Purificator şi umidificator de aer

Scriam aici despre intenţia mea de a cumpăra un purificator de aer pentru copii. Ei bine, mi-am cumpărat atât purificator de aer cât şi umidificator de aer, iar în acest articol am să povestesc un pic despre amândouă.

Purificator sau umidificator?

E diferenţă între cele două aparate chiar dacă anumite magazine online le comercializează sub aceeaşi categorie, respectiv purificatoare de aer (în cazul eMAG.ro de exemplu, magazinul de unde le-am cumpărat pe amândouă).

Purificator de aer

Purificatorul de aer se ocupă doar de purificarea aerului, după cum îi spune şi numele. Practic, un purificator de aer colectează praful, scamele mici şi bacteriile sau alergenii din camera în care este folosit. Unele purificatoare de aer se laudă şi cu faptul că elimină mirosurile neplăcute însă în ziua în care am făcut nişte somon pe grătar nu m-a ajutat deloc şi nu cred că mă putea ajuta nici mama purificatorului, nici tata hotei şi nici vărul geamului larg deschis, chiar dacă am apelat simultan la toate cele trei elemente de aerisire :).

În conluzie, un purificator de aer face aerul mai curat în camera în care este folosit şi poate face diferenţa în sens pozitiv atunci când ai un copil mic ce doarme acolo sau o persoană cu diferite sensibilităţi sau alergii.

Umidificator de aer

A nu se face confuzie. Umidificatorul de aer nu purifică neapărat şi aerul din camera în care este folosit. Face ce-i spune denumirea, adică umezeşte aerul din cameră. În condiţii normale, fie că e vară sau că e iarnă, e destul de greu să ai o umiditate cuprinsă între 40% şi 60% într-o cameră, aşa cum ar fi ideal pentru plămâni. Dacă un adult sănătos poate trăi liniştit cu un aer normal, un adult cu probleme sau un copil nou născut va simţi beneficiile unui aer umidificat corespunzător. Spre deosebire de prosoapele umede puse pe calorifer (metoda străveche de umidificare a aerului dintr-o cameră), cu umidificatorul de aer ai un control sporit asupra cantităţii de vapori. Este recomandată folosirea împreună cu o staţie meteo care determină şi umiditatea aerului dintr-o încăpere, dar încă n-am apucat să-mi cumpăr şi aşa ceva pentru a vă oferi mai multe detalii.

În concluzie, eu cred că un umidificator de aer merită să existe în orice casă indiferent dacă aveţi copil mic sau nu. Partea bună e că un umidificator de aer bun nu e la fel de scump ca un purificator de aer bun.

Ce mi-am cumpărat eu?

Purificator de aer i.Fresh Nano Oregon Scientific WS907

Purificator de aer
Purificator de aer i.Fresh Nano Oregon Scientific WS907

Nu mi l-am cumpărat pentru că era vârf de gamă sau vârf de preţ pe respectivul magazin online (540 lei), dar am primit destul de multe recomandări pozitive pentru acest brand care înţeleg că se concentrează mult pe realizarea corectă a acestor aparate. La urma urmei nu îţi cumperi un purificator de aer în fiecare zi şi am zis că dacă tot o fac, măcar să cumpăr ceva bun.

Imediat ce l-am primit, l-am despachetat, l-am asamblat şi l-am pus pe o noptieră care spre ruşinea mea avea suficient praf şi scame pe ea. I-am dat drumul şi l-am lăsat pe modul automat timp de 5 minute cât mi-am văzut de treabă în bucătărie. Când m-am întors să verific, praful şi scamele dispăruseră. Impresionant.

E drept că atunci când calitatea aerului dintr-o cameră e scăzută (are şi senzor de calitate a aerului), dacă îl laşi pe modul automat face zgomot cam mare timp de câteva ore până purifică atmosfera. Apoi, intensitatea zgomotului scade treptat. Eu un aparat destul de gălăgios dacă îl laşi pe modul automat, dar există şi modul silenţios care poate fi folosit pe timpul nopţii. Dacă eşti obosit sau ai băut vreo bere două în plus :) nu îl auzi şi adormi liniştit, dar dacă eşti o fire ce nu poate dormi cu nici un zgomot în cameră, merită închis pe timpul nopţii.

În concluzie, purificatorul de aer nu m-a dat pe spate ca dispozitiv, însă nici nu m-a lăsat rece. Dacă eu sau soţia am fi avut probleme respiratorii sau probleme legate de diverse alergii l-aş fi cumpărat oricum. În schimb, motivul acestei achiziţii a fost fetiţa noastră ce trebuie să vină pe lume cam într-o lună. Altfel, nu cred că aş fi făcut această investiţie.

Umidificator de aer Gorenje H17P

Umidificator de aer
Umidificator de aer Gorenje H17P

Ştiam de la un prieten care a lucrat mulţi ani pe la Domo că Gorenje e firmă bună, iar asta m-a ajutat un pic în luarea acestei decizii de cumpărare. Am dat 200 lei pe acest umidificator de aer, dar cred că genul de investiţie care odată făcută e bun făcută.

Are un recipient de 1 litru şi ceva care trebuie umplut cu apă. Unii se plângeau că aburul rece pe care îl scoate degajă un miros neplăcut uneori, dar mi-am dat seama că acest lucru e cauzat de apa de la robinet. E recomandat să se folosească apă fiartă şi răcită sau apă distilată pentru emanarea unor aburi puri şi nemirositori pentru că apa de la robinet nu este deloc una dintre cele mai de calitate surse de apă.

Odată pornit, umidificatorul de aer începe să scoată abur rece (nu dă senzaţia de frig, deci cred că poate fi folosit fără probleme şi iarna) care se distribuie constant în toată încăperea. E o senzaţie interesantă, iar dacă i-ai făcut plinul şi l-ai lăsat să funcţioneze câteva ore bune, vei observa un efect de ceaţă în camera respectivă.

Nu trebuie lăsat în apropierea dispozitivelor electrice şi electronice, conform indicaţiilor din manualul de utilizare, pentru că umiditatea nu face bine acestora, însă nu vă imaginaţi că acest aparat creează senzaţia aia de umiditate care provoacă disconfort. Ba din contră, e o senzaţie plăcută, iar dacă foloseşti apă curată (fiartă şi răcită sau distilată) ai o senzaţie de aer curat şi proaspăt (merită folosit şi cu geamul deschis).

În concluzie, pot spune că sunt un pic mai impresionat de umidificator decât de purificator, însă cred că am luat o decizie bună cu amândouă. Trebuie doar să le mai curăţ din când în când (cam după o săptămână de folosire continuă) pentru rezultate optime şi atât. Probabil aş fi găsit preţuri mai bune pe la alte magazine online, dar nu sunt un vânător de preţuri, iar cu eMAG am avut mereu experienţe fericite şi prefer să cumpăr online de unde ştiu sigur că am garanţie, suport, promptitudine, etc. Cu alte cuvinte, sunt genul de om care apreciază mai degrabă calitatea şi atenţia la detalii decât altceva.

Sper că am fost de ajutor cu acest articol celor care doresc să-şi cumpere un purificator sau un umidificator de aer, iar dacă există nelămuriri sau întrebări, vă rog să le exprimaţi în câmpul de comentarii de mai jos. Răspund la tot ce ştiu :D.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

39 de comentarii la „Purificator şi umidificator de aer”

  1. Salut,
    O intrebare te rog: mi-am cumparat zilele acestea un umidificator de la Xiaomi (https://www.emag.ro/umidificator-xiaomi-mi-smart-antibacterian-skv4140gl/pd/D7KP72MBM/?ref=fav_pd-title) si un Purificator de la Philips (https://www.emag.ro/purificator-de-aer-philips-tehnologie-aerasense-tehnologie-vitashield-feedback-real-privind-calitatea-aerului-conectivitate-bluetooth-3-moduri-automate-4-setari-manuale-afisaj-digital-senzor-pm2-5-alb/pd/DMK32BMBM/?ref=fav_pd-title)
    Cred ca fac ceva gresit sau nu le folosesc cum trebuie. In aceasta seara, in dormitor, ambele pornite, Purificatorul a luat-o razna, detecta un PM2,5 de 500, cred ca de la umezela Umidifcatorului. Umidificatorul pe de alta parte, folosit singur 2 zile pe mod Auto, scotea abut 5-10 secunde apoi se oprea, acum cu Purificatorul pornit scotea continuu. Deci cred ca unul se influenteaza pe altul, negativ :)
    Ce sfat ai sa le folosesc pe amandoua cat mai bine? Ma gandesc seara in camera sa pun Purificatorul de la 20 la 24 de exemplu, si Umidifcatorul de la 24 la 7 dim, chipurile cat dorm. E deplasat acest setup? Ai alta parere, vreun sfat mai bun? Multumesc! :)

    Răspunde
    • Salut! As folosi ambele aparate pe auto, dar in camere separate daca se poate :) Putificatorul in camera in care stai cel mai mult si umidificatorul pe un hol sau o zona mai indepartata de purificator. Umidificatorul e ok daca se opreste rapid pentru ca inseamna ca nivelul de umiditate este optim si e ok.

      Răspunde
  2. Salut Gabita …Musca te deranjeaza cu o intrebare
    mi am luat de 2 zile un umidificator Daewoo de la EMAG si am observat o schimbare la arderea gazului la aragaz …adik flacara nu mai era albastra ci se transforma in portocalie
    Dupa multe anchete ..aerisiri bucatarie ..teste …observatii am dedus ca nu am suficient oxigen in bucatarie
    Cand lasam usha de la balcon deschisa 10 minute flacara se transforma in albastra si testul suprem acum vine …Am adus umidificatorul in bucatarie si la un minut de la pornire flacara sa transformat in portocolie
    A mai patit cineva treaba asta …e normal sa se intample …ma gandesc foarte serios sa returnez produsul
    Hai Merci si ashtept un semn
    Kind Regards
    Muscadin39

    Răspunde
    • Ooo, hai salut Muscă!

      Flacăra trebuie să fie albastră. Dacă e portocalie există pericol de intoxicare din câte știu. Acuma eu nu sunt chimist ca să știu în ce fel afectează umidificatorul densitatea aerului din bucătărie și implicit flacăra aragazului, dar umidificatorul nu cred că are de ce să fie folosit în bucătărie. Acolo ar trebui să fie deja umezeală de la oalele de mâncare, ciorbă și alte nebunii.

      De ce nu folosești umidificatorul în dormitor sau în camera unde aerul ți se pare uscat? Acolo ar trebui folosit. Bine, îl poți da înapoi dacă tu crezi că e ceva în neregula, că cei de la eMag ăl primesc în 30 de zile, dar cred că un alt umidificator la fel va face.

      Răspunde
      • Salut Man
        L am folosit doua zile in dormitor . dar cu usha deschisa la camera ..adik au ajuns vaporii din bucatarie cred
        Doar l am testat in bucatarie ca nu mai stiam ce sa fac si atunci am realizat ca de fapt schimbarea de doua zile a culorii flacarii sa produs de la folosirea umidificatorului

        Răspunde
  3. Buna ziua! Am cumparat un umidificator de la MediaGalaxy, si pur si simplu cand vreau sa umplu rezervorul cu apa toata curge, pt ca acesta nu are un filet, un sistem de prinderede baza pe care sta, este al doilea comandat, am zis ca primul are un defect, dar al doilea este exact la fel, daca are cineva modelul Umidificator cu aer rece MYRIA HB-760, 300 ml, 30W, va rog sa ma ajutati cu niste informatii vizavi de functionarea acestui umedificator, macar sa stiu is defecte sau nu, ma gandesc poate nu fac eu ceva bine, desi nu-mi vine a crede, altminteri va trebui iar sa-l returnez.
    Multumesc anticipat

    Răspunde
    • Din imagine observ că ar avea un capac sus. După ce montați aparatul fără să puneți apă, nu puteți îndepărta capacul de sus ca să turnați apă ușor pe acolo? Doar atât îmi pot da seama din imagine.

      Răspunde
  4. Un extraordinar purificator si umidificator de aer il comercializeaza cei la la Venta, o firma germana cu produse de varf, nu e ieftin dar nu are nevoie de schimbarea nici unui filtru (nu are filtre, filtreaza aerul cu ajutorul unor doscuri introduse in apa…)
    Eu cred ca e una din cele mai bune investitii ce le poate face cineva pt el si familia lui.
    Nu reprezint aceasta firmaVenta si nici nu am decat interesul ca toti oamenii sa aiba parte de ceea ce este cu adevarat bun cum imi doresc si pentru mine si familia mea.
    Numai bine.

    Răspunde
  5. De 4 ani fac consultanta pro-bono despre ce inseamna Calitatea Aerului cu cele 5 componente ale sale: incarcatura de particule, temperatura, umiditatea, viteza curentilor de aer si diferenta de presiune.
    Salut initiativa dlui Ursan de a deschide un subiect in care marea majoritate doar isi dau cu parerea.
    Vreau sa incep prin a va indemna sa cititi un material care in primul rand va va edifica despre Ce trebuie sa stiu ca sa aleg un purificator de aer : http://perfectair.ajaregistrars.ro/ce-purificator-aleg

    Răspunde
  6. Buna seara ! Sunt incantata de postarea Dvs. , am cumparat astazi un umidificator Gorenge si nu eram sigura de alegerea facuta . Am citit aceasta pagina si m-am lamurit , este o.k mai ales ca il folosesc intr-un dormitor de bloc cam 13-14 mp.
    Va rog spuneti-mi , in apa se pot pune anumite esente de la plafar(uleiuri volatile ) ? Nu am gasit nicaieri o lamurire in acest sens . Cred ca sunt aparate speciale pt asa ceva .
    Va multumesc ! Un an bun , cu multa sanatate si bucurii !

    Răspunde
  7. Buna,

    M-am achizitionat s eu acelasi umidificator si am o nelamurire.Aburul curge spre aparat si cand e la maximum se duce puternc in jos.In sus iese maximum 10 cm.E normal asa?Ma gandeam ca tre sa arunce in sus si sa disperseze cumva aerul,dar asta pare ca umidifica doar zona de sub el.Daca il asez pe jos se uda parchetul imediat.
    O fi defect al meu?

    Răspunde
  8. Buna ziua,
    Doresc sa cumpar un purificator de aer produs de SOLDEC (suedia) tip ELFI400 la pretul 3300.
    Ce pare aveti, ati auzit de ele. Pe mine ma intereseaza mai putin pretul , ci performantele si tehnologia produsului.
    Multumesc

    Răspunde
    • Buna Rodica. Din pacate eu nu stiu mare lucru de ele, dar poate se gaseste cineva sa-ti dea un sfat.

      Eu de banii aia mi-as lua mai multe ca asta prezentat si mi le-as pune prin diverse colturi din casa. Sigur voi obtine un efect foarte bun si asa.

      Răspunde
    • Folosesc FreshAir Surround de la EcoQuest si sunt foarte multumit de rezultatele acestui purificator. Piesele sunt fiabile si usor de schimbat la nevoie, iar mentenanta aparatului este de asemenea foarte simpla. Recomand!!

      Răspunde
  9. Purificator de aer Fresh Air Surround made in S.U.A. de catre compania EcoQuest, firma care a inceput prin a oferii solutii pentru statiile spatiale NASA. Purificatorul FreshAir Surround foloseste 5 tehnologii pentru a elimina mirosurile neplacute dintr-o incapere cu o suprafata de maxim 270 mp. In comparatie cu purificatoarele obisnuite care trebuie sa absoarba aerul poluat, sa il purifice urmand sa elimine apoi aerul purificat in atmosfera, FreshAir isi dezvolta tehnologiile in exteriorul aparatului, reusind sa isi faca simtita eficienta inca din primele ore de functionare. Dimensiunile reduse, consumul de energie scazut (90W), precum si zgomotul aproape insesizabil pe care il produce atunci cand este functional il recomanda pentru locuinte, baruri, restaurante, saloane de cosmetica, gradinite, scoli, etc. Mentenanta aparatului poate fi realizata de catre orice persoana dupa ce in prealabil a fost consultat manualul de utilizare.

    Răspunde
  10. Nu este nici un pericol de prea umed, aparatul e de capacitate foarte mica. Noaptea si iarna, greu va trece umiditatea de 30. Eu am luat unul “premium” de 700 lei, de la Stadler, si nu-l recomand, abia face fata.
    http://www.respira-sanatos.ro/evaporator-aos-e2251.html pare interesant, produs de un nume in domeniu, dar costa 160 euro. Insa este util daca aveti copil mic, umiditatea naturala iarna in camera este sub 30 si diferenta este clara, respira mai usor.
    Recomand (pt cine vrea purificator si umidificator) sharp kc850, le are pe ambele excelente insa costa pe la 400 euro.

    Răspunde
  11. Legat de vaporizator, am 2 intrebari:
    1. Poti regla umiditatea dorita, are senzor de oprire cand ajunge la umiditatea selectata?
    2. E zgomotos? Adica piuie cand ramane fara apa, cand ajunge la umiditatea dorita, cand il pornesti/opresti? Intreb pentru ca vreau sa il folosesc in camera copilului si nu vreau sa il trezesc cand de exemplu doresc sa il opresc, sau cand ramane fara apa aparatul. Cam cate ore functioneaza cu un rezervor de apa? (asta e a treia intebare :P)

    Răspunde
    • 1. Din pacate nu.
      2. Nu e zgomotos si nu piue cand ramane fara apa. Cand ramane fara apa face un fel de zgomot subtil, dar nu trezeste copilul – cred ca am cea mai sensibila fetita (5 luni) care se trezeste la orice zgomot, dar nu s-a trezit niciodata din cauza acestui zgomot.
      3. Un rezervor plin tine o noapte intreaga fara probleme atata vreme cat setezi umidificatorul pe mediu.

      Răspunde
  12. eu nu stiu cine te-a “sfatuit” sa ti-l iei pe acesta (ma refer la purificator), sau de unde ti-a venit ideea! cate (si care) variante ai comparat? si ce alte criterii de electie ai avut (in afara de “destul de multe recomandări pozitive pentru acest brand care înţeleg că se concentrează mult pe realizarea corectă a acestor aparate”)? nu vreau sa te dezamagesc, dar de BioZone ai auzit?

    Răspunde
  13. In comparatie cu al tau, al meu costa undeva la 260 RON :) . Sencor din cate am vazut se gaseste mai mult in Cehia. Au o gama larga de produse casnice, chiar si televizoare.
    O sa revin cu un rezultat aici :).

    Salut!

    Răspunde
    • Cred că e mai bun comparativ cu ce am eu, mai ales că are şi afişajul ăla care îţi oferă destule informaţii. Îmi place că scoate aburul cu jet înclinat mai mult în plan vertical şi s-ar putea să umidifice mai repede atmosfera dintr-o cameră.

      De brandul ăsta nu am auzit, dar dacă se va dovedi a fi cât de cât fiabil îşi poate merita banii. Apropo, cât ai dat pe el?

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.