Experiența cu steamerul continuă: somon și legume

povesteam aici că mi-am luat steamer pentru gătit. Tot acolo veți găsi mai multe detalii despre prima mea experiență cu un aparat de gătit cu aburi. Eu recomand achiziția unui astfel de aparat pentru o alimentație mai sănătoasă, nu neapărat pentru diete (deși e foarte recomandat și pentru diete). Important e să te ții de treabă cu el și apoi gătitul la steamer îți va intra în reflex. Aveți aici o ofertă de steamere ok care sunt pe stoc.

În a doua zi de utilizare a steamerului pentru gătit am hotărât să fac niște somon cu legume. Am cumpărat 3 rondele de somon, un usturoi, doi ardei verzi și iuți, două vinete mici, doi dovlecei, un ardei gras roșu, patru lămâi și două pungi de broccoli. Dacă e să fi învățat ceva nou despre gătitul la steamer tura asta, am învățat că uneori trebuie să folosești timpi mai mari de gătire pentru cantități mai mari.

De exemplu, de data asta am luat două pungi de broccoli. Adică aproximativ 900 de grame de broccoli înghețat. Timpul de gătire care e pe la 18 minute este pentru 400 de grame. Deci, la 900 de grame de broccoli înghețat e clar că timpul de gătire va fi mai mare. La fel și în cazul în care ticsești un recipient din ăla cu legume. E clar că timpii de gătire vor fi mai mari. Dar ăsta e un lucru ușor de rezolvat. Eu fac așa: pun 35 de minute la timer și bag steamerul de gătit în priză. După 20 de minute verific cât de bine e făcută mâncarea pe fiecare etaj. Lucrul ăsta e simplu de făcut. Pur și simpli ridici vasele în timp ce funcționează steamerul și te uiți. E ca la cuptor. Trebuie doar să fii atent la aburul fierbinte, ca să nu te frigi.

Ce am recomandat este valabil doar dacă gătești cantități mari. La cantități de 400-600 grame per etaj nici nu e nevoie să mai verifici. Pur și simplu respecți temperaturile indicate în manual + 5 minute și îți vezi de alte treburi cât se gătește mâncarea.

Rețeta de astăzi care poate fi gătită la steamer e în felul următor. Cureți usturoiul și îl mărunțești. La fel faci și cu cei doi ardei verzi și iuți. Astfel, vei crea un mix natural și proaspăt de condimente format din usturoi și ardei iute. E fain când două gusturi puternice de genul ăsta se combină. Amestecul va fi folosit în fiecare etaj. Mai puțină cantitate în etajul cu pește și mai multă cantitate în etajele cu legume.

În primul etaj am construit un pat din felii de lămâie. Peste el am pus cele 3 rondele de somon. Am adăugat usturoi și ardei și am pus un capac format tot din felii de lămâie. În etajul superior am făcut straturi din felii de dovlecel și felii de vinete. Printre ele am adăugat ardei gras roșu și, bineînțeles, condimente formate din usturoi și ardei. La broccoli am făcut la fel. La ambele tipuri de legume am adăugat și un praf de sare. Vă pun și niște poze amatoricești ca să vedeți ce a ieșit. Cine zice că mâncarea la steamer pentru gătit nu poate fi gustoasă înseamnă că nu s-a străduit suficient de mult :). Spor la testat rețete!

Aparat de gatit cu aburi 1
Lămâile se taie felii, iar usturoiul și ardeiul se taie mărunt.
Aparat de gatit cu aburi 2
Patul din felii de lămâie e pregătit.
Aparat de gatit cu aburi 3
Se așează somonul pe pat.
Aparat de gatit cu aburi 4
Și se așează condimentele din usturoi și ardei peste el.
Aparat de gatit cu aburi 5
Apoi se trage pătura de felii de lămâie peste somon.
Aparat de gatit cu aburi 6
Dovleceii și vinetele se taie rondele și se așează în straturi.
Aparat de gatit cu aburi 7
Se adaugă și ardeiul roșu tăiat mărunt.
Aparat de gatit cu aburi 8
Cam așa arată primele două etaje.
Aparat de gatit cu aburi 9
Nelipsitul broccoli.
Aparat de gatit cu aburi 10
Formația completă e gata de joc.
Aparat de gatit cu aburi 11
Nu prea mă pricep la aranjat farfurii, dar a fost bun.
Aparat de gatit cu aburi 12
Iar peștele s-a făcut foarte bine. Fără o picătură de ulei.

Aveți aici o ofertă de steamere ok care sunt pe stoc.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „Experiența cu steamerul continuă: somon și legume”

 1. Cum ies legumele astea tari, gen ardei, vinete sau dovlecei? Se fac mai greu decat broccoli-ul, nu? N-am incercat de-astea pana acum.

  Ai locasul ala rotund pentru condimente? Eu am la Gorenje-ul meu.

  Răspunde
  • Da, se fac un pic mai greu decât broccoli-ul înghețat. Probabil că dacă aș fi folosit broccoli proaspăt s-ar fi făcut la fel. Am un recipient pentru orez, dar de condimente nu știu. Am ceva rotund care se pune în locul în care se pune apa și vine peste un vârf, dar nu știu dacă e de condimente sau nu. Eu l-am lăsat în pace că n-am văzut nimic scris în manual :)

   Răspunde
  • Are si Tefal sau Moulinex(same thing) o variantă cu locaș pentru condimente. Practic e o găurică pe unde bagi condimentele în apa folosită la evaporare. Nothing more. Avantajul este ca aburul e infuzat cu uleiurile volatile din condimente. Funcționează cel mai bine cu ierburi aromatice proaspete. Ca să obții același efect poți marina carnea 30 de min – 2 h într-un amestec de ierburi și puțin ulei (ca mediu de transport, el oricum se va scurge) și ceva acid (oțet balsamic, vin etc). Aromele vor fi foarte prezente și plăcute.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.