Ce rol are untul în viața mea și bat pariu că ai mâncat și tu asta…

Plin de transpirație și murdar pe la tâmple alergam către blocul meu iar din spate mă urmăreau încă 3-4 băieți. Mă împiedic de bordura de la scara 1 și aproape cad reușind totuși să mă țin…

Din urma mea ceilalți băieți mă ajung și îmi strigă…

Hai mă mai repede că a venit tanti cu pâinea cu unt și cu zahăr!

Aveam în jur de 8 ani și copilăream în Micro 39, un cartier de la marginea Galațiului care îmi este foarte drag și acum pentru toate amintirile avute acolo în copilăria mea.

Cei de la Kerrygold m-au provocat să povesestesc ce înseamnă untul pentru mine și ce rol are untul în viața mea așa că prima amintire care mi-a venit în cap a fost asta…

Pâine unsă cu unt și cu zahăr presărat din belșug pe deasupra.

Dacă ai peste 25-27 de ani cu siguranță îți amintești de acest desert minunat care reprezenta o gustare pe cinste în pauzele de la joacă în care veneai ud leoarcă și murdar la tanti vecina…

Tanti vecina care venea pe la 11:00 dimineața și ne aducea câteva felii de pâine cu unt și cu zahăr presărat pe deasupra. Numai cât mă gândesc la treaba asta îmi lasă gura apă…

Dar mai era ceva. Pâine cu unt și cu sare presărată deasupra. Asta am început să mănânc când am crescut un pic mai mare și gusturile mi s-au mai schimbat.

Acum haideți să înghițim în sec privim împreună poza aceasta înainte să vă zic tot…

Unt Kerrygold uns pe paine

Care e partea mai speciala cu untul Kerrygold?

Păi, are trei mari avantaje care m-au convins și de aceea abia aștept să ajung la un hypermarket și să cumpăr două pachete de unt Kerrygold (îmi este deja foame când scriu acest articol).

  • Untul Kerrygold provine de la vaci irlandeze grass feed (explic imediat)
  • Îl poți întinde pe pâine la 5 minute după ce l-ai scos din frigider
  • Gustul îți aduce aminte de untul de casă, pe care-l consumai în copilărie

Un pachet de unt Kerrygold sărat pentru mine și un pachet de unt Kerrygold nesărat pentru Sara și Irina. Mai ales că Sara mănâncă foarte des pâine cu unt dimineața. Așa arată pachetele.

Fiică-mea (4 ani) preferă pâinea ușor prăjită unsă cu un strat mediu de unt. Până acum îi luam diverse sortimente de unt BIO de la raftul verde al supermarketurilor.

Însă o să-i iau Kerrygold nesărat pentru că mie cel puțin mi se pare mai sănătos. De ce? Vă povesteam de termenul grass fed și de vaci irlandeze. Hai să vă explic.

Ce înseamnă grass fed și ce legătură are cu vacile?

Animăluțele de mai jos sunt niște vaci irlandeze care se hrănesc cu iarbă 11 luni pe an. Apropo, știați că și vacile dezvoltă prietenii în cireadă alegând să petreacă timp cu 3-4 vaci preferate?

Vaci irlandeze grass fed

Probabil nu ați observat cu atenție că am spus vaci care se hrănesc 11 luni pe an cu iarbă.

În mod normal, vacile din țări cu un climat precum al nostru se hrănesc cu iarbă aproximativ 7 luni pe an, urmând ca restul de 5 luni să fie hrănite cu fân (în anotimpurile reci când nu e iarbă).

Iarba e mai bună!

– citat de Gabriel Ursan

Vacile irlandeze din laptele cărora se fabrică untul Kerrygold se hrănesc 11 luni pe an cu iarbă și doar o singură lună cu fân, fapt care face ca laptele să fie mai bun, mai de calitate.

Doar priviți culoarea untului ăsta cremos de la Kerrygold. Nu m-oi pricepe eu atât de tare într-ale bucătăriei, însă un pasionat va sesiza imediat calitatea superioară.

Unt cremos Kerrygold

Pentru că sunt genul de persoană căreia îi place să facă cercetări înainte să cumpere și să recomande ceva mai departe cititorilor, m-am documentat un pic pe internet înainte.

Și am dat peste blogul Live Simply, unde Cristinn Marr, autoare care promovează viața simplă și sănătoasă, a testat mai multe tipuri de unt sănătos și a scris acest articol prin anul 2013.

Puteți citi tot articolul, dar pe scurt concluzia ei este că va consuma untul Kerrygold în continuare din două motive: 1. E bun la gust și 2. Vacile sunt hrănite cu iarbă verde de calitate.

Apropo, știai că vacile sunt animale extrem de curioase și investighează totul în jur?

Vaca irlandeza grass fed Kerrygold
Salut, mie îmi place iarba!

Am mai aflat și că se găsesc prin unele magazine din România și alte sortimente de produse Kerrygold, precum brânză Cheddar, Cheddar roșu smooth & mild sau unt cu usturoi și ierburi.

Dacă reușesc să găsesc ceva unt Kerrygold în seara asta când merg la cumpărături revin cu un nou articol în care vă povestesc cum îl devorez pe o felie de pâine ușor prăjită.

Până atunci, vă invit să urmăriți pagina de Facebook KerrygoldRomania pentru că au foarte multe poze, idei de rețete și informații interesante despre fabricarea untului lor cremos.

Uite, v-am cules eu niște exemple de rețete realizate cu untul Kerrygold ca să vedeți la ce tip de conținut vă puteți aștepta dacă urmăriți pagina lor de Facebook.

Cartofi noi copti la cuptor cu unt Kerrygold
Cartofi noi copti la cuptor cu unt Kerrygold – asta e preferata mea!

Plus câteva idei care să vă inspire sau la care să vă lase gura apă…

Dacă ai apucat să guști sau să gătești folosind untul Kerrygold sunt foarte curios să aflu și părerea ta. Lasă-mi un comentariu la acest articol ca să afle și alți pofticioși cum e…

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

14 comentarii la „Ce rol are untul în viața mea și bat pariu că ai mâncat și tu asta…”

  1. Femeia mananca orice cu unt – Salam, pateu, gem. Eu prefer sa-l halesc fie pe paine cu rosii, fie in negrese/torturi cu ciocolata amaruie :D

    Răspunde
    • Normal că unt vs. margarină = unt. Va câștiga mereu. Dar nu m-ai convins cu al tău comentariu. Cred că nu ai citit tot articolul. Și eu prefer produsele românești, dar trebuie să am o logică în spate.

      1 + 1 fac 2.

      O vacă care mănâncă 7 luni iarbă și 5 luni fân uscat cum se compară cu o vacă care mănâncă 11 luni iarbă și doar o lună fân uscat? Chestii de gen…

      Răspunde
  2. Vezi ca au la Auchan in Galati. Am luat cu Ciprian si mereu folosim. Tu abia acum ai descoperit untul asta frate?

    Răspunde
      • Te asteptam la o bere si la o mamaliga corespunzatoare facuta cu unt si sare rosie, nu cu ulei si semnul crucii inanite :))))

        Răspunde
        • Tu chiar vrei să postez mâine rețeta mea secretă de mămăligă, nu? Rețeta mea de… 4 cu apă, 1 cu mălai, un cub mare de unt, un pic de sare și mestecat mult la îceput până se ”desface” mălaiul în apă și începe să arate ca o pastă de porumb la prima strigare? Gata, am potstat-o :)

    • Lasă că și Irina îmi zice la fel. Deja a luat pâine toast ca să mâncăm cu unt mâine. Dimineață va fi show de savoare la noi, dar eu sigur nu mă pot abține să nu pun puțină sare ;)

      Răspunde
  3. Am doi copii de 5 respectiv 10 ani și sunt înnebuniți după untul pe pâine cu sare. Interesant ar fi fost ca în articolul tău sa găsesc informații dacă acest produs este benefic copiilor pentru creșterea lor și anume cum. Totuși citind articolul tău m-ai convins sa îl încerc și eu și sper sa revin cu un reviens după degustarea lui!

    Răspunde
    • Am căutat în seara asta în Carrefour Galați la mall, dar n-am găsit. Voi discuta cu ei să văd de unde se poate cumpăra în Galați că m-au m-ai abordat vreo doi prieteni pe Facebook după ce au citit articolul.

      Legat de sare și copii, eu nu sunt nutriționist, dar sunt părerist :) Eu consider că multă sare nu e bună, dar din când în când o felie de pâine prăjită unsă cu unt și cu puțină sare deasupra nu face rău dacă este consumată ocazional.

      Răspunde
    • cauta keto diet si vei afla foarte multe lucruri legate de grasimile sanatoase (cum ar fi cele din unt) si o sa te convingi daca untul este bun pentru copii.
      Grasimile de acest gen sunt foarte bune pentru toata lumea nu doar pentru copii.
      Celulele organismului au nevoie de colesterolul bun (cel din unt s.a.m.d) din alimente.
      Concluzia personala este ca tot ce este in exces dauneaza, inclusiv apa. Daca organismul tau cere sa ii dai apa, fa-o, daca nu, NU.
      Personal nu ma ghidez dupa chestii de genul CONSUMATI ZILNIC 2 LITRII DE APA pentru a fi sanatos….asta e o idiotenie, atata timp cat organismul meu spune ca vrea un pahar cu apa, atata ii dau atunci cand imi cere.
      Asa ca sarea de pe felia de paine cu unt este irelevanta atata timp cat fiecare foloseste atata sare cat ii cere organismul, nu neaparat papilele gustative :).
      Succes, spor si sanatate.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.