De ce am renunțat eu la smartwatch

Citeam la Radu despre scăderea vânzărilor de Apple Watch (apropo, ceasuri care s-au vândut în număr mai mare până acum decât toate modelele de smartwatch cu Android la un loc – iar în România abia acum sunt disponibile ).

Și mi-am adus aminte de ce am renunțat eu la smartwatch. Unul din motive a fost că aveam nevoie de bani în perioada aia și am hotărât să-l vând. Probabil nu l-aș fi vândut nici până acum dacă era altfel. Iar restul motivelor le povestesc mai jos.

Menționez că am avut un smartwatch Moto 360 (fix modelul ăsta) despre care am scris aici, aici și aici. Oameni buni, ce să zic, un smartwatch lucrat bine e o piesă frumoasă. Te simți bine să-l porți la mână. Pe lângă faptul că e elegant (dacă alegi un model elegant) e un gadget care te ține la curent cu tot ce ai nevoie să știi dintr-o privire. Tocmai aspectul ăsta poate fi cu două tăișuri. Pentru că notificările devin enervante la un moment dat.

La mine asta a fost problema. Notificările. Mă disperau. Și așa stăm prea mult cu ochii în telefon. Să mai ai și un ceas care îți zice instant ce notificări ai primit creează stres.

Dacă dai telefonul pe silent nu se dă și ceasul automat pe silent. Și trebuie să ții cont să-l dai dai și pe el pe silent. Vorbesc strict din experiența Android, adică Moto 360 – nu știu la Apple Watch. În orele de liniște setate (adică noaptea), nu erau probleme. Dar uneori voiam să dorm la prânz în weekenduri. Și uitam ceasul la mână. Și uitam să-l dau pe silent. Fericire. Dacă îmi dădea cineva tag pe Facebook sau ceva de genul, vibra imediat.

De asemenea, țin să menționez că ceasul era încă un dispozitiv pe care trebuia să-l pun la încărcat. Mă ținea bateria o zi întreagă, nu era problemă de asta, dar aveam o chestie în plus de făcut. Iar dacă foloseam navigația GPS de pe telefon, ceasul se conecta automat la ea și în zilele alea se descărca până să ajung înapoi acasă după un drum Galați – Constanța, de exemplu. O altă chestie era măsurarea bătăilor inimii. Senzorul de pe Moto 360 e slăbuț. Uneori mergea, alteori nu. Dacă faci sport și transpiri nu mai măsoară nici un rahat. Așa cum nici senzorul de la iPhone nu-ți mai recunoaște amprenta dacă ai degetul umed. Probabil e normal și firesc din punct de vedere ingineresc, dar nu e de ajutor pentru utilizator.

Cam astea ar fi motivele pentru care eu am renunțat la smartwatch. Totuși, cred că subiectul va avea succes. Pentru că oamenii care le produc colectează feedback de la utilizatori și vor scoate modele noi. Mai performante și mai inteligente. Producătorii au intrat în horă cu bani și trebuie să joace hora până la capăt. Sunt convins că la anul vom vedea modele mai bune.Moto 360 poza 3

8 comentarii la „De ce am renunțat eu la smartwatch”

  1. Lasă să fiu eu ultimul în ce privește tehnologia sau în ce privesc anumite fițe, și să îmi meargă mie bine firma sau să am timp liber mai mult decât alții, timp în care nu stau doar cu ochii în tehnologie.

    Răspunde
  2. Văd că există din ce în ce mai multă lume care își dă seama că sunt inutile. Iar când spuneam asta acum un an de zile, toată lumea credea că e viitorul…

    Răspunde
  3. Pe mine chiar mă mănâncă rău să-mi iau un moto 360 – mi-a plăcut de când era concept. Totuşi, încă nu m-am încumetat să strâng bani pentru el, preţul e încă destul de mare, iar funcţiile sale nu sunt deosebit de încântătoare, mă aşteptam la ceva mai mult. Bateria e unul dintre minusurile care mă pun cel mai mult pe gânduri.

    Mai vedem…

    Răspunde
    • E $149 acum pe Amazon si si pe site-ul oficial din câte îmi amintesc. Tot Moto 360 ma tentează si pe mine chiar daca doar produse Apple folosesc, nu ma încânta deloc Apple Watch. Probabil e de așteptat varianta 2 a Moto 360 :D.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.