Toxina botulinica, cunoscută și sub numele de botox, are mai multe întrebuințări și unele dintre ele te-ar putea surprinde. Însă una dintre întrebuințări nu e nici pe departe cea despre care spune foarte multă lume.
Botox este pentru toxina botulinica ce este Adidas pentru pantofii sport. Adică brandul a fost atât de puternic încât a dat numele unei categorii.
De asta vei găsi destul de des exprimarea ”Botox” în loc de ”toxina botulinica”, cum găsești destul de des și exprimarea ”adidași”, în loc de ”pantofi sport”.
Înainte de vorbi la ce e bună toxina botulinica, hai să vedem ce este de fapt toxina botulinica, ca să înțelegem substanța și beneficiile ei.
Definiție toxina botulinica
Toxina botulinica (Botox) este o neurotoxină de natură proteică, fiind o exotoxină de origine bacteriană, care acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi.
Toxina botulinica este produsă de Clostridium botulinumcare în trecut era deosebit de periculoasă prin intoxicații alimentare.
Nu te speria, în prezent este folosită în diluții mari în medicină ca medicament relaxant muscular. Doza letală LD50 la om este de 30 picograme/kg sau ca injecție subcutanată de 3 nanograme/kg greutate corporală și nimeni nu-ți va injecta cantitatea asta nici măcar în mod accidental.
Totuși, este important de știut că toxina botulinica este în prezent cea mai toxică substanță cunoscută, urmată de toxina tetanică produsă de Clostridium tetani.
La ce NU se folosește toxina botulinica
Acum că ai aflat despre ce este vorba, vei ști că toxina botulinica nu se injectează în buze. Și cu ocazia asta ori vei da share acestui articol, ori vei informa și alte persoane când vei avea ocazia.
Da, cuvântul Botox are în componența sa cuvântul ”Bot”. Și multă lume (în general cei care nu sunt de acord cu aceste injectări estetice) are expresii de genul ”Și-a bagat Botox în buze”, ”Și-a umflat buzele cu Botox” ș.a.m.d.
Nimic mai greșit!
Botoxul (toxina botulinica) NU se injectează în buze. După cum scriam și mai sus, toxina botulinica blochează impulsurile transmise prin nervi de la creier la mușchi. Adică oferă un efect de semi-paralizie temporară zonei injectate. Cu siguranță nu și-ar dori nimeni o astfel de semi-paralizie a buzelor, nu-i așa? :)
Pentru buze se poate folosi acid hialuronic, grăsime proprie sau silicon. Din punctul meu de vedere cea mai ok și safe procedură de mărire a buzelor sau de contur a buzelor este augmentarea cu acid hialuronic. Dar despre injectarea buzelor am vorbit pe larg în acest articol (inclusiv și despre riscuri).
La ce se folosește toxina botulinica
Dacă nu la mărirea buzelor, la ce se folosește toxina botulinica atunci?
Toxina botulinica se folosește pentru tratamente estetice de reducere a ridurilor și tratarea transpirației excesive.
Detaliem imediat și zonele de injectare a toxinei botulinice, dar hai să afli ceva foarte important mai întâi.
Ce branduri de toxina botulinica există
Principalele branduri de toxina botulinica sunt:
- Botox
- Aneurin
- Dysport
- Xeomin
- Vistabel
După cum vezi și îngroșat mai sus, Dysport și Vistabel sunt brandurile pe care noi le recomandăm ca fiind de încredere în România. Botox, ca brand, nu este disponibil legal și oficial în România, iar dacă vreun medic îți promite că îți injectează Botox ca în fiola de mai jos…
… fugi de acolo. Cu siguranță nu știi ce se poate afla în acel flacon de Botox, deoarece nu îți va putea arăta actele de proveniență și certificatul de conformitate conform legilor române în vigoare. Cel puțin nu acum. Dacă între timp brandul Botox de toxina botulinica va deveni disponibil în România, voi face update la acest articol cu modificările de rigoare.
Până atunci, opțiunile safe și de calitate pentru toxina botulinica injectată în siguranță în România sunt Vistabel și Dysport.
Utilizarea toxinei botulinice în tratarea ridurilor
Toxina botulinica se injectează mai multe zone ale feței cu scopul tratarii ridurilor, în mod special a ridurilor de expresie. Zonele complete de injectare a toxinei botulinice sunt:
- ridurile de pe frunte (crestăturile de pe frunte)
- glabelă (glabela este zona dintre sprâncene)
- sprâncene (pentru tratarea sprâncenelor căzute)
- bunny lines (”liniile de iepuraș” ce se formează în partea superioară a nasului)
- laba gâștei (ridurile din colțul exterior al ochilor)
- liniile buzelor
- gât și linia mandibulară
- bărbie
- scrâșnitul dinților (da, se poate folosi toxina botulinica și pentru asta)
Bruxism este denumirea științifică pentru ”scrâșnitul dinților”. Bruxismul este un automatism masticator prin mișcări bruște și repetate în timpul somnului. Botoxul relaxează mușchii, și deși tratamentul scrâșnitului din dinți este unul experimental, s-au înregistrat ameliorări și rezultate foarte bune la unii pacienți.
Acum că ai aflat și o utilizare mai neobișnuită a toxinei botulinice, iată și o imagine cu toate zonele în care se poate injecta toxina botulinica, ca să-ți faci și o idee vizuală asupra acestui subiect.
Utilizarea toxinei botulinice în tratarea transpirației excesive
Transpirația excesivă poate fi o problemă destul de apăsătoare. Statisticile arată că 3% dintre români se confruntă cu această problemă. Botoxul, sau, mai corect spus, injectările cu toxina botulinica te pot ajuta să scapi de problema transpirației excesive.
Transpirația excesivă poate fi tratată cu botox în zone precum axile (sub-braț), palme și tălpi.
Cât durează efectele toxinei botulinice
După injectarea cu botox, efectele estetice durează între 3 și 6 luni. Variața depinde de mai mulți factori precum vârsta, gravitatea problemei și genetica fiecărui pacient.
De câtă toxina botulinica voi avea nevoie
Dacă te-ai hotărât să-ți faci o injectare cu toxina botulinica să știi că nu ești singura persoană din România care apelează la acest tratament. Din ce în ce mai multe persoane realizează această procedură, iar injectările de întinerire nu mai sunt de mult un subiect tabu în România.
Dacă ești la prima injectare, trebuie doar să alegi o clinică decentă și curată în care să-ți realizezi procedura de injectare. Deși nu este legal, realitatea din teren pe care o cunoaștem arată că injectările cu toxina botulinica se fac și în locații mai puțin amenajate, precum în coafoare sau saloane mai obscure. E vorba de sănătatea ta la urma urmei, iar prețul nu ar trebui să fie niciodată un impediment atunci când faci alegeri legate de sănătate. Alege în cazul acesta o clinică respectabilă unde să-ți faci injectarea.
Toxina botulinica se măsoară în număr de unități, iar un flacon are 50 de unități. În imaginea de mai jos vei putea observa numărul de unități recomandate pentru fiecare zona a feței tale, astfel încât să-ți faci o idee legată de câte zone îți poate face un medic specialist cu un flacon de 50 de unități.
Cât costă injectarea cu Botox?
O injectare cu un flacon de toxina botulinica de 50 de unități are un preț care pornește de la 1.300 lei, însă prețul depinde de fiecare clinică și medic în parte. În acest preț de referință este inclusă atât substanța cât și prestația medicului specialist care va realiza injectarea cu botox.
Dacă cauți un preț sau o promoție la toxina botulinica, poți apela cu încredere la rețeaua de clinici aBeauty Clinique. Sunt cea mai mare rețea de clinici de estetică facială și corporală neinvazivă și minim invazivă din România, iar în acest moment au clinici în orașe precum București, Brașov, Constanța, Galați, Iași și Timișoara. Vezi aici prețul pentru toxina botulinica.
Articolul meu se încheie aici. Dacă ți-a plăcut, dă-i un share pe rețelele de socializare sau trimite-l în privat unei persoane dragi. Astfel vei ajuta la promovarea unor informații de calitate în mediul online.
Nu am stiut acest lucru! Medicii nu o sa iti spuna niciodata lucrul acesta :)
Un articol de care noi,cele interesate de frumusete si de cum am putea „opri timpul in loc”,aveam nevoie.Nu gasesti prea multi medici dispusi sa iti ofere atatea informatii.Multumesc si astept articole la fel de interesante despre acest domeniu magic.