Mi-am luat aparat de făcut apă minerală acasă, adică aparat de făcut sifon în casă

Mi-am luat aparat de făcut apă minerală acasă, dar știu că exprimarea corectă nu e apă minerală ci sifon, apă carbogazoasă sau apă carbogazificată. Acestea fiind spuse, când mai întâlniți exprimarea mea greșită în care zic aparat de făcut apă minerală acasă, să știți că știu :)

Apă minerală, apă plată și sifon

Apă minerală, apă plată și sifon

Apa minerală se numește minerală pentru că are minerale în componența sa, nu pentru că este carbogazoasă. Există și apă minerală naturală plată (adică apă plată, fără bule), dar și apă minerală carbogazoasă (adică minerală carbogazificată, cu bule).

Prin urmare, statutul de apă minerală nu este dat de faptul că este acidulată sau nu, ci de componența apei. În ceea ce privește sifonul, denumirea de sifon sau de apă carbogazoasă simplă poate fi dată oricărei ape de la robinet în care se bagă CO2 (cum se mergea la sifonărie pe vremuri).

Prin urmare, ca să ne exprimăm corect avem așa:

  • Apă minerală naturală plată (apă din comerț, fără bule, dar cu minerale)
  • Apă minerală naturală carbogazoasă (apă minerală din comerț, cu bule – adică cu CO2)
  • Apă carbogazificată sau sifon (apă normală de la robinet fără minerale, cu bule – CO2)

Video aparat de făcut sifon acasă

Dacă vă place mai degrabă să vă uitați la videoclipuri decât să citiți articiole despre aparate de făcut sifon acasă, am făcut un video scurt pe vlogul meu de pe YouTube (vă invit să vă abonați și la canalul meu) în care puteți observa cum funcționează aparatul de făcut apă minerală.

Dacă nu se încarcă videoclipul de mai sus, apasă aici.

Aparat apă minerală acasă

Aparat apă minerală acasă

Eu pot spune chiar că e corectă exprimarea mea, deoarece eu acasă am apă minerală plată pe care o transform în apă minerală carbogazoasă cu ajutorul acestui aparat pe care îl poți cumpăra și tu online dacă vrei să ai rapid și simplu apă carbogazoasă acasă, fără să depinzi de altceva.

Cum am apă minerală plată acasă? Păi am renunțat de mult de a mai polua prin cumpărarea și cărarea de sticle de apă plată din supermarket. Nu, nu mi-am instalat un filtru de apă pentru robinet deoarece calitatea apei din localitatea mea nu e așa bună, dar am făcut altceva.

Am apelat la băieții de la firma H2On.ro care livrează apă la bidoane de 19 litri. Livrează în orice zonă din țară, fără o comandă minimă și îți preiau toate bidoanele la schimb pentru refolosire. Astfel reduci drastic poluarea cu plastic și nu îți mai rupi spinarea cu căratul baxurilor de apă.

Clar, dacă ai cât de cât o apă bună la robinet din rețeaua de apă a localității tale și mai simplu și mai ieftin și mai eco este să îți instalezi un sistem de filtrare de apă la robinet. Însă fiecare și le știe pe ale sale și își filtrează apa cum crede mai bine.

Cum funcționează un aparat de făcut sifon acasă

Cum funcționează un aparat de făcut sifon acasă

Aparatul de făcut sifon acasă pe care l-am prezentat în videoclipul de mai sus și pe care îl dețin funcționează foarte simplu. Are o mică butelie cu CO2 (Dioxid de Carbon) care se montează în spate foarte ușor și se demontează la fel de ușor.

Se umple sticla specială care vine cu aparatul cu apă plată până la semnul de 840 de ml sau chiar o idee mai jos și se conectează la aparatul de sifon. În funcție de cât de puternic dorești să fie gustul de apă carbogazoasă, apeși de 3 ori prelung și ferm pe butonul aparatului sau de 5 ori.

Bineînțeles, poți să apeși și de 6 sau 7 ori pentru o apă foarte carbogazoasă, dar nu mai mult, că după aia riști să creezi o presiune foarte mare. Aparatul este foare ușor de folosit și te obișnuiești rapid cu el – nu are o curbă de învățare dificilă. Va face parte rapid din familie :)

Consumabile aparat de făcut apă minerală acasă

Consumabile aparat de făcut apă minerală acasă

Ai nevoie de apă potabilă și de CO2. Butelia de gaz CO2 zic ei că rezistă pentru 60 de litri de apă. Eu zic că rezistă pentru 45-50 de litri dacă faci apa mai carbogazoasă sau chiar mai puțin, așa că ia în calcul să-ți mai cumperi o butelie de CO2 de rezervă și atât (nu mai multe).

De ce? Pentru că după aia îî faci reumplere și e mult mai ieftin. Având mereu două butelii de CO2 în casă (una în aparat și una de rezervă), când se termină cea din aparat, o pui pe cea de rezervă și comanzi o reumplere de aici. Ei îți trimit curierul cu o butelie plină și o ridică pe cea goală.

Cât costă apa minerală făcută în casă

Cât costă apa minerală făcută în casă

Costul apei potabile este variabil în funcție de ce apă decizi tu să carbogazifici. Poți folosi o apă plată de calitate superioară sau o apă plată de robinet. Având în vedere că în momentul vorbirii este 65 lei reumplerea unui cartuș de CO2 care te ajunge 45 de litri (realist), costul la maturitate (adică după ce excluzi costul de achiziție al aparatului și al buteliei de CO2) este de 1,4 lei per litru.

Mulți ar spune că este foarte scump să dai 1,4 lei per litru de apă minerală, dar în acest calcul să ții cont și de faptul că tu vei câștiga o resursă mai importantă: timp. Nu mai pierzi timp cu mersul la cumpărat apă minerală și nu mai depui efortul de a căra baxuri de apă minerală.

De asemenea, acest produs nu se adresează oricui și dacă nu îți permiți ecosistemul ăsta e perfect în regulă. La un moment dat dacă ți-l vei permite, merită să îl iei în calcul. Unii oameni pun preț mai mult pe confort, timp liber și protecția mediului de poluare cu plastic și își permită să plătească.

Dezavantaje aparat de făcut sifon acasă

Dezavantaje aparat de făcut sifon acasă
  • Până te obișnuiești, la anumite ture de făcut apă nu o să-ți iasă așa bine carbogazificată și trebuie să faci din nou operațiunea :)
  • Are totuși consumabile și trebuie să schimbi cartușul cu CO2 când se termină (îți vei da seama de asta pentru că vei simți că scade presiunea și apa nu mai iese ok)
  • Este fabricat totuși din plastic, adică nu reduci la 0 consumul de plastic când alegi să cumperi un astfel de dispozitiv
  • Dacă ai mulți invitați, va trebui să faci apă minerală în ture pentru că e necesară sticla specială (poți cumpăra sticle suplimentare)

Avantaje aparat de făcut apă carbogazoasă acasă

Avantaje aparat de făcut apă carbogazoasă acasă
  • Nu-ți mai rupi spinarea cu căratul apei de la supermarket
  • Nu mai pierzi timp pe la cumpărături de apă minerală
  • Nu mai consumi combustibil și nu mai uzezi mașina
  • Nu mai poluezi atât de mult cu plastic/emisii
  • Ai control asupra nivelului de carbogazificare al apei
  • Ai apă carbogazoasă acasă oricând dorești
  • Nu se conectează la curent electric și poate fi folosit și dacă n-ai curent
  • Este transportabil și îl poți lua cu tine (atenție, se folosește pe suprafețe plate)

Ce aparat de făcut sifon acasă să aleg

Ce aparat de făcut sifon acasă să aleg

Ai mai multe opțiuni pentru a alege un aparat de făcut apă minerală acasă. Unele aparate au și filtrarea apei încorporată sau se conectează la curent electric. Tu decizi cât ești dispus să investești. Eu îți voi oferi mai jos 3 variante din care să alegi în funcție de bugetul tău.

Aparat pentru bauturi carbogazoase Sodastream Spirit

Aparat pentru bauturi carbogazoase Sodastream Spirit
E cel pe care îl am și eu: nu necesită curent electric și nu purifică apa

Preț: 333 lei

Aparat sifon SodaStream Crystal 2.0 Premium

Aparat sifon SodaStream Crystal 2.0 Premium
Are suplimentar și un sistem simplu de filtrare al apei carbogazificate

Preț: 690 lei

Aparat apă minerală SodaStream Easy One Touch

Aparat apă minerală SodaStream Easy One Touch
Se conectează la curent electric și dozează mereu precis carbonatarea

Preț: 719 lei

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.