Vacanță în Toscana, Italia – Am fost acolo și am câteva sfaturi de călătorie și amintiri pe blog

În perioada sărbătorilor de Paște am fost împreună cu familia și prietenii în Toscana, Italia. Zona este foarte bine cunoscută pentru artă, cultură, priveliști, mâncare și vin bun. A fost superb.

În articolul ce urmează am să povestesc un pic despre vacanța noastră în Toscana, Italia. Și în măsura în care pot, voi veni și cu câteva sfaturi de călătorie în Toscana, deși o săptămână cât am stat noi e destul de puțin pentru a gusta și experimenta din toate zonele Toscanei.

Cum am făcut noi excursia în Toscana

Pentru a vizita Toscana noi am decis să mergem cu avionul și am avut de ales între trei aeroporturi: Pisa, Bergamo și Florența. De asemenea, am decis să închiriem o mașină de tip van pentru a încăpea toți 7 cu tot cu bagaje pentru a ne deplasa zilnic oriunde doream.

În ceea ce privește cazarea inițial doream să luăm cazare în Florența pentru a vizita Toscana, dar ne-am adus aminte cât de aglomerată e Florența și cât de greu este cu locurile de parcare acolo, așa că am ales o altă cazare la 35 de km de Pisa și a fost super.

Avion Toscana sau Florența

După cum spuneam și mai sus, am avut de ales între trei aeroporturi pentru a vizita Toscana: Bergamo, Florența sau Pisa. Cel mai ieftin era Bergamo, iar cel mai apropiat de locul unde doream să ne cazăm era Florența, însă noi am ales să luăm bilete de avion către Pisa.

Vă recomand să verificați ce orar vi se potrivește cel mai bine vouă pe toate cele 3 aeroporturi și să decideți. Noi am ales să luam avionul către Pisa deoarece erau cele mai bune ore de zbor. Decolare după amiază și din România de la București și din Pisa, la întoarcere.

Călătorind cu doi copii am considerat că e mai ok așa. Plus că noi suntem din Galați, așa că din Galați până la aeroportul Otopeni a trebuit să mai luăm în considerare încă 3 sau 3,5 ore cu mașina pe drum atât la dus cât și la întors.

Cazare Toscana, Italia

Noi am ales să ne cazăm în localitatea Montecatini Terme. Este un oraș foarte frumos aflat la 35 de km de Pisa și poți ajunge efectiv foarte ușor în toată provincia Toscana, indiferent unde ți-ai propus să ajungi. Din Montecatini Terme este ușor să ajungi la:

  • Siena
  • San Gimignano
  • Lucca
  • Pisa
  • Florența
  • Genova
  • Portofino
  • Cinque Terre
  • Pescia

Montecatini Terme este un oraș înconjurat de munți, ca într-un fel de căldare. Este super, liniștit și modern (au inclusiv magazin oficial Gucci sau Rolex acolo). Poți urca și cu funicularul sus într-o piațetă unde poți bea cafea și mânca înghețată bună sau te poți da în roata în care vezi tot orașul.

Cazare Toscana în Montecatini Terme

Cazare Montecatini Terme
Montecatini Terme, Restaurant Hotel Columbia Wellness & Spa

Noi am ales o cazare care a meritat toți banii. Hotelul se numește Columbia Wellness & Spa. Deși sunt multe opțiuni de cazare în Montecatini Terme, noi am ales acest hotel și nu ne-a părut rău. Nu am avut timp să ne folosim de facilitățile de spa sau piscină, dar am avut alte beneficii.

Hotelul are un restaurant la etajul 5 care îți oferă o priveliște panoramică. Prețurile sunt foarte bune, iar în fiecare zi au un fel de meniul zilei, deoarece restaurantul este certificat Michelin din 2019. Nu are nicio stea Michelin, doar este certificat Michelin.

Pe lângă faptul că zilnic încerci tot felul de mâncăruri specifice Toscanei, gustul mâncării este foarte bun. Eu am venit cu un kg mai puțin din concediul ăsta în condițiile în care nu mi-am refuzat nimic (bine, am și mers aproape 10 Km pe jos zilnic).

Prețul la acest hotel este foarte bun. 25 de euro costau două porții, gen dacă voiai să îți iei un fel principal și un desert sau un felul 1 (paste) și un felul 2 (carne, pește etc.). Dacă vroiai 4 feluri te costa 32,5 euro de persoană și aici aveai inclus aperitivul (antipasti), felul 1, 2 și desert.

Mâncarea era excelentă, zici că eram la MasterChef. Atenție la detalii, gust incredibil și, cel mai important, era gătită corect, fără celebrii aditivi alimentari din multe restaurante românești care ne fac să ne balonăm sau să ne pice greu mâncarea după o ieșire la restaurant.

O sticlă de vin Chianti (vinul roșu celebru în Toscana pe care trebuie neapărat să-l gustați) era doar 11 euro (cred că e mai ieftin decât vinul din România la multe restaurante). Pentru copii puteai comanda paste simple, cartofi cu piept de pui sau nuggets și înghețată. Erau opțiuni.

Noi am plătit pentru perioada 22 aprilie – 29 aprilie 2022 suma de 1.370 euro pentru o cameră triplă mare cu mic dejun inclus: 2 adulți și un copil de 9 ani. Micul dejun era excelent. Îți aduceau ei la masă fructe, platouri cu semipreparate locale, ouă fierte, gem, ceai, cafea etc.

Probabil mulți ar spune că am dat mult pe cazare. Probabil așa e. Însă la banii ăștia în Florența găseai o cazare mult mai nasoală. În Montecatini Terme poți găsi cazare pentru 6-7 zile și cu 600 de euro pe noapte. Avem niște prieteni care au găsit așa și au fost mulțumiți.

Bacșiș sau Coperto

Atenție pe fiecare notă de plată dacă scrie Coperto sau nu. Coperto înseamnă bacșiș. Unele restaurante din Italia trec bacșișul pe nota de plată și nu este nevoie să mai lași tu nimic chelnerului. Alte restaurante nu trec bacșișul pe notă și atunci se cade să lași tu ceva.

Închirere mașină Toscana, Italia, costuri combustibil și autostradă

Îți recomand să cauți multe oferte de închirieri mașini înainte să iei o decizie. Noi aveam nevoie de un van în care să încăpem 7 persoane lejer și bagajele aferente măcar drumul de la aeroport la hotel și înapoi, că în restul zilelor nu căram bagaje multe cu noi.

La un moment dat nu găseam van de închiriat sub 2000 de euro și era mai avantajos să închiriem două mașini ca să încăpem și noi cu familia noastră și prietenii noștri. Însă am tot căutat și am găsit la firma Sixt un VW Caravelle cu 1.000 și un pic de euro.

Astfel s-au împărțit costurile considerabil între noi la tot: închirere mașină, taxe de autostradă și combustibil. Motorina costă la fel ca la noi în orașe. Era gen 1.80 euro în medie per litru. Să nu luați motorină de la autogrill-urile de pe autostradă. Acolo motorina e peste 2.2 Euro!

În ceea ce privește taxele de drum, nu știu să spun un cost fix per kilometru sau ceva de genul ăsta. Însă ori de câte ori intri pe autostradă în Italia obții un tichet și ori de câte ori ieși de pe autostradă trebuie să plătești. În medie plăteam cam 5 euro o intrare și 5 o ieșire.

O singură zi am avut în care am făcut un drum mai lung și am plătit vreo 11 euro la dus și vreo 10 la întors, dar, repet, depinde de cât de mult mergi pe autostradă.

Ce am vizitat noi în Toscana

Toscana este un ținut superb, cu peisaje frumoase, multe podgorii de vin și cu mâncare excelentă. Recunosc că sunt puțin îndrăgostit de zona aceasta a Italiei după această vizită și m-a ș reîntoarce oricând cu drag. Noi am avut la dispoziție 5 zile pline pentru vizite din cele 7 totale.

Am marcat pe traseul nostru Montecatini Terme (că și aici ai pe unde te plimba frumos, cum am povestit mai sus), Castellina in Chianti, Siena, San Gimignano, Florența (și pe ploaie și pe soare), Portofino, Cinque Terre, Pescia (Parcul lui Pinochio și Grădina de Fluturi), Lucca și Pisa.

Nu voi sta acum să detaliez fiecare localitate, deoarece probabil ar fi nevoie de câte un articol separat pentru fiecare, dar am să scriu câteva informații foarte pe scurt.

Castellina in Chianti

În drumul nostru către Siena am oprit într-o comună denumită Castellina in Chianti. Ne-am plimbat foarte puțin pe acolo și am mers la un restaurant din centru pentru un brunch. Era prima zi în Toscana și voiam să bem vin și să mâncăm preparate de-ale lor ca să intrăm în mood-ul de vacanță.

Castellina in Chianti
Castellina in Chianti

Nu era neapărat un must see în Toscana, dar ne-a dat vibe-ul ăla de Toscana la început de concediu. Ca și prețuri, am plătit 80 de euro pentru o pizza împărțită la 2 copii, o sticlă cu vin roșu Chianti și două platouri cu salamuri și brânzeturi la 5 adulți. 80 euro împărțit la 7 oameni e foarte ok.

San Gimignano

Până în Siena am mai făcut o oprire în San Gimignano unde ne-am plimbat și a fost destul de frumos. Dacă aveți timp vă recomand să nu ratați acest oraș.

Siena

În Siena am parcat undeva la intrare în oraș și nu a costat nimic parcarea. Ne-am plimbat tot restul zilei pe acolo, am mâncat de prânz, am gustat din celebrul Gelato și ne-am încântat privirea cu frumusețea acestui oraș.

Toate aceste 3 localități le-am făcut într-o singură zi. Însă noi avem un ritm mai susținut în grupul nostru și e posibil ca unii să considere forțat acest stil. Take your time.

Siena
Siena

Florența

Noi am vizitat Florența 2 zile. În prima zi a plouat și a fost foarte aglomerat. Acum 11 ani am mai fost două zile în Florența și era tot pe ploaie. Care erau șansele ca 11 ani mai târziu să plouă din nou? :)

Florenta pe ploaie
Florența pe ploaie

Așa că peste două zile ne-am reîntors pe soare în Florența.

Nu am eu ce să spun prea multe despre acest oraș minunat. Florența este un must see ca oraș din toată lumea, nu doar ca oraș din Italia sau Toscana. Este un oraș plin de artă, cultură și viață. Noi ne-am plimbat foarte mult prin oraș pe jos pentru a vizita cât mai mult.

Din ce am discutat cu localnicii e mai ok să mergi pe jos ca să descoperi orașul decât să iei autobuzul care face tururi, deoarece autobuzul nu intră pe străduțele pietonale. De asemenea, nu te afunda cu mașina în parcările din centru, pentru că nu găsești locuri. Mai bine parchezi la margine.

L-am revăzut pe David (sculptura) după mai bine de 11 ani și am vizitat Bazilica Santa Croce. Cam atât am făcut la interior pentru că era prea frumos afară (în ziua cu soare) ca să nu ne plimbăm peste tot. Și da, am intrat inclusiv în magazine celebre precum Luisaviaroma :)

În ceea ce privește prețurile la mâncare, acestea sunt decente și în Florența pentru că este oraș turistic și trebuie să se adapteze la bugetul oricui. În jur de 20 de euro o porție de mâncare pentru o persoană dacă alegi să mânânci la restaurant și câțiva euro un pahar cu vin bun.

Florenta
Florența pe soare

Portofino

Toate locurile vizitate au fost foarte frumoase și au avut farmecul lor, neputând fi comparate între ele, însă tind să cred că Portofino a fost locul preferat de soția mea. Trebuie să recunosc că nu are deloc gusturi rele :) Portofino este o zonă superbă, selectă și elegantă.

Când am ajuns noi nu mai erau locuri de parcare în Portofino, așa că am lăsat mașina înainte de intrarea în localitate și am mers pe jos până în punctul principal din locație. Drumul pe jos este foarte frumos pentru că treci practic prin parcul din Portofino și e o plimbare în natură.

Parcul din Portofino
Parcul din Portofino

Priveliștea este superbă, iar culoarea apei mării este deosebită. Nu degeaba a ales Simona Halep localitatea Portofino pentru o vacanță romantică alături de soțul ei prin anul 2021. Zona Portofino are un aer aparte de stil îmbinat cu priveliști frumoase.

Am ajuns în punctul central din Portofino, acel mic golfuleț cu zonă pietonală și restaurante. Am luat masa acolo la restaurant și aici trebuie să spun că nota de plată a fost cea mai mare de până acum. Vreo 380 de euro pentru 7 persoane (5 adulți și 2 copii).

Și cred că dacă ne chinuiam mai mult găseam terase sau restaurante și mai scumpe. Cu toate că nu am mâncat cine știe ce, iar prețurile erau în jur de 20-30 euro pentru o porție simplă de paste, un piept de pui cu cartofi prăjiți a fost 28 euro, 15 euro paharul cu vin și peste 30 euro coperto (bacșiș).

Nu toată lumea de la masă a ales o porție simplă de paste și atunci când te bagi să alegi specialitățile zilei sau captura zilei, prețul notei de plată va crește.

Însă a meritat această masă ca experiență și nu o zic cu părere de rău, o zic doar pentru cei care ajung să citească acest articol despre o vacanță în Toscana și aleg să facă și un drum până la Portofino. Când ajungi în Portofino este bine să vii cu buzunarul un pic mai bine pregătit :)

Portofino Ursan
Portofino
Portofino

Ce îmi pare rău este că nu am zăbovit încă vreo oră în plus prin Portofino la plimbare și admirat priveliștea, deoarece luasem bilete la acvariul din Genova cu skip the line și trebuia să ajungem și acolo la o oră fixă pentru a nu mai sta la coadă.

Acvariul din Genova

Acvariul din Genova este cel mai mare acvariu din Europa. Iar noi ne-am dus ca la pomul lăudat cu sacul. Noroc că am luat online bilete cu o zi înainte ca să sărim peste cozile de așteptare. A fost o decizie bună să luăm biletele online pentru că n-aș fi stat la cozile alea uriașe.

Experiența este una plăcută, dar cred că există și acvarii mai mișto în Europa. Foarte aglomerat la acvariul din Genova, trebuia să te înghesui ca să vezi peștii și atracțiile de pe acolo. Acvariul din Genova este o experiență peste care poți trece lejer din punctul meu de vedere.

Cinque Terre

Cinque Terre priveliste

Cinque Terre este o zonă de coastă din Liguria, în nord-vestul Italiei. Se află în vestul provinciei La Spezia și cuprinde cinci sate: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Zona asta mi-a plăcut cel mai mult și ar fi mers vizitată în 2 zile, nu în una.

Probabil ai putea vizita toate cele 5 sate din Cinque Terre într-o singură zi, dar doar dacă ai pleca de la prima oră. Recomand călduros să mergi cu trenul. Trenul se poate lua fie din Riomaggiore, adică primul sat cu care începi vizita, fie din La Spezia, localitatea mai mare din zonă.

Noi am luat trenul din gara din La Spezia pentru că citisem că nu ai șanse să găsești locuri de parcare în Riomaggiore. Stai liniștit că nici în La Spezia nu găsești ușor locuri de parcare, deoarece după ora 10-11 parcarea aia mai mare cu plată de la gară e full și nu mai are locuri.

În La Spezia am găsit o parcare normală de stradă unde puteai parca maxim 2 ore. Însă șmecheria e următoarea: descarci aplicația mobilă care apare pe tonomatul de parcare. Îți înregistrezi mașina în ea și plătești prin aplicație din 2 în două ore.

Atenție, mie nu mi-a mers niciun card cu aplicația aia de parcare din La Spezia. Nici cu Revolut, nici cu Curve, nici cu ING. Mi-a mers să plătesc doar cu PayPal, așa că ar fi bine să aveți și un cont de PayPal cu un card legat de el sau cu ceva bani pe el. E cam 2 euro pe oră parcarea.

Bun, am luat trenul din gara La Spezia pentru Cinque Terre și am coborât prima dată în Riomaggiore. Distanța între gări este de 3 sau maxim 7 minute de mers cu trenul, iar trenul vine din 15 în 15 minute în gări, deci e totul foarte ok.

Am fi putut să ne plimbăm mai mult în Riomaggioare, dar le era copiiilor foame și am zis că mâncăm în următorul sat, denumit Manarola. Acolo recunoasc că mi-a plăut cel mai mult peisajul, deși toate satele vizitate din Cinque Terre sunt superbe.

Din punct de vedere prețuri, acestea sunt foarte ok. Am mâncat la un alt restaurant certificat Michelin niște homar cu paste și prețul pentru două persoane a fost 48 de euro. Un litrul din vinul casei alb era vreo 14 euro (împărțit la 4 persoane e avantajos).

Cinque Terre restaurant

Am vizitat și Corniglia unde am urcat cred că cele mai multe scări din viața mea până undeva mai sus, iar apoi am vizitat Vernazza unde am stat pe malul mării, am băut Aperol, iar copii au mâncat gelato. Din păcate timpul nu ne-a mai ajuns ca să vizităm și Monterosso al Mare.

Dar ăsta e motiv de revenit în Cinque Terre, mai ales pentru că din toată Toscana, asta e zona care mi-a plăcut cel mai mult datorită priveliștilor, culorilor, clădirilor și atmosferei de acolo.

De reținut la Cinque Terre:

  • nu cu mașina, că e îngust și n-ai parcare
  • ia un bilet de tren de full day (e 18 euro)
  • parchează în La Spezia din 2 în 2 ore cu aplicația dacă nu găsești loc la gară
  • e bine să ai și un cont de PayPal pentru plata parcării din aplicație
  • ori începi de dimineață, ori bugetează 2 zile ca să ”guști” experiența Cinque Terre
Cinque Terre
Cinque Terre

Pescia (Parcul lui Pinochio și Gradina de Fluturi)

În ultima zi am făcut 3 obiective: Pescia, cu parcul lui Pinochio și Grădina de Fluturi, Lucca și Pisa. În Pescia se află parcul lui Pinochio, un parc foarte frumos în care copiii se vor distra pe cinste. La intrare ai tot felul de joculețe interactive și holograme, treci prin burta balenei etc.

Parcul lui Pinochio Pescia
Parcul lui Pinochio – Pescia

În parc în aer liber este o plăcere să te plimbi și să îți aduci aminte de luma fascinantă a poveștilor. Ai inclusiv o zonă de parc aventura cu tiroliană pentru copii mici, labirint în aer liber și alte locuri în care te poți plimba. Biletul ne-a costat 58 de euro ca familie de 2 adulți și un copil.

Iar în prețul biletului am vizitat și grădina de fluturi. Până să intri în grădina de fluturi, grădina în aer liber de la intrare era foarte impresionantă și plăcut de vizitat.

Gradina Pescia
Gradina Pescia

În grădina de fluturi am putut observa mai multe specii de fluturi, mai ales din aceea mari cum vezi în documentarele de la tv. Pentru copii și pentru noi a fost o super experiență.

Gradina de fluturi Pescia
Gradina de fluturi din Pescia

Lucca

Lucca
Lucca

Lucca este un punct de atracție de lângă Florența și Montecatini Terme pe care mulți ni l-au recomandat ca să îl vizităm. Este un oraș frumos unde am mâncat din nou bine și la prețuri decente (da, la al treilea restaurant certificat Michelin pe sejurul ăsta :)).

Turnul din Lucca
Turnul din Lucca

Am urcat în turnul din Lucca unde sunt plantați niște copaci sus de tot. Un fel de turn înalt cu umbră naturală inclusă :) Însă după ce ne-am obișnuit cu binele, adică cu arhitectură și vibe de Florența sau Siena, era greu să vedem orașul Lucca pe ceva wow.

Nu mă înțelege greșit, este un oraș de vizitat, care îți va da un vibe foarte bun al Toscanei, dar nu a fost wow pentru mine, ci doar frumos. Probabil că dacă îl vizitam în prima zi din sejurul nostru în Toscana, atunci mi se părea și mai frumos.

Pisa

Turnul din Pisa
Turnul din Pisa

Nu ai cum să aterizezi pe aeroportul din Pisa, să stai la 35 de km de Pisa și să nu vizitezi zona turnului din Pisa. I-am rezervat doar câteva ore dintr-o zi deoarece știam că mai multe nu sunt de făcut în zona de acolo. Poze, văzut și admirat turnul și biserica de lângă și întipărit amintiri.

Turnul înclinat din Pisa este așa cum îl vezi în toate pozele. Minunat. Deosebit. De văzut. N-am urcat în el pentru că n-am avut timp și chef și pentru că parcă am vrut să mai lăsăm loc unei experiențe viitoare în această locație cu care ne-am încheiat vacanța în Toscana.

Concluzie Toscana

Vacanta in Toscana Italia Cinque Terre

Este o zonă din Italia care te va face să te îndrăgostești de Italia. Mâncarea, priveliștea, vinul roșu Chianti, arta, cultura, experiența și vibeul acestei zone te va detașa complet într-o vacanță reușită. Recomand primăvara când nu este foarte cald, dar atenție și la vremea ploioasă de primăvară :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Vacanță în Toscana, Italia – Am fost acolo și am câteva sfaturi de călătorie și amintiri pe blog”

  1. Foarte bună prezentarea! Bine structurată,.cu multe și utile detalii și cu prețioasa și deosebita calitate de a a face să simți farmecul și atmosfera Toscanei. Plecăm și noi în grup de sapte persoane .( din trei generații!) tot în aprilie și cred că în mare parte vom alege traseele și locurile cele mai interesante si frumoase descrise de autorul articolului. Foarte bune poze, .care te transpun în frumusețea locurilor vizitate dar din care poți simți și bucuria turiștilor ,mici și mari din grupul lui Gabriel Ursan! Felicitări pentru articol.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.