Hai să facem un exercițiu de imaginație. Scurt, promit.
Sfârșitul lunii martie, anul curent. Samsung anunță un nou device, mai bun, cu ecran bestial, ceva nemaivăzut: Galaxy S8.
Și atât.
Compact, rapid, frumos în draci.
Și atât.
Pentru varianta mai mare, îndeamnă fanii să aibă răbdare până la Galaxy Note 8. Fără niciun S8+.
Cum ar fi fost? Sincer, nu vom ști vreodată.
În schimb, un lucru este clar: dacă te uiți repede la S8+ și Note 8, ai să zici că, de fapt, Note 8 e un S8+… plus.
E un oarecare paradox la mijloc. Plătești în plus pentru Note 8 în comparație cu S8+ pentru:
- O cameră în plus
- S Pen
- 0,1 inch în plus de display
- 2GB Ram în plus
- Vreo 200 mAh în minus la baterie.
Merită oare? Hai să vedem.
S Pen
Seria Galaxy Note este populară pentru faptul că îți permite să faci mai multe direct de pe telefon. S Pen a fost în mijlocul acestei afimații.
Acum, dacă ai de gând să îți cumperi un Galaxy Note 8, există foarte mari șanse să cazi într-una dintre cele 2 categorii de oameni de pe Pământ:
- Cei care vor folosi constant S Pen.
- Cei care se vor juca cu S pen o săptămână maxim și apoi îl vor uita acolo.
Însăși ideea de S Pen este să îl folosești pentru că ai constant nevoie de el. Asta presupune, de exemplu, semnarea de contracte în format PDF fără să mai trebuiască să le printezi. Da, poți face asta pe Galaxy Note 8.
Sau poate ești undeva anume, vezi ceva, îți vine ideea aia de milioane și e musai să o notezi pe ceva ca să nu uiți. De îndată ce scoți S Pen-ul din Note 8, poți începe să scrii direct pe ecran, fără să deblochezi telefonul.
De asemenea, mai poti „scana” documentele pe care le citești pe telefon, marcând anumite pasaje.
Mă rog, unii zic că poți folosi S Pen-ul și pentru a desena artistic. Nu zic nu, ecranul lui Note 8 are vreo 4.000 de pressure points (cică cam la fel de multe ca o tabletă grafică pentru designeri) care îți permit să trasezi linii de o anumită grosime. Dar mi se pare cam exagerat să creezi capodopere pe ecranul telefonului…
Ah, mai e si chestia aia cu Live Messages care mie mi se pare o inutilitate, dar presupun ca e ceva… în plus.
Dual camera
Samsung Galaxy Note 8 are două camere. Ambele de 12 mpx. Una e wide, cealaltă este telefoto.
Asemănările? Simplu:
- Ambele au optic image stabilisation
- Pozele rezultate sunt absolut ?
Culorile rezultate îi dau ochiului un mic orgasm (probabil și pentru că Samsung mai țipă niște saturație în plus, să fie bine).
Efectul ăla de background blur este fenomenal, mai ales când vrei să-i faci poză cuiva și să-l scoți în evidență. Și e tare mișto că-l poți folosi și după ce ai făcut poza.
Zoom optic 2x… well, presupun că ar putea fi folositor în anumite cazuri.
Pe partea de video avem filmare 4K fără tremurici, datorită OIS pe ambele camere. Poți filma și slow-motion și hyperlapse.
Nimic special, totul „în parametrii” – clipurile video surprind tone de detalii și totul arată mega precis și fain. Focalizarea este rapidă, iar culorile sunt fix ca la poze: ?.
Știți că eu sunt afon la făcut poze, dar vă pun unele relizate de mine. Le pun la rezoluție mai mică, ca să se și încarce ok. Dacă pozele făcute de un antitalent ca mine vi se par acceptabile, imaginați-vă ce poze ies din mâna unuia care știe să facă poze :)
Primele 2 poze sunt făcute cu zoom, respectiv cu camera frontală pentru selfie. Restul sunt cu camera foto principală.
Extra extra
Pragmatic vorbind, Galaxy Note 8 chiar pare un Galaxy S8+plus.
În realitate, nu chiar. Știu, lipsesc niște mAh din baterie, primești un „pix” și încă o cameră.
Ei bine, Galaxy Note 8 este aproape de perfecțiune datorită micilor chestii extra dezvoltate de Samsung.
Sunt ferm convins că sunt puțini cei care chiar folosesc multitasking-ul la adevărata lui valoarea. De asemenea, cred că sunt și mai puțini cei care folosesc constant câte două aplicații în același timp. Mai ales dacă ecranul smartphonului e mic.
Pe Galaxy Note 8 chiar te poți bucura de chestia asta. Deschizi YouTube-ul și dai drumul la muzică și în același timp deschizi GMail-ul și faci curat. Totul se mișcă mega fain, iar ecranul mare îți oferă spațiu de desfășurare la greu!
Extra: Note 8 are o funcție foarte faină care îți permite să creezi perechi de aplicații. Practic, e un shortcut care atunci când îl apeși îți deschide în paralel două aplicații alese de tine.
De exemplu: Slack + Gmail. Trello + Slack. YouTube + Facebook. WhatsApp + Facebook. PDF Reader-ul + aplicația de homebanking (ca să poți plăti factura aia în viața asta, că ai uitat).
Concluzii
Precum ziceam și în articolul precedent: Galaxy Note 8 nu este un telefon oarecare, 100% mainstream. Dacă ești 100% sigur că fără S Pen nu vei putea face la fel de repede ceea ce trebuie să faci în aeroport, ia-ți Galaxy Note 8.
Dacă ești constant prins în exceluri, PDF-uri, contracte și mailuri, da e posibil ca Galaxy Note 8 să-ți permită să nu fi „unavailable” atunci când călătorești și să poți rezolva mai multe lucruri job-related.
E bun, e fain, e rapid, e frumos, e performant.
Am primit Samsung Galaxy Note 8 în teste din partea Orange România prin programul Orange Smartphone Tester.
Gabriel, zi-mi te rog daca ai avut timp sa te și joci pe note 8. Se încălzește?
Am jucat PES 2017 destul de mult si încă un joc de tip RPG, Toram Online. Să știi că fata de alte dispozitive similare mai vechi se încălzește mult mai puțin. De exemplu, iPhone-ul meu fierbe în jocuri comparativ cu Note 8.
Sunt curios câți ar alege note 8 in loc de iPhone X :D
Din punct de vedere al specificațiilor tehnice, Note 8 este superior lui iPhone X. Însă mulți iau în calcul și sistemul de operare atunci când fac o astfel de alegere.
S8+plus. Haha! Complet de acord!
Cu toate astea, cred că e bestial sa te uiți la Netflix pe ecranul ăla cat timp ești în autobuz/tren.
Da, să știi că se vede cu adevărat fain.