Să plătim taxe e bine, nu e rău

Bineînțeles, titlul are o ușoară ironie. Nu sunt împotriva taxelor și impozitelor. E normal să plătim taxe și impozite. Atâta vreme cât trăiești într-o țară există niște regului care trebuie respectate. Dar totuși. Cât? Ok, avem poliție, armată, educație, administrație, sănătate etc. Sistemele astea nu pot fi susținute decât din taxe și impozite. Știu că circula la un moment dat ceva pe Facebook cu Gheorge sau Ion care își ia salariul și îl cheltuie. Dar am zis că merită să fac un articol mai explicit. Hai să vedem cum se mișcă banii.

Să zicem că ai un salariu de 1.511 lei net. Net înseamnă bani în mână. Salariul brut pentru această sumă reprezintă 2.130 lei. Angajatul plătește la bugetele de stat 619 lei ca să rămână cu 1.511 lei net. Angajatorul (patronul) plătește și el la rândul lui 491 lei ca să plătească angajatului 1.511 lei net. În total, costul total al unui salariu de 1.511 lei net este de 2.621 lei.

Adică anagajatorul cheltuiește 2.621 lei ca să plătească un salariu de 1.511 net angajatului. Adică, statul colectează la buget suma de 1.110 lei ca cineva să fie plătit cu 1.511 lei bani în mână. Statul colectează 42,35% din salariul unui om, cumulat de la angajat și angajator. Procentul de 42,35% înseamnă aproape jumate din suma cheltuită de un angajator în România ca să ofere un salariu de 1.511 lei. Asta ca să clarificăm o chestie. Atunci când ți se oferă un salariu, imaginează-ți că e dublu, dar că aproape jumate pleacă la stat pentru casa națională de asigurari de sănătate, fondul de pensii etc. Asta ca să nu credeți că angajatorul îți dă un salariu și gata, a scăpat.

Apoi, un angajator plătește încă 16% la stat impozit pe profit. Adică din tot profitul ăla mare pe care crezi că îl face angajatorul pe spatele tău, pe lângă alte taxe, dacă ai profit, 16% pleacă la stat. Dacă vrei tu ca patron să scoți bani din firmă și să-i cumperi MacBook fiului tău, mai plătești un 5% (înainte de 2016 impozitul pe dividente era tot de 16%: 16% pe profit și 16% pe dividente = calculați voi). E ca și cum statul face marketing afiliat numai că primește comisioane foarte bune. Tu vinde mult și fă rulaj că noi colectăm.

Dar asta nu se oprește aici. Ion sau Gheorghe al nostru a luat 1.511 lei salariu, bani în mână. Și se duce și el să-și cumpere ceva. În afară de mâncare, unde TVA e de 9%, restul are TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016. Ion sau Gheorghe care a plătit deja către stat 619 lei ca să-și ia un salariu în mână de 1.511 lei (că restul până la 2.621 lei e treaba angajatorului, nu e treaba lui) se duce și face cumpărături de 100 lei.

Statul mai colectează încă 20% din cumpărăturile sale. Adică 20 lei din cei 100 lei intră în buzunarul statului. Nu intră nici în buzunarul vânzătorului, nici în buzunarul lui Ion sau Gheorghe. Dar hai să vedem ce se întâmplă dacă Gheorghe sau Ion își cumpără țigări sau combustibil. TVA-ul de 20% e mic copil. Acolo există accize mult mai mari. TNR făcea caterincă și zicea că dacă petrolul ar fi gratis, prețul per litru la pompe ar scădea cu aproape un leu. E pamflet, dar nu e deloc departe de adevăr. Aceeași poveste și la țigări. Din cei 15 lei pe care îi dai pe pachet cred că peste 60% se duce la stat. Așa că de ce statul ar opri fumatul cu adevărat când industria tutunului se află în top 10 contribuabili? Să fim serioși, campaniile alea antifumat există doar pentru că trebuie să ne aliniem și noi la niște ”treburi”.

Cu alte cuvinte, nu zic că statul e hoț. Zic că statul încasează taxe multe și mari de la noi. Vine din spate generația nouă. Care va urmări mult mai atent ce și dacă se întâmplă ceva cu banii ăia. E normal ca statul să încaseze taxe, impozite și accize pentru că altfel nu ar mai funcționa. Dar hai să vedem ce se întâmplă cu banii ăia în folosul cetățenilor. În cazul firmelor s-au mai produs niște relaxări fiscale în 2016, dar hai să vedem trendul continuând, bineînțeles, fără să riscăm derapaje economice de dragul electoralelor.

Taxe Romania

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

7 comentarii la „Să plătim taxe e bine, nu e rău”

  1. Daca si statul ar face ceva din banii nostrii ar fii ceva frumos , dar din pacate nu prea se construieste nimic , asfalatariile sunt facut de mantuiala ,salariile , pensiile si ajutoarele sunt extrem de mici …

    Răspunde
  2. Si totusi, atatea taxe colectate si Romania e dezastru. La tot e dezastru, incepand de la sistemul de invatamant, sanatate si strazi, autostrazi, totul.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.