Un router ieftin şi bun

D-Link N300 este cu siguranţă un router ieftin şi bun. Am avut ocazia să-l testez câteva zile şi mi-a creat o impresie foarte plăcută, având în vedere preţul său foarte mic.

Imediat ce vezi cutia, îţi dai seama că ai în ea un potenţial produs bun. Zic asta pentru că inspiră încredere, însă nu merită să confundăm marfa cu ambalajul. Să vedem caracteristicile acestui router, în mare.

  • standard Wi-Fi 802.11 n – compatibil şi a/b/g
  • 4 porturi LAN RJ-45 pentru conectarea cu 4 calculatoare prin cablu
  • 1 port WAN RJ-45 pentru intorducerea sursei de internet de la provider
  • rată de transfer 10/100 Mbps
  • 2 antene externe cu 2 x 2.4GHz
  • până la 300 Mbps rată de transfer pe wireless

Pachetul conţine routerul, un scurt cablu cu mufe RJ-45 necesar configurării iniţiale, transformatorul cu cablul de alimentare, un suport pentru poziţionarea routerului în plan vertical, buline de cauciuc care se montează pe suport oferind stabilitate şi aderenţă acestuia, un CD care te va ajuta la configurare şi nelipsitul manual de utilizare.

Continut pachet d-Link N300

În cazul în care eşti un utilizator cât de cât familiarizat în configurarea unui router wireless, tot ce trebuie să faci e să conectezi cablul de net de la provider în portul WAN şi cablul din pachet într-un port LAN. Celălalt capăt al cablului conectat la portul LAN se va conecta la un laptop sau la un computer. Eventual dă disable la placa de reţea wireless de pe computer ca să nu fie probleme la configurare. Apoi, tastezi în browserul de internet 192.168.0.1 sau 192.168.0.100 şi vei intra rapid în meniul de configurări după ce introduci userul “admin” şi la parolă laşi spaţiul gol.

Mai departe, îţi vei configura routerul wireless în funcţie de providerul de internet pe care îl ai. Dacă ai RDS, cel mai probabil conexiunea se realizează prin PPPoE, adică trebuie să introduci userul şi parola furnizată de ei. Dacă ai alt provider de net, gen UPC, configurarea e şi mai simplă deoarece ei oferă net în modul DHCP. Indiferent de unde ai net, recomandarea mea este să pui un pic pauză la firewall-ul computerului tău cât configurezi routerul wireless şi să dai disable de tot la firewall-ul din router (din setările acestuia).

Dacă ţi se pare grea operaţiunea asta, foloseşte-te de CD-ul din pachet. Acesta va rula automat un expert de configurare unde doar trebuie să introduci datele solicitate şi să tot apeşi butonul next până la finalizarea configurării. În mai puţin de 5 minute ar trebui să ai net wireless în casă fără probleme.

Eu am un apartament de aproximativ 50 mp suprafaţă utilă. Am avut semnal oriunde în casă, atât pe smartphone-uri/tabletă, cât şi pe laptopuri. Menţionez că am conectat simultan la router 2 laptopuri, o tabletă şi 3 smartphone-uri. În total, s-au servit 6 dispozitive de reţeaua wireless şi totul a funcţionat excepţional.

În plus, routerul oferă fără probleme simultan rate de transfer diferenţiate. Spre exemplu, pe tabletă şi pe două smartphone-uri, m-am conectat pe standardul N, mult mai rapid. Laptopurile şi unul dintre smartphone-uri fiind mai vechi, nu am decât standard G la ele, însă routerul a servit fără probleme net la toată lumea, fără să apară interferenţe sau crash-uri.

Dacă eşti în căutarea unui router ieftin şi bun sau în căutarea unui router cu două antene, poţi să te bazezi fără griji pe D-Link N300. Routerul wireless D-Link N300 este disponibil în oferta eMAG pentru preţul de 119,99 lei în acest moment, dar pentru a verifica preţul actualizat (în cazul în care apar schimbări), aveţi la dispoziţie acest link. De asemenea, poţi verifica şi alte oferte de routere wireless în stocul eMAG aici.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

3 comentarii la „Un router ieftin şi bun”

    • Salut Zoltan! Nu stiu daca ajunge hakerul pana la mine ca sa preia controlul computerului :). Eu pe langa firewall-ul routerului, obsinuiesc sa deazactivez si UPnP pentru ca pe langa faptul ca provoaca acea vulnerabilitate, poate provoca si “neintelegeri” in retea :). Deci, solutia este dezactivarea UPnP din setari si cam asta e.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.