

Nu mă înțelege greșit. Nu te sfătuiesc să alegi un job full time 9 to 5 pentru toată viața. Poți să o faci doar pentru un start în viață. Nu e nici o rușine. Este nevoie de orice job ca să funcționăm ca societate.

Poți de asemenea să-ți urmezi visurile și să o iei pe calea antreprenoriatului, freelancigului, bloggingului, vloggingului, tradingului crypto, dropshippingului și orice mai e la modă acum printre tineri. Nu e treaba mea.

Însă ceea ce vreau să-ți spun este că dacă te înveți din tinerețe să economisești bani, vei ști să economisești 10% și dintr-un Euro, 10% și din 100 de Euro și 10% și din 1 milion de Euro.

Azi vei economisi 10%, adică 10 Lei din cei 100 Lei primiți la colind sau 10% din salariul minim pe economie, adică 28 de Euro din totalul de 280 Euro câștigați. Pune-i de-o parte într-un cont și uită de ei.

Ca să ai bani albi bani pentru zile negre după cum spun bătrânii.

Atenție banii economisiți nu sunt banii pe care îi pui de-o parte pentru concedii sau pentru noul model de iPhone. Ăla e alt obiectiv. Alt buget. Banii economisiți sunt pentru cheltuieli neprevăzute.

Iar dacă nu ai cheltuieli neprevăzute o foarte bună bucată din vreme, vei vedea că se strâng acolo. Mulți oameni nu au în acest moment nici un ban pus de-o parte. Nu fii unul dintre ei. Un obicei mic azi aduce rezultate mâine.

Da, știu, banii care stau degeaba se devalorizează. Însă nu trebuie ca banii tăi să stea degeaba. După ce vei învăța să economisești și poți spune că o faci cu disciplină de fier timp de minim un an de zile

După aia discutăm de investiții. E alt articol, altă poveste.

Până atunci formează-ți obiceiul de a economisi, iar ăsta este un sfat financiar pentru tineri foarte important de care e bine să ții cont fie că ai 9 ani, fie că ai 14, fie că ai 16, fie că ai 18-20 sau fie că ai 34 ca mine.

Urmărește-ți veniturile și cheltuielile

Știu că este un lucru greu pentru că majoritatea banilor pe care îi câștigi ca tânăr sau adolescent sunt bani cash. Iar banii cash sunt mai greu de urmărit, pentru că nu vei sta probabil cu agenda după tine.

Există aplicații de management al cheltuielilor și câștigurilor. Unele sunt bune, dar nu îți pot recomanda una specifică pentru că eu nu folosesc. Eu folosesc un fișier de tip Google Sheets pentru asta.

Cert este pentru că a economisi, trebuie să știi pe ce cheltuiești banii și cum câștigi banii. Prin urmare trebuie să ai o rubrică de intrări bani, rubrica, tabelul sau zona unde introduci data și suma primită.

Și o rubrică de ieșiri. Zona unde introduci data și ora când ai făcut o cheltuială, fie că ți-ai luat noul PlayStation, noul iPhone sau că ți-ai cumpărat o sticlă cu suc din banii tăi (deși recomand cu drag apa plată).

Dacă părinții tăi folosesc Revolut și tu nu ai încă 18 ani împliniți, să știi că există opțiunea Revolut Kids, adică banking pentru copii. Părinții pot controla asta o perioadă, dar după 18 ani ți se transformă în cont de adult.

Mai multe despre Revolut poți citi aici. Însă cred că există și alte bănci kids friendly. Acest articol nu este sponsorizat de nimeni.

În orice caz, pentru a avea o minimă șansă de a economisi bani pe termen lung trebuie să controlezi acei bani. Pentru a controla banii trebuie să urmărești intrările și ieșirile de bani. Atenție, nu recomand să fii zgârcit.

Recomand doar să-ți gestionezi veniturile și cheltuielile. Oricât de mici ar fi veniturile sau cât de rar le obții. Dacă vei ști să gestionezi sume mici, cu siguranța te vei descurca și cu sume mult mai mari.

Însă dacă nu reușești să gestionezi sume mici și te plângă că tu câștigi prea puțin, că se câștigă puțin în România și că viața-i nașpa, vei ajunge precum comentatorii ăia frustrați și lipsiți de educație de pe Facebook.

Educația este cheia către o mentalitate de succes. Poate acum lucrurile ți se par un pic în ceață, însă pe măsură ce îți formezi obiceiuri bune vei vedea cum rezultatele bune apar și totul se clarifică de la sine.

Apropo de asta, am scris și o carte. Se numește De ce nu și este o altă abordare de dezvoltare personală. Mai simplă, mai directă, mai tăioasă, mai pragmatică. Intră pe GabrielUrsan.ro/Carte pentru afla când devine disponibilă.

În carte vei citi, printre altele, și despre puterea obiceiurilor pozitive. Un obicei pozitiv format azi și susținut cu disciplină și consecvență este mai valoros decât toți banii din lume. Nu te grăbi. Timpul are puterea lui.

Înțelege puterea timpului asupra banilor

Succesul peste noapte durează ani de zile. Eu știu că mulți pozează și încearcă să vândă rețeta succesului peste noapte. Sună bine ca și declarație de vânzare, dar ea nu există. Dacă ar exista ar ține-o numai pentru ei.

Timpul este o sabie cu două tăișuri. Tăișul rău este că timpul trece indiferent ce facem. Tăișul bun este că putem face ca timpul să treacă în favoarea noastră. Prin timp petrecut de calitate și prin acumulare de bani.

Dacă ești foarte tânăr, elev, student sau copil mai mic, cel mai probabil nu faci foarte mulți bani acum. Dar să spunem că după o vară de muncă sau după o tură de colindat rude în decembrie pui de-o parte 1.000 Lei.

Să zicem că investești acești 1.000 Lei și obții o dobândă medie de 5%. Investiție nu înseamnă depozit, nu mă înțelege greșit. Nimeni nu-ți mai oferă asemenea procent într-un cont de economii.

Există zone cu un grad de toleranță mică spre medie la risc de unde poți obține 5% la modul realist. Poți arunca o privire și pe niște produse investiționale de la NN (așa am eu). Dar trebuie să ai răbdare.

Să luăm acel calcul de care ziceam mai devreme. Ai strâns 1.000 Lei și îi bagi într-un fond investițional cu o rentabilitate medie de 5%. Și nu mai adaugi nici un leu. În 50 de ani de 1.000 lei băgați și uitați acolo știi cât faci?

11.467,49 Lei.

Apoi gândește-te că te-ai obișnuit să-ți urmărești veniturile și cheltuielile, să ți le gestionezi bine și să îți formezi un obicei solid de economisire a banilor. Și că adaugi în fiecare lună încă 100 Lei la cei 100 lei.

Ore ce calcule ies peste 50 ani? Sau hai… nu peste 50 ani, ci peste 30 de ani, 20 de ani sau chiar 10 ani. Și în 5 ani de economisit și investit cu un randament de 5% tot vei gusta din puterea timpului asupra banilor.

Da, banii se devalorizează, există inflație, există crize economice, se schimbă politici mondiale. De asta nu este suficient doar să economisești, să-ți gestionezi veniturile și cheltuielile și să aștepți.

Trebuie să te și educi.

Investește în educația ta

Nu cred că se face prea multă educație financiară în școli. Probabil pentru că cu cât știi mai multe despre bani și despre cum funcționează ei, cu atât mai mult poți fi mai puțin legat de un job, de obligații și de datorii.

Începe la început să discuți cu părinții tăi despre bani, cu prietenii tăi, cu profesorii tăi. Să le ceri sfaturi și experiențe. Important este să încălzești discuția despre bani.

Apoi începe să urmărești bloguri și vloguri despre bani cărora să le dai like, comentariu, abonare și clopoțel dacă apreciezi informațiile oferite. Pune întrebări. Rămâi mereu curios și conectat.

Este imposibil să treacă pe lângă tine știrile și evenimentele despre economia mondială dacă tu ești conectat mereu la știri financiare, piețe și analize. Nu zic să te transformi peste noapte în analist financiar, dar fii conectat.

Cea mai sigură investiție este în educația ta financiară și personală. Casa, mașina, telefonul, laptopul, bijuteriile sau hainele nu sunt investiții dacă nu îți produc bani. Plus că le poți pierde. Sau se devalorizează.

Însă ce ai investit în educația ta rămâne investit în educația ta. Nimeni nu îți poate lua (încă) ce ai în cap. Nimeni nu îți poate controla în totalitate (încă) gândurile pe care le ai în cap. Indiferent cât de bogat sau sărac ești azi.

Îți recomand să citești cărți. Cărți de dezvoltare personală simple, pentru toate vârstele. După aia treci la chestii mai grele. Eu am scris o carte de dezvoltare personală simplă și pentru toate vârstele.

Se numește De ce nu și poți afla mai multe despre ea și despre momentul lansării accesând GabrielUrsan.ro/Carte :)

Învață să lucrezi cu aplicațiile de banking

Aici nu sunt multe de zis. Nu există să fii tânăr, adolescent sau chiar copil cu vârsta peste 9-10 ani și să nu știi să folosești o aplicație de banking. Trebuie doar să vrei să știi, că sunt foarte ușor de folosit.

Aplicațiile de banking au devenit intuitive. Uită-te la bunicii care apelează la copii sau la nepoți ca să plătească taxe și impozite online în locul lor pentru că pur și simplu nu știu să o facă și nici nu vor să mai învețe.

Dacă înveți de mic să-ți bați capul cu chestiile tehnice, vei ajunge să le îndrăgești. Poate când tu vei fi bunic sau bunică plățile se vor face cu totul altfel. Poate se va ocupa un AI personal de tot.

Însă până atunci, învață să fii un pic tehnic și nu fugi de greu. Trebuie să știi ce e ăla un cont bancar, ce e ăla un card de debit, de credit sau card prepaid. Cum sunt atașate conturile la carduri.

Ce e aia dobândă, depozit, transfer bancar, IBAN, valută, ce valute există și așa mai departe. Trebuie să înveți să fii în stare să faci o plată online sau să recepționezi o sumă de bani online.

Nu este nici o rușine să nu știi ceva. Rușine este să îți fie lene să cauți. Dacă nu înțelegi vreun termen menționat de mine aici poți să mă întrebi și îți răspund cu drag. Hai să începem discuția în comentarii.

Nu trata zona crypto cu superficialitate

Zona crypto este o zonă tratată ciudat. Există și multe țepe acolo, asta e clar. Însă de la a concluziona într-un mod snob că zona crypto este noul Caritas și o țeapă pentru fraieri e cale lungă.

Nu zic că nu este posibil să pice totul. Însă dacă ești în stare să concluzionezi asta, trebuie să ai foarte multe argumente pentru a o dovedi. Până acum nu a reușit nimeni (cu argumente verificabile și susținute, nu păreri).

Dacă ești tânăr și îți pasă de educația ta financiară, nu trata subiectul crypto cu superficialitate. Există posibilitatea ca Bitcoin să fie unitatea de schimb cu vei face tranzacții sau unitatea de stocare a valorilor de peste 20 de ani.

Sau există posibilitatea să nu mai existe Bitcoin, Ethereum și alte crypto assets peste 10 ani. Însă chiar și așa, dacă te-ai documentat despre zona asta și piața ajunge pe 0, tu tot ai câștigat o educație financiară de neegalat.

Evită FOMO (Fear of Missing Out)

FOMO este prescurtarea pentru Fear of Missing Out. Sau în traducere în limba română, frica de a rata ceva. Fiind marketer, știu că această tehnică funcționează chiar și pentru cei care știu această tehnică.

Este atât de bună încât funcționează și conștient și inconștient. Mai ales dacă este un produs pe care ți-l dorești. Însă stai liniștit, nu ai nevoie de ultimul model de iPhone sau cei mai tari adidași. Poți trăi și fără.

De cele mai multe ori FOMO ne face să cheltuim bani inutil. Ne face să ne sfârâie călcâile după nu știu ce jucărie sau gadget și asta nu face decât să ne slăbească controlul. E normal să-ți cumperi chestii și să ai obiective.

Este chiar recomandat să ai obiective personale. Însă fă în felul următor. De câte ori simți că îți dorești ceva și dorința este incontrolabilă și irațională, așteaptă 2 săptămâni sau o lună înainte să cumperi.

Dacă pofta de cumpărat trece, înseamnă cu nu aveai cu adevărat nevoie de chestia aia. Iar dacă vrei să cumperi ceva, cumpără o carte bună, investește în educație, mergi în vacanță sau ai grijă de corpul tău.

Concluzie sfaturi financiare tineri

Sfaturile financiare din acest material nu sunt doar pentru tineri. Dar probabil te-ai prins de asta. Sunt sfaturi și educație financiară pentru orice vârstă. Simple, acționabile, ușor de făcut.

Dă-mi un like la acest video dacă ți-a plăcut, abonează-te acum la canalul Ursan și apasă clopoțelul ca să afli când postez ceva nou. Neapărat lasă-mi un comentariu cu ideile și întrebările tale.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.