În viitorul apropiat va trebui să recomand şi eu mai departe o platformă de magazin online. E clar că toată operaţiunea de research nu se va rezuma doar la acest articol, dar sunt convins că îmi mai trec pragul blogului din când în când şi oameni care se pricep la magazine online, oameni care pot să-mi facă nişte recomandări de calitate. Primii oameni care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la magazine online şi tot ce înseamnă comerţ online sunt Claudiu Fărcas şi Liviu Taloi. Mi-ar plăcea să dea curs rugăminţii mele şi să-mi lase un comentariu la acest articol cu nişte recomandări bazate pe bogata lor experienţă, dar mă aştept să primesc măcar un mic sfat şi de la alţi vizitatori care se pricep.
Ca să vă vină mai uşor să mă ajutaţi cu nişte recomandări pentru o platformă de magazin online, am să scriu câteva detalii semnificative despre nevoile mele.
- Platforma nu trebuie să fie neapărat o platformă gratuită, dar ar fi interesant să aud şi câteva variante gratuite demne de luat în seamă.
- Ar fi ideal să aibă cel puţin toate facilităţile oferite de planul VIP de la ShopMania.
- Templateul platformei de magazin online trebuie să fie customizabil sau să poată fi schimbat total cu un template cumpărat sau realizat de către un specialist.
- Platforma trebuie să fie cât mai flexibilă astfel încât noţiunea de schimbare/adaptare să nu fie o barieră de care m-aş putea lovi cu uşurinţă.
- Cel mai important este ca platforma să fie una extrem de sigură, fără „găuri” de securitate care să permită cu uşurinţă un deface, astfel încât vizitatorii să aibă parte peste noapte de un mesaj de toată frumuseţea pe prima pagină a magazinului.
- Ar fi interesant să existe şi posibilitatea de achiziţie a unor plugin-uri/extensii care să îmbunătăţească experienţa potenţialului client (afişarea de fotografii 3D, afişarea de videoclipuri lângă imaginea produsului, etc.), dar şi experienţa administratorilor (generarea anumitor rapoarte, implementarea unor noi soluţii de plată, implementarea unor sisteme de fidelitate pe bază de puncte, etc.) – cu alte cuvinte, o platformă care să aibă parte de suport şi să existe developeri de soluţii suplimentare ca să nu fie nevoie să-ţi angajezi propriul programator.
Cam asta ar fi tot ce îmi vine în minte acum. Aş mai adăuga că poate fi vorba de un magazin de haine, de articole sportive sau de haine şi articole sportive la un loc :) (nu ştiu sigur încă), deci produsul trebuie să poată fi definit împreună cu mai multe criterii (culoare, mărime, etc.).
Singura platforma ecommerce completa dezvoltata in Romania integrata cu curieri, sisteme de gestiune/contabilitate, marketplace-uri si aplicatii mobile dedicate este FamShop. Mai multe detalii pe site: http://www.famshop.ro
Nu stiu ce credeti voi, dar eu stiu sigur ca am incercat. Platforma SilkMart de la SilkWeb este cea mai buna din cate am vazut. Pretul pentru magazin este una, iar promovarea SEO, gazduirea si alte chestii sunt separat. Alea sunt costuri de durata, pe cand magazinul il platesti odata si gata. Asa mi se pare normal. Eu zic sa te uiti la demo de pe site-ul lor. Si apoi mai vorbim.
Eu iti dau si link, daca vrei il pui, daca nu, nu. http://www.silkweb.ro/magazine-online.html
Mulţumesc foarte mult Cristina pentru recomandare. Arată foarte bine ce mi-ai recomandat. Studiez acuş.
Prestashop are si niste capcane, mai ales cand vine vorba de produse configurabile.
Vorbim pe mail/mess.
Si eu iti recomand PrestaShop, pentru ca este o platforma foarte usor de setat, am folosit-o si eu candva.
Parerea mea e ca.. PrestaShop e destul de bun pentru un magazin online, si cam oricine il poate seta. L-am folosit si eu candva, deci PrestaShop e recomandarea mea.
Mulţumesc Cătălin, se pare că sunt tot mai multe direcţii către PrestaShop.
Salut Gabriel, mersi de aprecieri..
Ca sa fiu expeditiv, stii cum e cu lipsa timpului, ar trebui sa stiu la ce iti trebuie platforma:
– numar de produse estimate pe magazin
– numar de actualizari de stocuri, preturi pe luna in medie (una e sa ai un magazin de IT&C, cu o rata de innoire stocuri/pret de peste 1000 de produse pe luna, si alta un magazin de suveniruri, cu 1 furnizor, care se innoieste 1 data pe an, si la stocuri 1 data pe luna)
– numar de comenzi estimat (cu cat acesta creste, creste aportul consultantilor online de vanzari, care au nevoie de un instrument foarte eficient de lucru, sau daca sunt 2-3 comenzi pe zi, le face un om, care poate in extremis lucra cu o agenda de birou..)
Deci descrierea ta nu e chiar completa ca sa putem face o recomandare de platforma.
Poti sa-mi trimiti email cu detaliile cerute.
Mulţumesc pentru Răspuns Liviu. Nu mă aşteptam să fie atât de rapid :). Am să răspund punctual:
– aproximativ 500 de repere diferite (cantităţile pentru fiecare reper banuiesc că nu contează)
– la început, înnoirea stocurilor va fi de 4 ori pe an, pentru fiecare anotimp (va fi magazin de haine)
– la început vor fi 2-3 comenzi pe zi, dar platforma trebuie să fie eligibilă pentru dezvoltarea pe termen lung
Prestashop daca cel care il instaleaza are cunostinte mai limitate, sau vrea totul mai „de-a gata” sau Magento daca apeleaza la programatori.
Fiecare are plusurile si minusurile sale, si din punctul meu de vedere se muleaza mai degraba avand in vedere dezvoltarile ulterioare.
Am folosit, in fapt folosesc, prestashop de mai bine de 4 ani, majoritatea customizarilor fiind facute de mine pe vreo 2 magazine online. Nu sunt programator, insa in putine ocazii a trebuit sa apelez la programatori externi (upgrade/customizari mai speciale).
Magento are avantajul mai multor resurse gratuite (sau f ieftine) pe net, insa si prestashop e OK pe aceasta idee, cu un usor plus mai ales ca interfata de administrare e f friendly si editarile sunt la indemana oricui.
Totusi, nu poti sa te ghidezi doar dupa aceste lucruri cand faci alegerea.. depinde de specificul nisei. Daca bugetul e maricel se poate opta si pentru platforme proprii.
In Romania exista cativa oameni care ofera platforme de-a gata, insa personal nu m-au surprins cu nimic, fiind sub cele gratuite.
Ca exemplu, pe altex.ro se foloseste un magento nu foarte modificat. Are si avantajul ca se integreaza usor cu sistemele de gestiune. Magento am folosit si la ultimul job din acelasi motiv, plus ca am dezvoltat intregul sistem intern pe magento + ERP.
Gabi, puteti oricand sa ma contactati pe mail :)
Faptul ca m-ai pus pe acelasi rand cu Liviu e mare lucru. Sunt la ani lumina de experienta altora, insa invat zi de zi.
Mulţumesc foarte mult pentru sfaturi Claudiu. Ştiam că mă pot baza pe tine. Totuşi, dacă s-ar dori o soluţie fără prea mari bătăi de cap, de soluţia VIP oferită de ShopMania.biz ce părere ai? Sunt foarte atractive bifele alea din prezentarea facilităţilor şi de asta întreb.