Tot Facebook e vinovat și de prezența la vot. Nu.

Eu sunt apolitic și voi fi o bună perioadă de timp și de acum încolo. Însă am votat mereu de când am drept de vot și o voi face în continuare. De asemenea, niciodată nu m-am dat în lături din a face ceva bine pentru societate dacă mi-a stat în putere. Fără să fac mare tam-tam pe treaba asta sau să scot ochii cuiva. Adică, noi tinerii nu ne dăm în lături de la a face lucruri chiar dacă suntem acuzați pentru faptul că nu le facem. Nu băgați pe toată lumea în aceeași oală.

Dar nu e vorba de asta acum. Acum e vorba de Facebook. Tinerii sau utilizatorii de Facebook de orice vârstă sunt acuzați că nu au făcut mare lucru. Că primăriile sau consiliile locale nu se câștigă pe Facebook. Corect, destul de corect.

Sunt de acord cu faptul că primăriile sau consiliile locale nu se câștigă doar online. Dar vreau să conștientizați că în online există riscul de a vă afla într-o bulă. O bulă de încredere sau de putere pe care credeți că o aveți sau credeți că există. Rețelele sociale există pentru a vă apropia de oameni cu aceleași pasiuni, hobby-uri, job-uri, valori etc.. Iar oamenii ăia sunt puțini la număr. Mai puțini decât ați crede voi. În realitate, sunt foarte mulți cărora nu le pasă de bula voastră sau pur și simplu nu știu de bula voastră.

Tocmai de aceea consider că un blog (a cărui prelungire se află în rețelele sociale – acestea fiind un mijloc, nu un scop) e mult mai puternic. Dacă vrei să spargi bula de confort psihologic pe care ți-o oferă o rețea socială fă-ți un blog și susține un blog. Vei descoperi mult mai mulți oameni cu păreri foarte diferite. Dar și asta e o altă poveste. Nu discutăm de asta acum.

Revenind la Facebook. Nu domnilor, tinerii ”frumoși și liberi”, așa cum vă place vouă să îi puneți între ghilimele, nu au sabotat votul. Cine a avut urechi să asculte a auzit. Cine a avut ochi să vadă a văzut. Tot ce ați avut de spus. Și apoi au luat decizii.

Numai că toți prietenii voștri de pe Facebook nu reprezintă majoritatea. Ba mai mult, dacă au citit sau văzut ceea ce ai postat nu înseamnă că sunt de acord și că vor acționa în consecință. Din ce motive? Nu știu. Fiecare cu motivele sale. Dar nu mai trăiți în bula aia în care credeți că dacă ați zis ceva pe Facebook se va și întâmpla. Este bine să faceți asta. Creează un fel de presiune media, un fel de presiune de tip nou. Nu tăceți din gură niciodată dacă aveți ceva de spus. Dar faptul că o spuneți nu înseamnă că oamenii o să și facă ca voi.

Asta unu la mână. Doi la mână. Dacă ceva nu s-a întâmplat așa cum ați crezut voi înseamnă că ori nu ați fost suficient de convingători, ori oamenii chiar nu au văzut mesajul vostru. În concluzie, nu mai dați vina pe oamenii de pe Facebook care cu un like au crezut că rezolvă tot. Ăia care au aceleași valori ca și voi au mers și au votat. Restul probabil că nu. Cu siguranță i-ați influențat pozitiv sau negativ pe o parte din ei. Nu vă plângeți că Facebook-ul nu a votat. Facebook-ul e o rețea socială. La fel ca societatea. Unii se vor mobiliza, alții nu. E identică treaba.

Despre prezența la vot

E trist. Foarte trist. Foarte puțini oameni cu drept de vot și-au exercitat acest drept. Nu știu ce a fost în capul lor. Probabil voiau să tragă un semnal de alarmă. Dar cui? Lu` Doamne Doamne? Fără o putere formală oferită de un cetățean cuiva, nimeni nu se va auto-sesiza. Voi nu veți vota în continuare, politicienii își vor face treaba în continuare. Poate să fie ales un președinte, o guvernare sau un primar cu 7 voturi din 10. Stați liniștiți, nimeni nu se va autosesiza că nu ați fost la vot pentru că nu ați avut cu cine vota. Ba mai mult, va fi mai lejer pentru cei puternici.

Priviți graficul de mai jos. E pe Galați, orașul în care trăiesc. Priviți tinerii.

Captură de ecran din 2016.06.06 la 00.49.19

Dunga roșie sunt 18-24 bărbați, iar cea verde 18-24 femei. Pe tineri i-a durut efectiv la bască de alegeri. Eu când am obținut dreptul de a vota nu știam cum să mai profit de el. Se pare că lucrurile s-au schimbat. Și e grav. Indiferent cine și cum iese, dacă vreun tânăr se va plânge că nu-i place ceva în orașul în care locuiește, nu va avea prea multe drepturi să facă asta. Pentru că nu a votat. Nici măcar nu a arătat o intenție în acest sens. Probabil pentru că e tânăr și e în putere. Se simte independent și indestructibil. Știu senzația. Dar să nu uităm, dragi tineri, că mai avem familii. Și aici mă refer atât la copiii voștri cât și la părinții voștri. A face ceva pentru societate nu e doar despre noi. Este despre cei din jurul nostru și mediul înconjurător. Oricum murim. De ce să nu murim făcând să crească iarba în urma noastră și la propriu și la figurat?

Despre înțelegerea atribuțiilor celor aleși

Toată lumea face mare tam-tam pe alegerea președintelui, de exemplu. Dar nu toată lumea știe cât de puține atribuții are un președinte în România, conform constituției. Toată lumea îl consideră mare sculă de basculă când, de fapt, faptele se întâmplă în guvern. Sau nu.

La fel e și cu primarii. Un primar, oricât ar fi de bun, nu poate face totul singur. El propune proiecte pentru oraș, iar consiliul le susține sau nu. Punct. Degeaba ai pus un super primar dacă în consiliul local sunt numai hiene și puturoși.

Sunt mulți cetățeni cu drept de vot (nu toți, știu) care nu înțeleg aceste treburi elementare. Și când ceva nu merge bine se supără ca măgarul pe sat. Adică pe un singur om. Guvernul/consiliile stau la căldurică, pe când principalul cap și-o ia pe toate părțile de la cetățeni. Poate pe bună dreptate. Dar atunci când ceva nu merge bine în țara asta sau în orașul tău, acum că știi, probabil că merită să te interesezi cine doarme în guvern sau în consiliul local.

Să zicem că eu, Gabriel Ursan, ajung primar în orașul x. Dar am un consiliu local format numai din oameni de cu totul altă speță față de a mea. Credeți că voi fi un primar bun? Nu. Cu siguranță nu. Pentru că interesele trimișilor în consiliul local sunt probabil altele și sunt gândite de la bun început de la centru. Voi fi un talent care a murit speranță. Ca la fotbal.

Acum ați înțeles cumva despre ce e vorba, da?

De ce nu candidați voi, tinerii?

Eu personal nu sunt făcut pentru asta. Cel puțin nu încă. Eu dacă am omorât o muscă din greșeală nu pot să dorm noaptea cu gândul ăsta. Cu siguranță nu aș rezista printre hienele politicii de azi. Hiene care în campanie să zică despre mine verzi și uscate neadevărate. Dacă intri în troacă, te mănâncă porcii.

Trebuie eliminată troaca. Și porcii. Și o vom face. E nevoie doar de puțin timp. Pentru că nu poți educa o persoană needucată să înțeleagă și să voteze cu adevărat pentru viitor. Oamenii își trăiesc prezentul. Și e de înțeles. Cert e că venim din urmă. Pe toate baricadele.

Unii tineri s-au riscat și au candidat. Și îi felicit. Ba mai mult, i-am felicitat cu votul meu, mai ales în consilii. Alții nu. Dar într-o armată ai nevoie și de infanterie și de arcași și de artilerie și de aviație și de comunicații și de strategie și de etc. Vom avea fiecare rolul nostru. E țara noastră.

Vorbiți frumos, unde sunt tinerii ca voi?

Nu știu. Știu doar că sunt puțini. Prea puțini. Cel puțin pentru moment. Tinerii din ziua de azi sunt la fel ca noi când eram tineri. Își trăiesc iubirile de liceu, manelele care îi fac să pară zei și caterinca de la ore. Ei nu înțeleg prin ce treceau părinții noștri ca să-i țină la școală. Așa cum nici noi nu înțelegeam pe vremurile alea. Mâncam cartofi prăjiți cu ouă și cu brânză rasă pe deasupra, băgam bere la bidon și eram fericiți. E normal. Nu vă mai ofticați pe tineri sau pe pensionari. Sunt oameni la fel ca și voi care își trăiesc o anumită porțiune din viață. Repet, e normal. Hai să vedem ce putem face noi, nu ce pot face ei. Adică ce poți face tu, că atunci când zicem ”noi” responsabilitatea se disipă la mai mulți și nimeni nu și-o va asuma. Deci, ce faci tu?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Tot Facebook e vinovat și de prezența la vot. Nu.”

  1. Nu stiu cum vedeti voi ca fiind o problema neprezenta la vot. Daca mi se permite sa generalizez, eu de exemplu am inceput sa muncesc la o fabrica de paine. Eram motivat si aveam un interes sa imi depasesc conditia, la baza sunt mecanic. Am stat pe un salariu mic 1 luna pana cand am fost chemat la alta firma pe un salariu mai bun. Asta pentru ca ei s-au convins ca am potential. Intre timp lucram si acolo si la un service. Baietii de la service au zis ba vino la noi iti dam salariu mai bun.Am muncit la ei o perioada. Firma respectiva s-a inchis. Am stat acasa doua zile am primit telefon de la alt service daca nu vreau sa lucrez la ei. Am lucrat la ei. Eu vroiam sa lucrez ca sofer. Service-ul respectiv a inceput sa aiba probleme unul din clienti ma chemat sa lucrez la el ca sofer. Practic mi sa oferit ce am vrut fara sa cer direct, ci pentru ca i-am convins prin actiunile mele. Eu in loc sa votez am plecat din oras la tara am facut in gratar am baut o bere m.am intalnit cu o fosta am retrait niste momente si nu imi pare rau nici.o secunda. Mi.a murit si spiritul civic. Pai daca prezenta la vot a fost atat de mica de ce pentru ordinarii aia nu este un semnal de alarma? Pentru ca nu ne vor noua binele. Tu ce ai votat? Niste dobitoci care tot o sa ne fure si o sa ne faca viata grea. Si vina nu o sa fie a mea pentru ca eu nu am votat, nu eu l.am pus acolo pe scaun sa fure. Voi l-ati pus. Atunci la presedinte am rasturnat situatia, batranimea. Sunt mandru ca am contribuit la asta. Dar tot degeaba. Asta ne e soarta noastra ca si popor. Pana nu o sa ii luam pe sus cum s-a intamplat prin alte tari nu o sa se schimbe nimic. Am tinut pana acum cu dintii sa nu plec din tara. Dar tara mea imi pune piedici, nici pe departe nu ma ajuta. E un lucru bun ca a scazut prezenta la vot. Job-ul lor e sa te convinga sa mergi la vot. Pe mine nu m.au convins, si nici pe multi altii. Nu si.au facut meseria bine. Punct.

    Răspunde
  2. Ai concluzionat foarte bine. Eu am zis-o aici, am zis-o si in trecut pe blog, dar si pe Facebook ca alegererile nu se castiga cu tineri. A fost un singur caz in 2014, la presedentie, cand totul a fost generat de o emotie puternica, o emotie “comunista” starnita de PNL-isti. Au jucat o carte misto si-au castigat frumos.

    In rest, pe tanar il doare undeva de vot. El e in bula lui de confort.
    Asemenea discutie am avut si cu un coleg de munca, pe baza prietenilor lui de pe Facebook. Ca aude in stanga, in dreapta de anumit candidat care cred ca n-a intrat nici in top 10, din cei 13 candidati.

    Sa nu uitam ca regulile au fost scrise de PNL+PSD, pe vremea USL-ului. Era de asteptat ca masinariile de voturi sa castige, unii le spun activisti.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.