Orice aș face, îmi amintesc cu drag de zilele de școală. Cu toate astea, mi-e imposibil să nu realizez căt de mult s-au schimbat lucrurile.
Mai ții minte calculatoarele din laboratorul de informatică? Ni se păreau OZN-uri!
Chiar îmi amintesc că procesorul era tactat la 133 de Mhz și avea un buton „TURBO” care-l făcea să gândească mai rapid: 266 Mhz.
Dar prezentul este complet diferit. Dacă în copilăria noastră singurul ecran din casă era televizorul cu tub, acum avem cu toții ecrane multiple.
Uite-te în jur și vei realiza că marea majoritate a timpului o petreci cu ochii în ecran. Chiar acum fix asta faci.
Ei bine, pentru cei mici lucrurile sunt fix la fel… doar că există o diferență: ei așa au crescut.
Știu, ai tinde să spui că ăsta e un lucru rău. Dar cred că trebuie să privim lucrurile puțin altfel:
- Internetul îți oferă acces la cantități nelimitate de informație;
- Ecranele ne permit să păstrăm legătura între noi cu ușurință;
- Informația începe să nu mai fie prezentată inginerește, ca în manualele clasice;
- Poți interacționa cu informația, iar anumite cunoștiințe sunt mai ușor de dobândit.
Școala viitorului?
Din punctul meu de vedere, tehnologia va avea un rol din ce în ce mai important în viața de zi cu zi a copiilor. Deja tind să cred ca e mai simplu să deschizi un Word din Google Drive și să notezi ceva decât să scrii, efectiv, cu pixul pe foaie.
Și semnele sunt deja aici. Nu cu mult timp în urmă vă ziceam despre platforme de e-learning construite chiar de către români.
Evident, rata de penetrare a Internetului – și a informației, automat, nu este la fel de mare la sate în comparație cu cea de la orașe.
Tocmai din motivul ăsta, mi se pare absolut excelent ceea ce face Fundația Orange prin programul Digitaliada!
Uită-te la clipul de mai sus și măcar încearcă să realizezi că unii dintre copiii ăia nici măcar nu visau să învețe de pe o tabletă. E o realitate de care nu ne putem ascunde, căci unii copii se bucură doar pentru că părinții lor își permit să-i trimită la școală.
În fine, Digitaliada e faină pentru că oferă acces. Sunt ferm convins că nu există părinte în lumea asta care nu și-ar dori să-i poată oferi copilului tot ceea ce are nevoie pentru a realiza ceva în viață. Dar unii chiar nu pot, nu au.
În fine, revenind la educație, sunt ferm convins că realizezi la fel de bine ca mine faptul că orice copil e concentrat atunci când stă cu ochii în tabletă/telefon și face ceva. Că e joc, că e un clip pe YouTube, că e un desen animat pe Netflix, sau că vorbește cu prietenii, mare parte din universul său se învârte în jurul acelui ecran.
Așa că de ce să nu folosească timpul ăla pentru a învăța mai mult, mai ușor, intuitiv?!
Digitaliada.ro este o platformă cu materiale digitale educaționale lansată printr-un proiect pilot, derulat între 2016-2017. Rezultatele chiar au fost excelente – nu, nu mă refer la rezultatele pe care le-a obținut Fundația Orange, ci efectiv rezultatele copiilor.
În ediția pilot au participat 10 școli gimnaziale de la sate, 1.000 de elevi și 30 de profesori. Cel mai palpabil rezultat a constat în faptul că 25% dintre copiii de la clasele VI-VIII și-au mărit media la Matematică cu aproximativ un punct. Surprinzător, acest lucru s-a întâmplat datorită tehnologiei și materialelor digitale.
Școlile care vor participa la Digitaliada în anul școlar 2017-2018 au fost alese prin concurs. De data asta vor fi implicate 30 de școli de la sate, 82 de profesori și 3.400 de elevi cărora li se vor oferi 826 tablete, 31 de laptopuri, 28 de videoproiectoare și ecrane de proiecție.
Jos pălăria, bravos!
La final, adaug și clipul ăsta, care mi-a plăcut tare mult:
Imi doresc foarte mult sa se schimbe invatamantul la noi in tara si sa se implementeze tehnologii moderne pentru elevi si studenti.
Va fi o scoala tehnologizata.