UPC Wi-Free mi se pare super tare si foarte bine gandit

Din start vă spun că sunt atât client UPC, cât și client RDS. Într-o locația servicii RDS și în alta am servicii UPC. Sunt mulțumit de ambii provideri și nu vreau să se creeze vreo polemică în cadrul acestui articol. Mai ales că știu de la articolul ăsta cât de departe se poate ajunge cu discuția în câmpul de comentarii :)

Vreau doar să vă spun că serviciul UPC Wi-Free mi se pare super tare și e foarte bine gândit. Da, știu, îmi veți spune că și RDS are Digi Wi-Fi, dar în cazul acelui serviciu știam că trebuie de fiecare dată să cauți hotspot-ul Digi și de fiecare dată să te autentifici cu numele tău de utilizator (sau codul de client, nu mai știu exact). Adică, trebuia mereu să fii tu atent la treaba asta. Acum nu știu dacă lucrurile s-au schimbat. Vă rog să-mi spuneți.

La UPC Wi-Free treaba pare mult mai simplă. Mai exact, odată ce ai activat serviciul (trebuie să intri pe contul tău online sau să-ți faci unul dacă nu ai și să-l activezi de acolo) intri de pe dispozitivele wireless și te conectezi o singură dată la rețeaua UPC Wi-Free. Dispozitivul tău (să zicem smartphone) va reține userul și parola și se va conecta automat la o rețea UPC Wi-Free ori de câte ori va fi în aria de acoperire a acesteia. Aria de acoperire a unei rețele UPC Wi-Free se poate extinde mai peste tot la nivelul unui oraș mare unde sunt abonați UPC.

Ce se întâmplă de fapt? Odată activat serviciul, cei de la UPC creează o rețea publică separată și securizată cu ajutorul routerului tău. Am subliniat separată pentru că mulți ar putea crede că oamenii se conectează la rețeaua ta de acasă și că vor găsi mai devreme sau mai târziu să spargă sistemele de securitate și să-ți fure prețioasele tale date personale. Deci, nu, nu se întâmplă asta. Chill.

Mai exact, cei de la UPC activează o bandă separată pe modemul tău, ca să nu-ți afecteze nici viteza și nici securitatea rețelei proprii (cele două rețele sunt independente una față de cealaltă). Tu vei continua să navighezi pe rețeaua ta privată la tine acasă, nu pe UPC Wi-Free. E și normal, pentru că acasă ai o conexiune mult mai bună decât îți oferă un UPC Wi-Free.

Așa cum ziceam, după prima autentificare (pe care da, o faci de acasă ca să se salveze parola pe device), dispozitivul tău mobil se va conecta automat la UPC Wi-Free ori de câte ori găsește disponibilă această rețea în România sau chiar în lume, la toți cei care au activat serviciul (exact ca și tine). Ei zic că în acest moment ar exista peste 200.000 de hotspot-uri în România și alte 5,2 milioane în întreaga lumea (probabil prin parteneriate Wi-Free). În plus, se laudă cu cel mai înalt nivel de securitate a unei rețele Wi-Free (cu certificat de securitate), deși pe mine nu mă mai pasionează de mult acest lucru de când folosesc Bitdefender pentru mobil, care oferă protecție atunci când folosesc rețele Wi-Fi necunoscute. Apropo, atunci când vă conectați pentru prima dată la UPC Wi-Free, la username băgați adresa de email de la contul my.upc, nu codul de client.

În rest, eu nu știu ce tehnologie stă în spatele acestui proces și sincer să fiu nici nu mă pasionează prea mult. Conceptul e bun, idee e tare și asta am lăudat în articol. Rămâne de văzut disponibilitatea reală în mai multe locații și felul cum ”se mișcă” netul pe UPC Wi-Free unde înțeleg că ar fi 10 Mbps pe download.

Securitate UPC Wi Free

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „UPC Wi-Free mi se pare super tare si foarte bine gandit”

  1. Aduc si eu cateva completari pentru ca la primele teste nu am reusit sa ma conectez, insa dupa ce am urmat corect acesti pasi mi-a iesit din prima:
    1. Daca nu ai cont pe my.upc.ro trebuie sa-ti faci
    2. In contul de my upc cauta sectiune Wi Free si acolo setezi o parola diferita de ce a contului my upc
    3. Datele de conectare la retea vor fi asa: la user se foloseste emailul cu care te loghezi in my upc, iar la parola, este cea setata la punctul 2 (in sectiunea Wi Free) si care asa cum am spus difera de cea a contului my upc
    4. Trebuie sa faceti cateva setari avansate la placa de retea, respectiv la android/IOS urmarind tutorialele realizate de companie bitly.com/tutoriale_UPC

    Succes!

    Răspunde
  2. Ar fi “super tare și e foarte bine gândit” dacă ar funcționa.

    1. Pentru Windows 7 sunt necesare configurări manuale ale plăcii de rețea. (înteleg de ce, au sacrificat fiabilitatea pentru securitate);
    2.După ce în sfârșit reușești să te conectezi, din două în două minute cade internetul! (am încercat din mai multe locații, aceiași problemă).

    Când o să rezolve stabilitatea conexiunii o să fie un serviciu cu adevărat “bine gândit”!

    Răspunde
  3. Daca iar apare rahatul ala de Ciprian Florea si la articolul asta m-am convins. Doar el e disperat dupa UPC si fizic posibil nu-mi dau seama ce naiba are cu RDS. Stai linistit, il stiu bine de la articolul trecut in care ai scris despre UPC.

    Răspunde
    • Gigi, hai să ne asumăm identitatea cu un mail valid măcar și după aia jignim oameni. Că așa e frumos. Ciprian a adus argumente la articolul trecut. Sunt bune sau rele, și-a asumat identitatea. Iar o identitate asumată e un plus în orice polemică vrei tu. Just my case.

      Răspunde
      • Hai sa ma bag si eu in hora ca e loc. Deci UPC-ul are cred cel mai bun uptime si cea mai stabila viteza dintre toti providerii care i-am folosit pana acum atat in Galati cat si in Zalau. Iar referitor la RDS chiar zilele trecute m-am trezit cu o placinta servita de ei la un client de-al nostru situat intr-o comuna de la tara. Clientul respectiv are in dotare mai multe statii de lucru plus ceva copiatoare legate in retea si vreo 2 multifunctionale puse tot in lan. Si oamenii aia simpli si putin habarnisti de la tara avusesera un provider de net no-name, local care avea un uptime penibil cu o viteza tot penibila. Si au zis ei dupa mintea lor hai sa ne luam net de la cineva care e profi. Au ales RDS. Au facut contract. Si vin aia de la RDS si le pun intr-o dupa masa net la punctul de lucru, si se cara de-acolo. A doua zi, supriza, nu le mai mergeau imprimantele, nu puteau oamenii sa-si faca treaba, nu puteau sa listeze un rahat de pagina. Suna la RDS, pt ca ei au fost ultimii care si-au bagat nasul pe la ei prin ograda. Au primit niste raspunsuri bizare cum ca trebuie sa ia legatura cu Bucurestiul (?!) si ca nu e treaba RDS-ului in privinta imprimantelor (corect). Clientul a apelat la noi in speranta ca putem sa-l ajutam cu ceva. Si ma deplasez la ei si constat ca desi nu era treaba RDS-ului, meseriasii lor le-au scos din functiune doua routere vechi care deserveau reteaua interna si le-au inlocuit cu un altul care le dadea IP-uri publice la toate statiile de lucru (?!?!), ignorand complet pericericele din retea care ramasesera cu IP-uri din clasa C. Mi-a picat fata. Zic “ba, astia care au facut treaba asta, sunt habarnisti sau incompetenti”. Le explic oamenilor ce s-a intamplat. Astia se lumineaza, pun mana pe telefon si ii cheama pe RDS-isti la sediu ca sa clarifice situatia. Si cum probabil ghiciti singuri, reprezentantii RDS nu erau habarnisti (logic!) doar ca au incercat marea cu degetul si-i pusesera pe aia sa-si faca 16 contracte de furnizare net intr-un singur punct de lucru.

        Răspunde
  4. Am internet de la UPC aici unde stau in chirie. Aflasem de metoda asta de la Luci Florescu insa inca nu am incercat-o. Trebuie sa imi fac un cont.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.