60 de termeni crypto explicați în română – despre criptomonede pentru începători

Lumea crypto poate avea foarte mulți termeni noi pentru începătorii criptomonedelor. Deși unii dintre termenii crypto sunt simpli și ușor de înțeles, unii pot fi descurajanți pentru cei care abia pășesc pe tărâmul crypto.

Acestea fiind zise, am căutat pe net cei mai folosiți 60 de termeni crypto și i-am tradus, adaptat și explicat în limba română astfel încât piața cryptomonedelor să fie mai ușor înțeleasă și de începători.

Recomand să faci bookmark la acest articol (adică să salvezi linkul) și să-l ai mereu la îndemână pentru a susține oricând o discuție cu un prieten care te întreabă ceva sau pentru a-l direcționa aici pentru a se informa.

Cuprins

Video: 60 de termeni crypto explicați în Română

În scurtă vreme voi face un update al acestui articol și cu varianta video, astfel încât persoanele care preferă să consume informație în format audio și video să apese play și să asculte explicația fiecărui termen crypto.

Abonează-te te rog la canalul meu de YouTube și apasă clopoțelul.

Update: e gata și video.

Ce înseamnă Cryptography sau Cryptology

Ce înseamnă Cryptography sau Cryptology

Cryptography sau cryptology este acțiunea de creare sau rezolvare a codurilor informatice. Criptografia este folosită pentru a păstra sigură zona crypto, atât în ceea ce privește securizarea tokenurilor cât și a tranzacțiilor.

Ce înseamnă Fiat Currencies

Fiat reprezintă banii emiși de guverne care nu sunt asigurați de nimic fizic (cum erau dolarii americani cu aurul, pe vremuri). Majoritatea monedelor (banilor) de astazi se numesc fiat currencies.

Ca și exemplu, Leul Românesc, Euro, Dolarul American, Lira Sterlină și aproape restul tuturor monedelor oficiale ale celorlalte țări de pe glob sunt denumite și catalogate în lumea crypto ca fiat currencies.

Ce înseamnă Blockchain

Blockchain este unul dintre cei mai folosiți termeni în lumea criptomonedelor. Este dificil de explicat pe scurt și în câteva fraze ce înseamnă blockchain, dar ca să păstrăm lucrurile simple voi încerca.

Blockchain este tehnologia ce stă la baza crypto. Este tehnologia ce securizează stocarea de criptomonede, tranzacțiile între criptomonede și relațiile informatice ce susțin scopul fiecărui proiect crypto.

Deși comparația este exagerată, imaginează-ți creatorul unui blockchain asemeni unui Dumnezeu care creează Universul cu niște reguli de fizică și chimie bine stabilite și cu niște resurse finite.

Apoi, imaginează-ți că după ce creația acestui univers (Blockchain) a fost creată și lansată, nimeni nu mai poate interveni în legile fundamentale de funcționare, nimeni nu poate șterge sau adăuga planete noi etc.

Blockchain este o tehnologie atât de simplă încât nu are nevoie neapărat de internet ca să funcționeze (deși internetul ajută mult), însă este atât de complexă și sigură încât e aproape impenetrabilă.

A nu se confunda tehnologia Blockchain cu Bitcoin. Bitcoin este doar prima criptomonedă care rulează pe un Blockchain. Blockchain este tehnologia care stă la baza Bitcoin și face posibilă existența/funcționarea acestuia.

Ce înseamnă Block

Un Block reprezintă o bucată dintr-un Blockchain. Mai multe Block-uri formează un Blockhain. De aceea Blockchain înseamnă practic lanț de blocuri în traducere liberă din engleză în română.

Cu fiecare block dintr-un Blockchain există o serie de tranzacții care datorită tehnologiei specifice nu pot fi șterse, modificate, falsificate, furate etc. De aceea lumea începe să aibă din ce în ce mai multă încredere în crypto.

Ce înseamnă Decentralised 

Decentralised înseamnă descentralizat. Asta înseamnă că nu există un punct central a unei rețele și că toată împrăștierea acesteia este la un anumit număr de utilizatori (noduri).

Ce înseamnă Centralised

Centralised înseamnă centralizat și este opusul lui descentralizat. Acest lucru înseamnă că există un punct central.

Acest termen este deseori neplăcut în zona crypto deoarece înseamnă că există un punct central care deține o grămadă de putere și mai înseamnă că este și mai vulnerabil la diverse atacuri.

Ce înseamnă Hard Fork

Ce înseamnă Hard fork

În esență, un hard fork este un update radical la un blockchain, un update care poate face blockurile nevalidate înainte valide sau invers.

Un hard fork poate rezulta într-o nouă criptomonedă. Adică în nașterea unei criptomonede noi cum ar veni. Un exemplu bine cunoscut este Bitcoin Cash. Bitcoin Cash (BCH) este un hard fork la Bitcoin (BTC).

Ce înseamnă Soft Fork

Soft fork reprezintă o schimbare retroactivă în protocolul blockchain. Sunt mai puțin extreme decât hard forks-urile.

Ce înseamnă Proof of Work (PoW) 

Proof of Work (PoW) este unul dintre cei mai comuni algoritmi din zona crypto. Proof of Work necesită mineri pentru a mina block-urile și a valida tranzacții. Mineritul se face cu putere de calcul (computere, RIG-uri etc.).

În momentul scrierii acestui articol (2 Aprilie 2021) PoW este algoritmul pentru Bitcoin și Ethereum (se discută ca ETH să treacă la Proof of Stake – explic imediat ce înseamnă asta).

PoW este cel mai sigur algoritm de validare care ține blockchain-urile vii și sigure, dar este cel care începe să devină mult mai costisitor pentru mineri deoarece implică putere de procesare și consum electric mare.

Consumul de electricitate fiind mare devine și o problemă pentru mediul înconjurător. Probabil ai auzit deja știri de genul ”Minatul de Bitcoin consumă mai mult curent decât consumă toată Argentina”.

Bineînțeles, aici sunt discuții și interese exact cum și mașinile electrice sunt acuzate că poluează mai mult decât o mașină normală pentru că fabricile care produc baterii poluează mai mult sau la fel de mult ca petrolul.

Însă dacă gândești cu creierul tău nu este chiar așa.

Sistemul bancar (băncile, funcționarii, calculatoarele, serverele, mașinile care transportă bani, asigurările, seifurile, miile de sucursale, transportul la serviciu al angajaților) poluează de mii de ori mai mult lumea decât PoW :)

Din punctul meu de vedere, dacă plățile susținute de criptomonede (fie și al cărui blockchain este suținut de algoritmul PoW) ar fi adoptate la nivel mondial, amprenta de carbon și poluarea ar scădea de mii de ori.

Însă asta ar duce probabil la alte probleme și provocări la care nu ne-am gândit încă. Deoarece așa este omul, este o ființă care nu reușește să vadă dincolo de propriul interes pentru a calcula impactul tuturor deciziilor pe care le ia, adică și al celor care afectează indirect și în timp.

Ce înseamnă Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake (PoS) este un alt algoritm comun ce solicită utilizatorii să facă stake la tokenurile sau criptomonedele pe care le dețin pentru a securiza și susține respectivul blockchain și pentru a valida tranzacții.

Mulți cred că acest algoritm este mai eficient decât Proof of Work. Cel puțin din punct de vedere al consumului energetic și al resurselor de putere de procesare, este mai eficient Proof of Stake.

Însă ce înseamnă Stake? În traducere liberă din engleză în română, cuvântul stake poate însemna miză, rug, țăruș, țepușă, participație, interes, stâlp, par, jalon, pripon, premiu, a juca, a risca sau a pune în joc.

Stake înseamnă câte puțin din fiecare. Adică, prin Staking, deținătorul unor tokenuri își ține în rețea sub formă de staking acele tokenuri pentru a contribui la buna funcționare a respectivului blockchain.

Pentru că acesta are această participație, interes susținut și a pus în joc tokenurile sale pentru garantarea securității și bunei funcționări a rețelei, deținătorul primește diverse recompense.

Aceste recompense constau într-un soi de dobânzi asemenea dobânzilor bancare, numai că mult mai mari. Spre exemplu, dacă faci staking la SWINGBY în AscendEX primești 27% pe an sub formă de tokenuri.

Poate fi staking cu perioadă fixă (asemenea depozitelor la termen pe 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 60 de zile, 90 de azile și chiar 180 de zile). În cazul de staking cu perioadă fixă dobânda e mai mare.

Sau staking cu perioadă flexibilă. Adică poți avea acces oricând la monede în cazul în care te hotărăști să le scoți din staking din varii motive ca să le vinzi sau tranzacționezi altcumva.

Uneori recompensele pot fi și în alte criptomonede, în funcție de numărul pe care îl ai în staking și de ceea ce face blockchain-ul pe care îl susții. Sau recompensa poate fi faptul că poți vota/decide anumite lucruri.

Cu cât există mai mulți deținători diferiți ai respectivelor criptomonede sau tokenuri, cu atât puterea, securitatea și utilitatea rețelei crește. Și foarte posibil și valoarea în fiat a tokenului respectiv (mulți țintesc doar asta).

Ce înseamnă Delegated Proof of Stake (DPoS)

Delegated Proof of Stake (DPoS) este o variație a Proof of Stake ce folosește noduri sau masternoduri pentru a valida tranzacții.

Ce înseamnă Smart Contracts

E mai mult de povestit și aici, dar o voi ține la modul simplu, ca să nu ne lungim. Poți găsi foarte multe informații legate de Smart Contracts la o simplă căutare pe Google, precum și studii de utilizare.

Smart Contracts sunt niște programe (mai simplu) care sunt executate pe Blockchain între diferite părți. Aceste contracte pot fi programate să se execute inteligent când anumiți parametri au fost îndepliniți.

Hai să dau un exemplu simplu și de la țară :)

Eu caut un copywriter ca să îmi facă un articol SEO în anumiți parametri (lungime, expresii cheie, lizibilitate, imagini, alts, linkuri interne/externe etc.). Găsesc pe cineva, dar nu știu cine e , cum îl cheamă, de unde e.

Nici nu mă interesează. Pentru că printr-un smart contract, eu pot să îl plătesc pentru acel serviciu cu 0.0001 BTC doar după ce a livrat serviciul în termenii stabiliți. Pentru că suma de 0.0001 BTC stă într-un Smart Contract.

Acest lucru mă asigură pe mine că nu îmi iau țeapă și primesc la timp ce am cerut (depinde cât de specific am fost când am cerut), dar îl asigură și pe el că nu își ia țeapă și că își primește plata. Fără să ne știm identitățile.

Noțiunea de Smart Contracts pe Blockchain aduce un nivel foarte înalt de încredere și corectitudine fără să fie nevoie de contracte peste contracte care să te acopere în caz că firma sau clientul X nu a livrat, plătit etc.

Ce înseamnă dApps

dApps este prescurtarea de la ”decentralised application”. Aceste aplicații sunt decentralizate și funcționează pe Blockchain. Am discutat mai sus ce înseamnă Blochain și ce înseamnă decentralizat.

Ce înseamnă Mining

Ce înseamnă Mining

Mining în lumea Blockchain este procesul prin care este validat un Block în schimbul recompenselor pe care le oferă acel Block. Exemplu: minerii de Bitcoin securizează rețeaua și validează tranzacții pentru a primi BTC.

Ce înseamnă Mining Rig 

Un mining rig este o structură care găzduiește la un loc echipament pentru minat. Poate fi format din mai multe computere și plăci video ce produc putere de calcul pentru a mina o recompensă specifică.

Ce înseamnă Crypto Wallet

Crypto Wallet înseamnă portofel pentru crypto și tokenuri unde oamenii își pot ține în siguranță criptomonedele. Pot fi wallet-uri direct în exchange-uri, wallet-uri software sau cold wallet-uri (gen Ledger).

Ce înseamnă Address 

Address înseamnă adresă și este un identificator realizat în mod tipic din caractere alfanumerice care semnalizeză unde vor fi trimise criptomonedele. De exemplu, o adresă de Bitcoin poate arăta în felul următor:

1Pu4xMJBM3EEndqdx9fFMtbYE8Aec5Dqrk

O adresă a unui portofel de genul acesta poate fi publică fără nici un fel de problemă. Nu este nevoie să o ții secretă, pentru că nu îți poate fura nimeni banii cunoscând-o, ci doar îți poate trimite.

Adresa reprezintă ultimii 20 de bytes din hash-ul cheii publice.

Ce înseamnă Public Keys

Public Keys înseamnă Chei Publice. Acestea sunt cheile pe care le împărtășești cu alți oameni astfel încât să poți primi respectiva cryptomonedă.

Ca să fie mai simplu, public key se mai folosește informal, în loc de adresă.

Ce înseamnă Private Keys

Private Keys înseamnă chei private și pe acestea le folosești pentru a-ți accesa portofelul unde îți stochezi criptomonedele. Doar tu ar trebui să ai acces la cheile private și nimeni altcineva.

Dacă altcineva are acces și cunoaște cheile tale private îți poate accesa portofelul (pentru că va ști cel mai probabil și cheile publice) și îți poate fura criptomonedele. De aceea este vorba aia: Not your keys, not your crypto.

Ce înseamnă Cold Storage

Cold Storage înseamnă Stocare Rece în limba română, dar traducerea liberă e cam ciudată. Cold storage este atunci când oamenii își stochează cheile private offline, departe de internet, ca să nu fie furate.

Un hardware wallet (recomand) este o formă de cold storage, la fel cum este și stocarea pe un hard disk pe care pui totul și apoi îl scoți din computer, îl sigilezi și îl ascunzi pe undeva (nu recomand :)).

Recomand în zilele noastre o soluție de cold storage doar pentru cantitățile mari/semnificative de crypto, nu doar pentru criptomonede în valoare de câteva sute sau mii de euro.

De exemplu, în zilele noastre poți să ții lejer și fără prea mult stres crypto de până în 150.000 euro pe Binance, astfel încât să pui banii ăia la treabă, deoarece Binance s-a dovedit un exchange foarte sigur.

Ce înseamnă Paper Wallet

Ce înseamnă Paper Wallet

Paper Wallet este o altă formă de cold storage.

Practic, sunt cheile tale publice și private tipărite pe hârtie. Astfel, îți poți accesa portofelul de criptomonede de oriunde. Vă ziceam că blockchain nu moare nici dacă dispare internetul :)

Ce înseamnă Hardware Wallet

Un portofel hardware ia forma unui dispozitiv mic, similar unui stick USB. Portofelele hardware sunt probabil cea mai sigură metodă actuală de a-ți stoca și proteja criptomonedele.

Cel mai sigur portofel Bitcoin

Eu folosesc și recomand Ledger Nano S. Dacă ai bani, poți să-ți cumperi un Ledger Nano X pentru că are spațiu mai mult și poți gestiona simultan mai multe tipuri de criptomonede. Sau le poți lua pe ambele.

Poți comanda un crypto hardware wallet de aici.

Ledger - Crypto Beginners Pack

Ce înseamnă Distributed Ledger

În primul rând, trebuie să spun că Ledger înseamnă în limba română Registru sau Borderou de operațiuni și tranzacții. De aceea, ori de câte ori auzi în engleză ca tranzacțiile sunt înregistrate în ledger, să știi la ce se referă.

Distributed Ledger este locul unde toate tranzacțiile sunt publicate și pot fi vizualizate de oricine.

De aceea, contrar gurilor rele care spun că criptomonedele sunt folosite pentru tranzacții ilegale (de parcă banii reali nu ar fi folosiți pentru chestii ilegale), folosirea criptomonedelor face tranzacțiile malițioase mai dificile.

Fiind publice și neputând fi șterse sau modificate, le poate vedea oricine, oricând, oriunde. Că nu știi ce se află în spatele acelor tranzacții, cine le-a făcut (ca persoană identificabilă mă refer) sau pentru ce sunt, e altă treabă.

Ce înseamnă Immutable

Immutable este un cuvânt care este deseori folosit pentru a descrie distributed ledgerul de care povesteam anterior. Immutable înseamnă în traducere directă în limba româna Imuabil.

Imuabil înseamnă neschimbător sau invariabil. Ceva imuabil este ceva ce nu poate fi schimbat sub nici o formă. O dată ce informația despre o tranzacție este adăugată, nu mai poate fi îndepărtată.

Ce înseamnă Fungible sau Fungibility

Fungibil se referă la faptul că ceva poate fi interschimbat cu altceva. În lumea crypto, dacă o criptomonedă este fungibilă ar trebui să aibă aceeași valoare peste tot în lume/platforme etc.

Ce înseamnă Altcoin

Altcoin vine de la prescurtarea de la Alternative Coin, adică criptomonedă alternativă. Practic, altcoin poate fi denumită orice altă criptomonedă în afară de Bitcoin. Bitcoin e prima criptomonedă. Restul, altcoins :)

Ce înseamnă White paper

White Paper (foaie albă) este un document ce scoate în evidență și subliniază care este scopul pentru care a fost creată o anumită criptomonedă sau un proiect crypto și cum își va atinge acest scop.

Primul white paper crypto a fost lansat de Satoshi Nakamoto pentru Bitcoin. De atunci, aproape fiecare altcoin lansat are așa ceva sau ar trebui să aibă (dacă vrea să obțină adepți și investitori).

Ce înseamnă ICO

Ce înseamnă ICO

ICO este acronimul pentru Initial Coin Offering. Adică o ”cryptovalută” nouă va oferi la un preț mai mic criptomonedele sale în schimbul altor criptomonede precum Bitcoin sau Ethereum.

Acest lucru se realizează practic pentru a finanța proiectul respectiv, iar în lumea crypto acest lucru este foarte ușor de realizat, fără prea multe bătăi de cap și intermediari. Dacă ai o idee bună, poți primi investiții instant.

Ce înseamnă IEO

IEO este acronimul de la Initial Exchange Offering și reprezintă un eveniment de fundraising (strângere de fonduri) pentru un crypto exchange (schimb valutar de criptomonede).

În cadrul unei IEO utilizatorii cumpără criptomonede ce pot fi folosite pe un exchange.

Ce înseamnă Token

Un token este o proprietate subiacentă a criptovalutei (altă exprimare pentru cryptocurency nu am găsit) care poate fi folosită pentru a realiza tranzacții sau pentru a plăti alte funcționalități.

Token sau token-urile pot fi denumite și monede sau criptomonede. Pentru o simplificare eu le zic și am să le zic de acum criptomonede sau crypto. Cred că înțelege toată lumea ce sunt.

Un exemplu ar fi: tokenul Bitcoin este BTC. Tokenul Ethereum este ETH. Tokenul Swingby este SWINGBY. Cred că ai prins ideea :)

Ce înseamnă Satoshi

Un Sathoshi este cea mai mică denominare a unui Bitcoin întreg (1 BTC) și reprezintă echivalentul a o suta miliardă parte dintr-un Bitcoin. A fost denumit astfel după creatorul Bitcoin, Sathoshi Nakamoto.

Nu te obosi să cauți cine a fost Sathoshi Nakamoto. Acesta este doar un pseudonim pentru un om sau chiar un grup de oameni care au creat Bitcoin. Nu se știe cine este în spatele acestui pseudonim.

Dacă Bitcoin va deveni mainstream ca formă de plată sau ca formă de stocare a valorii (adică cel mai probabil un fel de aur digital), valoarea sa va fi atât de mare încât vom plăti și discuta în Sathoshi, nu în Bitcoin.

Ceva gen ”Dă și mie 20 de Shatosi până la salariu, că ți-i dau înapoi.” :)

Ce înseamnă Exchange

Un exhange este o casă de schimb valutar. Numai că pentru criptomonede. Cel mai popular și sigur exchange unde îți și poți tranzacționa, stoca sau schimba în Euro criptomondele este Binance. Recomand.

Ce înseamnă Hash

Hash este funcția de decriptare a informației. În lumea crypto, minerii trebuie să decripteze hash-uri pentru a mina block-uri. Cu cât ai mai mult hash power, cu atât poți mina mai multe blockuri și poți primi mai multe recompense.

Ce înseamnă Transactions per second sau TPS

TPS este numărul de tranzacții pe care le poate face cu aproximație o rețea crypto pe secundă. Ca să-ți faci o idee, în prezent rețeaua Bitcoin poate face un număr de aproximativ 5 TPS, iar Ethereum de 10 TPS.

Ce înseamnă Market capitalisation

Ce înseamnă Market capitalisation

Market capitalisation este un termen comun în lumea crypto. Înseamnă în termeni simpli cât ar valora o anumită cryptocurrency în total. Mulți analiști studiază acest indicator înainte să investească.

Ce înseamnă Double-spends

Double spend înseamnă cheltuire dublă sau cheltuială dublă. Pe scurt, acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă cineva deține peste 51% din totalul existent peste tot a respectivei crypto.

În cele mai multe cazuri acest lucru este imposibil. De aici vine frumusețea și siguranța lumii crypto.

Ce înseamnă 51% attack

51% attack este mai mult un tip de atac gândit la nivel teoretic. Mai multe detalii despre istoria atacurilor 51% regăsești aici.

Practic, într-un atac 51% o entitate care obține peste 51% din hashing power poate cheltui de două ori respectiva criptomonedă și poate realiza alte activități malițioase.

În ultimă instanță un astfel de atac ar putea cauza sfârșitul unei criptomonede.

Ce înseamnă DDoS Attack

DDoS înseamnă Distributed Denial of Service. Aceste tipuri de atacuri încearcă să randeze un site până la oprirea acestuia prin supraîncărcarea acestuia cu trafic nedorit trimis în mod simultan.

De obicei blogurile, site-urile de știri, site-urile care ”deranjează” și website-urile exchange-urilor de criptomonede sunt țintele acestor tipuri de atacuri. De cele mai multe ori aceste atacuri sunt mitigate (atenuate) automat.

Ce înseamnă Consensus

În lumea crypto, consensus (consens) se întâmplă atunci când există o înțelegere pe blockchain legat de ceva ce s-a întâmplat și toate părțile recunosc acea operațiune la fel. De exemplu o tranzacție.

Dacă nu există consens, acest lucru poate fi destul de nasol și poate însemna că un atac a avut loc sau că respectivul blockchain este vulnerabil la atac. Dacă ai citit pe sărite, subliniez ca blockchain nu este egal Bitcoin.

Ce înseamnă Stablecoin

Stablecoin este o criptomonedă stabilă care ar trebui să fie legată de valoarea a altceva, de exemplu de valoarea dolarului american. Acest lucru face un stablecoin să fie mai puțin volatil și mai stabil în orice perioadă.

USDT sau BUSDT sunt două exemple de stablecoins care îmi vin acum în minte. Paritatea nu este chiar exactă cu dolarul american, dar bate pe acolo. Conversia în stablecoins se face în general pentru tranzacții.

De asemenea, schimbul unor criptomonede în stablecoins se face uneori pentru un plus de siguranță în timpul unui Bear Market (asemenea unei gheare de urs dată peste grafice = piața cade).

Acum de exemplu (2 aprilie 2021) suntem în plin Bull Market (piața crește asemenea unui taur care ridică graficele de creșetere ale criptomonedelor până sus de tot). Dar așa cum după soare vine ploaie…

… și după Bull Market vine Bear Market.

Acest articol nu este totuși despre termeni crypto utilizați mai degrabă în trading crypto, ci despre termeni crypto utilizați la modul general. Așa că o să mă rezum la cei 60 de azi și poate mai fac un articol separat.

Ce înseamnă Privacy Coin

Un privacy coin este o criptomonedă ale căror tranzacții pot fi făcute private. Cele mai binecunoscute privacy coins sunt Monero, Dash și Zcash. Umblă zvonuri că cei din Coreea de Nord ar folosi Monero, dar nimeni nu știe :)

Ce înseamnă Utility Coin

Un Utility Coin este o criptomonedă care poate fi folosită pentru alte scopuri pe lângă tranzacții.

De exemplu, BNB este un utility coin (cel mai folosit și valoros în prezent) al celor de la Binance. Acesta poate fi folosit în exchangeul Binance pentru a obține recompense sau discounturi când cumperi alte criptomonede.

Ce înseamnă Block Reward

Ce înseamnă Block Reward

Block reward înseamnă recompensa unui block. Este recompensa sub formă de tokenuri (criptomonede) pe care minerul o obține minând acel block validând tranzacții mai rapid și securizând rețeaua în același timp.

Ce înseamnă Pump and Dump

Pump înseamnă pompare și dump înseamnă abandonare, lăsare de izbeliște. Este o formă de scam ce se practică pe grupurile de Telegram. Uneori cei care vor să tragă țeapă sunt țepuiți.

De obicei creatorii unei criptomonede îi fac marketing bun acesteia, fac un mare grup de Telegram unde atrag investitori creduli și încurajează oamenii să cumpere cantități mari la preț mic ca să crească prețul.

Pentru că cererea devine mare, prețul respectivei criptomonede crește vertiginos (pump). Când scammerii (țeparii) au văzut că respectiva criptomonedă a atins prețul țintit, vând tot rapid.

Când scammerii vând rapid cantități uriașe din respectiva criptomonedă, prețul se prăbușește (dump), iar cei care au investit în respectiva criptomonedă cumpărată cu preț mic rămân cu buza umflată.

De cele mai multe ori respectiva criptomonedă cumpărată valorează mult mai puțin decât suma cu care a fost cumpărată și nu mai are speranțe să crească niciodată = pierdere. Uneori valoarea devine chiar 0. Pierdere totală.

Ce înseamnă Bagholder

Bagholder este denumirea dată unei persoane care a rămas cu o anumită criptomonedă în portofel după ce aceasta a trecut printr-un proces de pump & dump descris un pic mai devreme. Ferește-te să devii bagholder.

Ce înseamnă DAG

DAG înseamnă Directed Acyclic Graph și este un algoritm specific pe care unele crypto îl folosesc în loc de tehnologia blockchain. Da, nu toate criptomonedele sunt pe blockchain. IOTA este pe DAG, de exemplu.

Ce înseamnă Byzantine Fault Tolerance

Pe scurt, Byzantine Fault Tolerance este ”zona de toleranță” unde un blockchain își poate continua funcționarea dacă o parte dintre participanții săi (Nodes) eșuează sau sunt atacate.

Ce înseamnă Node

Ce înseamnă Node

Un nod (Node – plural Nodes) este în termeni simpli un computer care funcționează pe și pentru blockchain ajutând astfel ca blockchain să rămână sigur, performant și decentralizat.

Ce înseamnă Supernode

Un nod mai mare :) Supernode se mai numește și Masternode. De obicei funcționează pe blockchainurile (DPoS – Delegated Proof of Stake) și sunt responsabile pentru validarea tranzacțiilor.

Ce înseamnă Validator

Validator este un alt cuvânt din lumea crypto folosit pentru cineva (sau mai degrabă ceva) care validează tranzacții.

Ce înseamnă Solidity

Solidity este un limbaj de programare inventat de Ethereum pentru a coda (programa) Smart Contracts. Este foarte asemănător cu limbajul de programare JavaScript. Solidity este folosit și de TRON.

Ce înseamnă Gas

Gas este un fee, adică un soi de taxă, onorariu sau plată (depinde cum vrei să o numești) pentru validarea unei tranzacții. Acest termen este cel mai des folosit în tranzacțiile Ethereum. Ca să tranzacționezi acolo ai nevoie de Gas.

Acest Gas se reține automat din valoarea tranzacției și variază în funcție de cât de repede vrei ca respectiva tranzacție să se proceseze. Cu cât mai repede, cu atât mai mult Gas. La fel ca la consumul unei mașini :)

Ce înseamnă On-chain governance

Este vorba despre forma de guvernământ și administrare a respectivului blockchain. Posesorii respectivelor criptomonede pot vota anumite schimbări și updateuri la respectivul blockchain, în funcție de situație.

Ce înseamnă DAO

DAO înseamnă Decentralised Autonomous Organisation, adică Organizație Autonomă Decentralizată. DAO este formată de obicei și dezvoltatori (programatori) și acționari/investitori.

Aceștia au puterea de a decide prin vot viitoarele dezvoltări ale respectivei rețele.

Ce înseamnă Rekt

Este un dialect al cuvântului wrecked – naufragiat. Este folosit pentru a descrie un utilizator care a pierdut o groază de bani pe piața criptomonedelor.

De aceea expresia nu investi decât banii pe care îți permiți să îi pierzi trebuie să fie luată în serios, nu doar spusă de dragul unui disclaimer. Piața criptomonedelor te poate îmbogăți, dar nu sunt jocuri de noroc.

Ce înseamnă Moon sau To The Moon

Ce înseamnă Moon sau To The Moon

Moon înseamnă Lună. To the Moon înseamnă până la Lună. Această expresie este de obicei folosită de oamenii care cred sau speră că o anumită criptomonedă va crește exponențial ca preț.

Ceva gen ”Bitcoin va crește atât de sus de va ajunge până la Lună!” Uneori, cel puțin în ultima vreme, lumea mai folosește expresia asta și la mișto atunci când face mișto de un shitcoin (monedă foarte proastă).

Ce înseamnă HODL

HODL este de fapt HOLD, care înseamnă a ține. Unii îi zic HOLD scris la băutură (HODL). A fost folosit de un tip pe un forum cu mulți ani în urmă când Bitcoin cădea și toți vindeau, iar el a zis că va HODL în loc de HOLD.

Adică nu va vinde acei Bitcoin indiferent ce s-ar întâmpla. S-a dovedit că tăria sa de caracter a oferit o răsplată pe măsură și de atunci mai în glumă, mai în serios, expresia HODL se folosește atunci când nu ai în plan să vinzi.

Ce înseamnă Whale sau Crypto Whale

Whale înseamnă balenă. Crypto Whale este o balenă care deține mulți crypto. Adică o persoană, un grup de persoane, o companie sau o instituție care deține un număr foarte mare de criptomonede.

Un Crypto Whale are capacitatea de a muta sau a tranzacționa un volum atât de mare de criptomonede într-o singura tranzacție încât acest lucru creează un impact asupra pieței crypto (asemenea unui val creat de o balenă).

Ce înseamnă Goxxed

Mr. Gox este un exchange crypto de la începuturi care a fost hacked (spart) și din care s-au furat fonduri ce nu au mai putut fi recuperate. Goxxed este termenul folosit pentru a descrie persoane care au pierdut banii astfel.

Ce înseamnă Peer to Peer sau P2P

Ce înseamnă Peer to Peer sau P2P

Peer to Peer, prescurtat și P2P reprezintă o conexiune directă între două copmputere. În cazul lumii crypto, P2P reprezintă o conexiune directă între noduri.

P2P este o chestie așa faină în lumea crypto și în lumea blockchain pentru că nu există nici un intermediar între tranzacții și operațiuni, aceastea executându-se direct.

Termeni crypto lipsă?

Știu că mai sunt mulți termeni crypto ce nu se află în acest articol și mai știu că lipsesc majoritatea termenilor de tranzacționare (trading crypto) ceea ce înseamnă o altă poveste și probabil un alt articol.

Te rog lasă-mi în comentarii ce alți termeni crypto ai mai vrea să explic și voi face update la acest articol sau voi face un articol nou dacă se vor strânge suficienți doritori și de termeni crypto trading.

Rugăminte legată de acest articol

Am muncit mult la acest articol și sper să fie de ajutor atât începătorilor cât și intermediarilor sau chiar avansaților din lumea cripto (ca să nu mai explice ei:)). Apreciez și mulțumesc anticipat pentru comentarii și share-uri.

✅ Linkuri Utile

Poate acum nu ai de gând să faci mare lucru, însă te asigur că pe viitor chiar și 1% reducere va face o diferență colosală atunci când cumperi și vinzi crypto sau când vrei să transformi criptomonedele în bani normali (euro, dolari sau lei) și vrei să îi retragi în contul tău bancar.

1️⃣ Link afiliat cu reducere Binance: https://www.binance.com/en/register?ref=YY9KEL34

Vei primi reducerea maximă de 20% pe viață la comisioane de tranzacționare crypto. Imaginează-ți că vei face o tranzacție de 1000 de euro și vei cumpăra diverse criptomonede de acești bani.

Pentru achiziție va fi un comision de trading (asemenea unui comision interbancar ca să îi spunem așa). Cum e să ai -20% reducere la acest comision și cum e să nu ai?

Update: am primit mesaje inclusiv de la oameni care și-au abandonat vechiul cont de Binance pentru că nu prea tranzacționau pe el și nu mai știau prin ce link de afiliat și-au făcut contul la Binance și au folosit linkul meu de afiliere ca să își facă un cont cu o adresă nouă de email sau un număr nou de telefon.

Ce să spun… mulțumesc frumos, apreciez! Toți avem de câștigat.

2️⃣ Link afiliat Crypto.com pentru a primi 25$ cadou sub formă de criptomonede (CRO) https://crypto.com/app/98fu7nqpja – folosește codul 98fu7nqpja atunci când îți faci cont pe Crypto.com și câștigăm amândoi câte 25$ atunci când cumperi primele tale criptomonede prin ei.

3️⃣ Link afiliat AscendEX (BitMax): https://bitmax.io/register?inviteCode=UBEXESYH

Aici găsești să cumperi anumite proiecte cripto atunci când se află la început de drum și le poți lua cu preț mult mai mic în speranța că vor crește. De asemenea, au opțiuni de staking foarte bune.

Eu am cumpărat SWINGBY și fac staking la SWINGBY direct pe AscendEX cu 27% p.a.

4️⃣ Link afiliat Iconomi: https://www.iconomi.com/register?ref=haXpx

Nu m-am jucat cu acest serviciu, însă așa cum am povestit și pe finalul acestui video, acest serviciu de trading crypto se adresează începătorilor și celor care nu știu aproape nimic despre criptomonede, dar au niște bani pe care vor să-i investească.

Pe Iconomi poți copia cu ușurință strategiile câștigătoare ale altor investitori în speranța că vei câștiga și tu.

5️⃣ Link afiliat CoinBase: https://www.coinbase.com/join/ursan_n

Recomand să ai un cont și pe CoinBase ca să fie bun făcut acolo. Este singura platformă cu sediul în U.K. și e bine să ai un cont și pe o platformă de cumpărare cryptomonede și din Europa.

6️⃣ Dacă vrei securitate supremă pentru criptomonedele tale, poți cumpăra și tu un Ledgern Nano S sau chiar un Ledger Nano X (sau ambele, ca să ai backup la backu la crypto :)).

Link cumpărare Ladger criptomonede: https://www.gabrielursan.ro/go/ledgerwallet/

🔴 BIG DISCLAIMER

Piața crypto este una extrem de volatilă. Nu lua în seamă nimic din ce spun eu în acest video sau în articolele de pe blog. Este posibil ca mâine, peste o lună sau peste un an să nu mai fie nimic valabil din ce spun azi.

🔴 Acest articol nu reprezintă un sfat investițional. Acest articol nu este o recomandare investițională. Nu investi decât sumele pe care ești dispus să le pierzi fără să îți ruineze sau strice viața.

🔴 Criptomonedele nu sunt jocuri de noroc și nu trebuie privite ca fiind jocuri de noroc. Da, te poți îmbogăți peste noapte din criptomonede, dar cu ce preț? Cu prețul să-ți ruinezi viața? Să ruinezi viața celor din jur? Nu te juca cu sume pe care nu îți permiți să le pierzi.

🔴 Gândește cu propriul cap, informează-te cât poți de mult și alege doar proiectele în care ÎȚI ASUMI să investești. A-ți ASUMA înseamnă să fii responsabil și să răspunzi pentru investițiile făcute. Nu e responsabil nici cel care te-a sfătuit, nici faptul că nu ai avut răbdare să te informezi.

🔴 În piața crypto există foarte multe scamuri și șmecherii. La fel ca și în viața reală, dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, probabil așa este și trebuie să te ferești. Do your own research, take your own decisions.

#criptomonede #crypto #sfaturcripto

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

13 comentarii la „60 de termeni crypto explicați în română – despre criptomonede pentru începători”

  1. Salut!
    Ai putea sa detaliezi de ce susții ca se scrie decentralizat in limba romana si nu deScentralizat?
    Pentru ca nu am gasit nicaieri varianta asta, nici in dex…
    Multumesc!

    Răspunde
    • Salut! Nu, am greșit eu. Se scrie corect descentralizat. Cu S. Am avut eu o vagă impresie de la un prieten că se scrie fără S, dar nu e așa. În limba română e descentralizat. Scuze pentru eroare, modific și în articol imediat.

      Răspunde
      • E ok, e omenesc sa gresim.
        Oricum, foarte bun articolul, frumos explicat si pe intelesul celor incepatori.
        Cred ca ar fi la fel de util si un articol despre trading crypto.
        Felicitari!

        Răspunde
        • Mulțumesc frumos pentru aprecieri și pentru înțelegere! Din păcate nu mă pricep atât de bine la trading încât să pot face în acest moment un astfel de articol, dar țin cont pe viitor!

  2. Ziua buna! Chiar daca suna pompos – minunate articolele tale. Cel putin asa mi s-au parut mie, un “habar’nist”in ceea ce priveste criptomonedele. Desi este inca o limba complet straina pt mine, ai reusit cu eleocventa, rabdare si remarcabile capacitati de comunicare, sa ma ajuti sa trec de la “Hell no..!”, la “why the f.. not?”. Nu stiu nimic, inteleg prea putin, dar vreau mai departe. La acest moment am o mare rugaminte la tine: din mormanul de oferte de apa vie / baghete magice si alte minunatii promise de diversi vrajitori / semizei / guru, etc ce populeaza netul, pt cineva care chiar vrea sa invete si sa se descurce decent in viitor in domeniul trading crypto, de unde sa incep? pe cine/ce sa aleg? ar fi de mare ajutor pt ca, asa cum unui copil de scoala un invatator sau profesor ii poate marca viitorul, as vrea sa trag lozul castigator la capitolul asta (nu, nu-ti cer sa faci reclama cuiva si sper ca nimeni sa nu considere ca atare – e doar rugamintea mea, dar sunt convins ca mai sunt si altii ca mine)

    Multam fain!

    PS – iti urmaresc articolele si chiar daca citesc de 2 ori ca sa inteleg o data, imi plac si-mi sunt de mare ajutor

    Răspunde
  3. Foarte frumos articolul cat si videoul de pe canalul tau de youtube, multumesc mult pentru toate informatiile utile!
    Astept cu nerabdare urmatorul articol despre termeni de tranzacționare (trading crypto)
    Eu personal cred ca ar fi foarte util un clip video despre cum se poaate folosi Binance, sa invatam tot ce putem face pe acest exchange si ce inseamna toti termenii de pe aplicatie.
    Multumesc pentru tot ce faci!

    Răspunde
    • Mulțumesc și eu pentru comentariu și aprecieri. Recunosc că pe partea de trading crypto nu mă simt atât de confortabil ca să explic termeni, dar dacă voi pregăti un astfel de material cred că și eu voi avea de câlștigat învățând ceva. Cum prind un pic de timp mai bag articole crypto noi. Thx!

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.